Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Maliny a ostružlina malinová

03 jan Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Maliny a ostružlina malinová
Maliny a ostružlina malinová
 

Maliny sú pôdno-klimaticky veľmi prispôsobivé, vyžadujú však slnečné stanovište. Vhodná priemerná ročná teplota je už nad 6 °C, so zrážkami okolo 700 milimetrov ročne a nadmorskou výškou 500 až 600 metrov (i vyššou). Najvhodnejšia pôdna reakcia je v rozpätí 5,6 až 6,5 pH. Najvhodnejšie pôdy sú stredne ťažké, výživné, hlinité až piesočnato-hlinité. Nevhodné sú ťažké a zamokrené.

dreamstime_xl_15648494Rez a tvarovanie
Maliny sa vyznačujú dvojročným životným cyklom. V prvom roku vyrastajú z adventívnych pukov koreňového krčka silné letorasty, ktoré v ďalšom roku rozkonárujú a prinášajú úrodu. Remontantné odrody rodia už začiatkom jesene prvého roku po výsadbe na letorastoch, druhú úrodu dajú koncom júna až v júli nasledujúceho roka na ročných výhonoch v spodnej časti. Rez spočíva v každoročnom odstraňovaní odrodených a zahusťujúcich výhonov, hneď po zbere plodov. Na jar skrátime namrznuté konce výhonkov.

Výber odrôd
V Listine registrovaných odrôd máme dostatok odrôd malín. Popri raz rodiacich odrodách, ako sú Rubín (Bulharský), Granát, Canby, Bojana a iné, sú aj remontantné odrody, rodiace na jednoročných letorastoch (výhonoch), napríklad Ada, Medea, Ljubin a iné.

Príprava pozemku, termín a spôsob výsadby
Veľmi dôležité je odburinenie miesta výsadby malín, najmä od trvácich burín. Dôležité je vyhnojenie a stredne hlboké spracovanie pôdy. Výsadbu robíme podľa možnosti hneď po 15. októbri, jarná sa vzhľadom na veľmi skoré pučanie odporúča menej. Maliny pestujeme pri jednoduchej alebo dvojitej drôtenke alebo vo voľnej pásovej výsadbe.

dreamstime_xl_55776851Agrotechnika po výsadbe
Počas vegetácie 3- až 4-krát kypríme a odburiňujeme porast malín. Podľa potreby zavlažujeme. Najviac vody potrebujú počas kvitnutia a narastania plodov. Nezabúdame na včasné odstraňovanie zahusťujúcich letorastov. Rez robíme po zbere úrody, odstraňujeme odrodené drevo a prebytočné výhony.

Ochrana malín
Z chorôb je nebezpečné odumieranie malín (Didymella aplanata), vírusová mozaika a hniloba plodov. Preventívna ochrana je v zdravej bezviróznej sadbe a vo včasných postrekoch. Zo škodcov je nebezpečný Byľomor ostružinový (ničíme ho odrezaním a spálením výhonkov s hálkami pri jarnom reze), Voška malinová a Kvetárka malinová.

dreamstime_xl_95187997Oberanie a uskladnenie malín
Plody raz rodiacich odrôd oberáme od júna a remontantných ešte aj v októbri. Vhodný čas na zber malín je skoro ráno. Plody nesmú byť prezreté. Oberáme ich do košíčkov, maximálne v troch vrstvách. Maliny prakticky neuskladňujeme a snažíme sa ich konzumovať čerstvé.

Článok je z pripravovanej publikácie od profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhradke, ktorá vyjde v prvom ploroku 2013. O presnom termíne uvedenia na trh Vás budeme informovať. Mnoho zaujímavostí zo sveta záhradkárstva a ovocinárstva nájdete aj na facebookovej stránke profesora Hričovského TU.

Facebook