Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vlasové šampóny

14 dec Odoslal v Hojerová Jarmila, Kozmetika, krása, Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Vlasové šampóny
Vlasové šampóny
 

Vybrať si dnes akurátny šampón je rovnako vyčerpávajúce, ako výber pleťovej kozmetiky. Ovplyvňuje nás atraktívnosť obalu, reklama v televízii, „vedecky“ opis jeho účinkov, cena, stupeň poškodenia vlasov. Poďme si o nich povedať niečo bližšieho.

Čo je šampón?
Slovo šampón je odvodené od hindského slova „champoo“ a znamená masírovanie, umývanie vlasov. Dlhy čas bolo zloženie šampónov podobné mydlám. Mali alkalické pH, ktoré nielenže poškodzovalo vlasovú kutikulu, ale umožňovalo škodlivým mikroorganizmom osídlenie na pokožke hlavy. Okrem toho na povrchu vlasov zostávali nerozpustné soli minerálov z tvrdej vody, ktoré zhoršovali kvalitu vlasov. Dnešné šampóny majú priaznivejšie pH – neutrálne alebo mierne kyslé. Ich hlavnými zložkami sú dva až štyri druhy tenzidov (látky aktívne k povrchom, napríklad vlasu či nečistoty). Od ich počtu, zloženia a koncentrácie závisí „sila“ šampónu.

Ako často si umývať vlasy?
Strach z častého umývania nie je na mieste – vlasy treba zbaviť mastnoty, uchytených nečistôt a zvyškov vlasových prípravkov tak často, ako je potrebné, ale jedine šampónom vhodným pre daný typ vlasu. Aj keď šampón pôsobí iba povrchovo, pri nesprávnom výbere predstavuje pre vlasy zaťaž. Napríklad, ak suchý vlas umývame šampónom vytvoreným na mastný vlas, šampón je prisilný – síce dokonale zmyje nečistotu, ale odstráni z vlasov už i tak slabý prirodzený povrchový film. Nechránený vlas v priebehu umývania napučí, obnažia sa vlasové vlákna, vznikajú drobné trhlinky, a potom je už len krôčik k veľkému poškodeniu vlasov. Vhodný šampón vlasy očisti, zbaví ich nadmernej mastnoty, prachu a zvyškov vlasovej kozmetiky, ale zachová (pripadne aj doplní) prirodzený obsah tuku a vlhkosti. Ti, ktorí si musia (alebo chcú) umývať vlasy každý deň, by mali používať šetrne šampóny „na denne použitie“.

Ako si správne umývať vlasy?
Pri nesprávnej technike umývania, ani ten  „najkvalitnejší šampón“ nemusí splniť očakávanie.
Po prvé: s výnimkou každodenného umývania by sme si mali vlasy umývať dvakrát. Pri prvom umývaní odstránime nečistotu a nadmernú mastnotu z vlasov a pokožky hlavy. Až pri druhom umývaní majú propagované účinné látky šampónu šancu pôsobiť hĺbkovo.
Po druhé: pokožku hlavy by sme nemali trápiť nechtami – masírujme ju jemne iba bruškami prstov. Najmä pri mastnom type vlasov sa intenzívnym trením nežiadúco stimulujú mazové žľazy.
Po tretie: nerobme preteky v intenzite drhnutia vlasov uterakom pri ich „sušeni“. Postačuje jeho šetrne prikladanie.
Po štvrté: správne zvolený hrebeň je základom starostlivosti o vlasy. Najlepšie hrebene sú kostene, najhoršie sú elektrizujúce syntetické hrebene s ostrými koncami „zubov“. Taktiež kefy by mali mať prírodné, na konci zaguľatené, „štetiny“.
Po piate: Počas fénovania sa vyhýbajme horúcemu vzduchu; je to zlozvyk aj niektorých kaderníčok, ktoré sa nadmieru „ponáhľajú“. Netreba mať zábrany upozorniť ich, že je „nepríjemný“ nielen nám, ale aj našim vlasom. Aj niektoré kadernícke „pomôcky“ sú rozporuplné. Pre jemné, slabé a narušené vlasy sú, napríklad, úplne nevhodné natáčky podobne suchému zipsu. Tie môžu vlasy z pokožky hlavy doslova „depilovať“, teda mechanicky vytrhávať. Nebojme sa ich odmietnuť! Je mnoho lepších kaderníckych salónov!

Aký druh šampónu je najlepší?
Šampóny môžu byť tekuté, viskózne až gélové, číre, mliečne zakalené alebo perleťové.  Základom všetkých je voda (80 až 90 %). V nej sú rozpustené čistiace a peniace látky (menej pre suché a viac pre mastné vlasy), vonná kompozícia, farbivo, konzervačná a okysľujúca látka. Výber a kvalita čistiacich látok významne ovplyvňuje šetrnosť šampónu voči vlasom a pokožke, a preto i jeho cenu. Reklamné nápisy na obaloch šampónov zdôrazňujúce pH 5 až 5,5 sú len cieľom zvýšenia predajnosti. V skutočnosti hodnota pH 4 až 6 je dnes samozrejmá pre všetky moderné nemydlové šampóny.

