Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Cesnak – významná liečivá zelenina

08 dec Odoslal v Hričovský Ivan, Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Cesnak – významná liečivá zelenina
Cesnak – významná liečivá zelenina
 

Cesnak je cenený popri nutričných hodnotách pri liečení zažívacích orgánov a pri ateroskleróze. Prispieva k redukcii cukrov aq pomáha pri úprave krvného tlaku.

Strúčky cesnaku kuchynského obsahujú 57 až 69 percent vody, ďalej bielkoviny, bezdusíkaté látky, glicidy a vitamíny. Z vitamínov sú to najmä vitamín C, vitamín B6, B2 (ryboflavín) a B (Thiamín), ďalej vápnik, jód, selén, draslík, železo, horčík, fosfor, zinok, sodík, beta-karotén, mangán, kyselinu listovú.  Charakteristický zápach a chuť cesnaku sú spôsobené silicou obsahujúcou organické zlúčeniny síry a hubiace mikroorganizmy. Tieto vlastnosti cesnakovej silice sa plno využíva predovšetkým v ľudovej liečebnej praxi. V cesnaku sú flavonoidy žltej sfarbenej látky veľmi dôležité pre životné funkcie.

Cesnak sa dá dopestovať aj v každej záhradke. Pokiaľ sme nestihli výsadbu v jeseni, môžeme vysadiť jarný cesnak tzv. nepaličiaky úzkolisté. Známa je napríklad odroba Japa, ale aj ďalšie. Cesnak paličák je odolný voči chorobám. Je to klon ruského paličáku s priemerným počtom strúčkov od 5 až do 8. Tento cesnak má výraznú chuť, výrazné silice, strúčky sú väčšie a veľmi pevné. Skladovateľnosť tohto typu je výborná.

Článok je z pripravovanej publikácie Ivan Hričovský: Rok v ovocnej záhrade.

Facebook