Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Dezodoranty a antiperspiranty: Prospešné či škodlivé?

20 dec Odoslal v Hojerová Jarmila, Kozmetika, krása, Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Dezodoranty a antiperspiranty: Prospešné či škodlivé?
Dezodoranty a antiperspiranty: Prospešné či škodlivé?
 

Dezodoranty a antiperspiranty – prospešné alebo škodlivé? Opýtali sme sa odborníčky docentky Jarmily Hojerovej. Rozsiahlejšie o problematike sa môžete dočítať v knihe Kozmetika – zdravie – krása: Odhalené tajomstvá, ktorá už onedlho objaví na knižnom trhu. 

Dezodoranty
Nezmierňujú potenie! Ich úlohou je potláčať zápach potu už vylúčeného na pokožku. Tie, ktoré intenzívnou vôňou jednoducho prekrývajú zápach rozkladných produktov potu, nie sú hygienické. Moderné dezodoranty účinkujú na inom princípe: obsahujú antibakteriálne látky, ktoré pôsobia proti pokožkovým baktériám, čím spomaľujú rozklad potu. Účinnými zložkami dezodorantov sú konzervačné, antimikrobiálne a upokojujúce látky, najmä triklosan, hexachlorofén, chlórhexidín, chlorofyl, farnesol, alantoín, trietylcitrát, mliečnan zinočnatý, enzýmy, silice (čajovníková, manuková, tymiánová, škoricová), niekedy alkohol a iné. Dezodoračne pôsobia aj niektoré extrakty, napríklad levanduľový. Dezodoranty na nohy obsahujú aj protiplesňovo účinkujúce zložky. Dezodoranty patria do každej kúpeľne a spolu s čistiacimi prípravkami by mali byť našim hygienickým minimom, najmä v letnom období. Doprajme ich aj svojim partnerom a zvykajme na ne i odrastenejšie deti, osobitne chlapcov.

Antiperspiranty
Ich úlohou je dočasne zmierniť vylučovanie potu na určitej lokalite tela. Keďže redukujú vlhkosť, nazývajú sa aj „suché dezodoranty“. Účinnými látkami sú chlórhydráty hliníka a zirkónia v koncentrácii od 1 % po 20 až 30 %. Majú sťahujúci účinok na keratín rohoviny, takže zovrú ústie potného póru. Po aplikácii na podpazušie, chodidlá alebo dlane spravidla naozaj zmiernia nežiadúce vylučovanie potu na povrch pokožky. Nezabraňujú tvorbe potu v potnom klbku pod pokožkou!

Aktuálne otázky

• Ktorý si máme vybrať?
Ak sa potíte nadmerne, alebo je veľmi horúce obdobie, je vhodné siahnuť po antiperspirante, ktorý potenie obmedzí, ak je však váš pot „v norme“ postačí aj dezodorant.

• Čím viac, tým lepšie?
Primeraná dávka je – ani veľa, ani málo. Prejdite si tyčinkou alebo guľôčkou asi trikrát tam a späť po pokožke alebo 2 sekundy nechajte pôsobiť sprej.

• Prečo niektoré zanechávajú škvrny?
Niektoré kusové na báze mydiel alebo krémov zanechávajú v podpazuší i na odeve bielo-žlté oblúky. Ide o zmes potu, prachu, aktívnych zložiek a drobiaceho sa základu antiperspirantu, najmä, ak sme ho použili priveľa. Gél a sprej tieto problémy minimalizujú. Pridávajú sa do nich nové deriváty silikónových olejov, ktoré zabraňujú tvorbe bielych škvŕn na odeve. Ale ani to nie je úplná výhra. Ak ich nespraví „protipotivý“ výrobok, časom ich spraví pot. Jediným účinným riešením v tomto prípade je striedme používanie prípravkov a časté obmieňanie oblečenia, aby sa pot, ani kozmetika do látky nestihli „zažrať“.