Detské šampóny svojim zložením musia spĺňať požiadavky na citlivú detskú pokožku (bližšie v kapitole Koža: Detská koža). Obsahujú znížené množstvo tenzidov, farbív, parfumov. Nesmú dráždiť oči pri umývaní. Na trhu sú aj pílingové šampóny. Výrobcovia prezentujú ich význam pri odstraňovaní usadenín z vlasov. Ťažko zaujať stanovisko, ale isté je, že pri nevhodnom alebo častom použití môžu vlasy poškodiť.

Základné šampóny, teda také, ktoré neuvádzajú iné účinky, sú určené na normálne vlasy. Vlas očistia, nedodajú im však regeneračné látky. Netreba ich podceňovať. V kombinácii s kvalitnými regeneračnými prípravkami sú výborné. Žiaľ, takých je už na trhu málo. Ostatné druhy sú špeciálne šampóny. Obsahujú rôzne prísady, ktoré majú odstrániť problémy vlasov a vlasovej pokožky.

Šampóny na mastné vlasy majú menej ošetrujúcich látok než iné šampóny, aby vlasy neboli nadmerne zaťažované nestratil svoj objem. Pridávajú sa do nich však vyššie koncentrácie tenzidov a rastlinné extrakty zo žihľavy, lopúcha, nechtíka, prasličky, chmeľu, materinej dúšky, skorocelu, brezy, harmančeka, čajovníkového a manukového oleja. Môžu obsahovať aj iné zložky zmierňujúce vylučovanie mazu cez mazové póry.

Šampóny na suché vlasy obsahujú vaječný lecitín a rôzne premasťujúce látky, ktoré nielenže dodávajú vlasu vláčnosť a odolnosť, ale zabraňujú svrbeniu, pocitom napätia a nadmernému odmasteniu pokožky hlavy. Ak vlasy nie sú veľmi špinavé, vhodné je zriediť šampón vodou v pomere 1:1.

Šampóny na namáhané  vlasy obsahujú keratín, mliečne bielkoviny, hydrolyzáty rastlinných bielkovín, ktoré uzavrú poškodené miesta na vlasoch a vytvoria na ich povrchu ochranný film.

Šampóny na poškodené vlasy (regeneračné) prechádzajú najväčším rozvojom. Okrem čistiacich látok obsahujú jednu i viac BAL. Sú nimi látky viažuce prirodzenú vodu vo vlase – hydrolyzované sójové, kukuričné, pšeničné, ryžové, mliečne proteíny, srvátku, keratín, extrakty morských rias, avokádové a aloe vera výťažky, fytantriol, fytosteroly, extrakty gingko biloba, lecitín, minerálne látky (najmä zinok), provitamíny a vitamíny (pantenol, vitamín B5, vitamín B6, derivát vitamínu C, derivát vitamínu E) a iné (bližšie v kapitole Kozmetické trendy: Vitamíny).

Šampóny proti lupinám, okrem čistiacich zložiek, obsahujú jednu alebo viacero látok, ktoré obmedzujú rozvoj kvasinky Malassezia furfur (starší názov Pityrosporum ovale), najväčšieho vinníka nadmernej tvorby lupín. Ako každý mikroorganizmus, časom sa aj táto kvasinka stáva odolnou voči dovtedy účinným látkam. Preto sa protilupinové látky často obmieňajú. Okrem toho, existuje viacero druhov tejto kvasinky. Z toho dôvodu, zatiaľ čo u jedného prípravok s určitou protilupinovou látkou účinkuje, u iného sa žiadúce výsledky nedosiahnu a prípravok je potrebné vymeniť. V súčasnosti najosvedčenejšie protilupinové látky sú Octopirox (Piroctone Olamine), Pyrition zinku (Zinc Pyrithione), Klimbazol (Climbazole), síran seleničitý a ďalšie. Ťažšie formy nadmernej tvorby lupín sú prejavom ochorenia, ktorého liečba patri do rúk kožného lekára. Niektoré z uvedených látok sa používajú aj do protilupinových liekov, ale vo vyšších koncentráciách. V boji proti suchým lupinám pomáhajú aj extrakty z kapucinky väčšej, proti mastným lupinám extrakty z myrty obyčajnej.

Šampóny na dosiahnutie hladkých vlasov priniesol rovnomenný trend. „Sleek“ šampón je určený nielen na uhladenie nepoddajných vlasov, ale aj na vyrovnanie kučier. Obsahuje špeciálne silikónové deriváty, niekedy aj tekuté kryštály.

Šampóny 2 v 1 sú veľmi osobité. Zakomponovať do jedného prípravku čistiace (majú záporný náboj) a kondicionačné tenzidy (majú kladný náboj) je nemožné; ich účinok by sa navzájom rušil. Tento technologický problém vyriešila v roku 1987 firma Procter & Gamble. K čistiacim tenzidom pridala silikónové látky a ešte tzv. amfoterné tenzidy. Sú to látky, ktoré v kyslom prostredí uvoľnia kladný náboj, ale účinok čistiacich zložiek nerušia. Tak vyvinula prvý prípravok 2 v 1, šampón a kondicionér v jednom výrobku. Znamenal revolúciu vo vlasovej kozmetike. Dnes sa tieto šampóny odporúčajú najmä na hygienu pri cestovaní a športovaní. Pre bežné ošetrenie všetkých typov vlasov je vhodnejšia kombinácia šampón a kondicionér.

Príspevok je z publikácie Jarmila Hojerová, Eva Boskovičová: Ako si vybrať kozmetiku, ktorú uviedlo na knižný trh vydavateľstvo Plat4M Books v roku 2015.

Facebook