• Sú škodlivé?
V súvislosti s ich používaním sa objavujú nové a nové „legendy“, ktoré nie je ľahké vyvrátiť. Názor, že obmedzenie potenia účinkom antiperspirantov je nezdravé, je zastaraný a nesprávny. Podpazušie, kam sa najčastejšie aplikujú, predstavuje menej ako 1 % pokožky tela a dočasné zníženie potenia v tejto lokalite nemá účinok na termoregulačnú schopnosť organizmu. Platí to aj o vylučovaní škodlivín. Pred pár rokmi sa prostredníctvom internetu a poštových zásielok rozšírila fáma, že spôsobujú Alzheimerovu chorobu či rakovinu. V skutočnosti zátka, ktorá sa vytvorí pri vyústení potnej žľazy, sa spontánne odstráni samoodlupovaním pokožky. Nakoľko chlorhydráty hliníka sú hydrofilné, neprenikajú do hlbších štruktúr nepoškodenej pokožky, tobôž do tela či mozgu. Teória, že podporujú Alzheimerovu chorobu, je preto zavádzajúca. Taktiež súvislosť s rakovinou odborné dermatologické a onkologické kruhy vyvracajú.

• 24 hodinový účinok – vec reklamy či záujem spotrebiteľa?
Na druhej strane, netajíme sa negatívnym postojom k smerovaniu vývoja a reklamy týchto prípravkov. Nabádanie niektorých dermatológov a výrobcov k použitiu kozmetických antiperspirantov vmasírovaním do podpazušia po večernej hygiene, ako aj prípravky s „celodenným“, dokonca „týždenným účinkom“, a ich lipozómové transdermálne formulácie (platí to aj o chemických UV filtroch), sú z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia spotrebiteľa neprijateľné a ich dlhodobý účinok rizikový. Takáto aplikácia môže byť užitočná v prípade chorobného potenia (hyperhydróza), ale pod lekárskym dohľadom. Keďže pot sa v potnom klbku pod pokožkou tvorí i vtedy, keď na jej povrchu aplikujeme antiperspirant, potreba jeho vylúčenia je fyziologická. Navyše, antiperspiračné látky sú pokožke cudzie a do jej štruktúr by vnikať nemali. Po skončení príčiny použitia prípravku (napríklad po návrate domov), by sme ho z pokožky mali zmyť. Propagovaný „24 hodinový účinok“, je zbytočný. Nezmyselné je tiež používanie antiperspirantov pri športovaní, a ak netrpíme nadmerným potením i v chladnom období, vystačíme si s dezodorantom aplikovaným na podpazušie, resp. chodidlá. Antiperspiranty by sa nemali používať na poranenú alebo čerstvo depilovanú pokožku. Ideálna je večerná depilácia (do rána sa pokožka upokojí) a ranné použitie antiperspirantu či dezodorantu. Pri tom istom obsahu antiperspiračnej látky sú natreté krémy spravidla účinnejšie ako formy roll–on, a tie sú účinnejšie ako spreje. Taktiež u dezodorantov nie je žiaduci zbytočne dlhý kontakt s pokožkou. Antimikrobiálne zložky obsiahnuté v dezodorante totiž ničia pokožkovú mikroflóru bez toho, aby rozoznávali užitočné a škodlivé baktérie. Niektoré substancie môžu dráždiť citlivú pokožku alebo spôsobovať fotoprecitlivenosť (fotosenzitivitu).

• Čo sú Anti/Dezo výrobky?
V súčasnosti sa už účinné látky antiperspiračné i dezodoračné väčšinou kombinujú do jedného výrobku. Podľa prieskumov spotrebiteľskej obľuby víťazia formy sprejov (47 %), za nimi nasledujú formy pevných (24 %), mechanických (19 %) a napokon guľôčkových (10 %) dezodorantov a antiperspirantov.

Text je z pripravovanej knihy od Jarmily Hojerovej Kozmetika – zdravie – krása, ktorú uvedie na trh vydavateľstvo Plat4M Books v prvej polovici budúceho roka.

Facebook