Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Môžeme pestovať čučoriedky v kvetináči? Isto!

09 feb Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Môžeme pestovať čučoriedky v kvetináči? Isto!
Môžeme pestovať čučoriedky v kvetináči? Isto!
 

Čerstvé čučoriedky v ponuke našich obchodov nie sú nijako lacné, ale vedeli ste, že sa dajú ľahko pestovať aj na balkóne?! Podľa typu vybratej odrody to môže trvať 2 až 3 roky, kým rastlinky začnú produkovať ovocie. No akonáhle zarodia, po mnoho rokov sa budete tešiť z pravidelného zberu plodov . Tu je náš tip ako začať…

Čučoriedky môžeme pestovať aj na balkóne.

Akú veľkosť kvetináča používať?
Korene čučoriedok sú síce plytké, ale rastú do šírky. Vyberieme si preto nádobu, ktorá má šírku najmenej 60 centimetrov. Kvetináč alebo hrant či drevený žľab musí byť stabilný kvôli vysokým rastlinám a jeho výška by memala byť menej ako 50 centimetrov. Na dne musia byť drenážne otvory, aby mala nadbytočná voda kade unikať. Pre pestovanie čučoriedok takýmto spôsobom odporúčame nízkorastúce odroby.

Aké odrody?
Veľmi dôležitým činiteľom je výber odroby. Posudzujú sa najmä z pohľadu stupňa úrodnosti, veľkosti, skorosti  a kvality plodov, nemenej dôležité faktory sú vzrastnosť, odolnosť voči chorobám a škodcom, mrazuvzdornosť a schopnosť prispôsobiť sa na podmienky prostredia. Odborníci odporúčajú v našich podmienkach odrody skoré a stredne skoré, u stredne neskorých a neskorých odrôd hrozí zničenie úrody z dôvodov jesenných mrazov.

Zalievanie
Čučoriedka je náročná na vlahu, no nesmie sa zalievanie preháňať. Optimálna hladina spodnej vody je okolo 0,5 až 0,6 metra. Sú citlivé na veľa vody v pôde, tá im potom poškodzuje ich koreňový systém. Drenáž je z tohto dôvodu nevyhnutná. Najviac vody rastlina potrebuje vo vegetačnom období. Ideálna na zalievanie je dažďová voda. Rastliny nesmú preschnúť!

Rez
Rez na jar je veľmi dôležitý, významne ním ovplyvníme bohatosť úrody, veľkosť a kvalitu plodov. Čučoriedka nasadzuje kvety na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrastajú z dvojročného dreva, menej aj na dlhých jednoročných výhonkoch vyrastajúcich z koreňového krčku rastliny. Výhonky s nasadenými kvetnými púčikmi rozoznáme na rastline podľa toho, že sú podstatne väčšie ako listové. Prvé dva roky po výsadbe odporúčame ponechať na rastline len silnejšie výhonky, ostatné odrežeme pri zemi. Taktiež odstránime všetky kvetné výhonky, aby sa rastliny úrodou nevysiľovali. Cieľom týchto opatrení je podpora rastu rastlín a vytvorenie dostatočného množstva silných výhonkov, ktoré budú schopné v ďalších rokoch prinášať vysoké úrody.

Prezimovanie
Po skončení obdobia rodovosti prestaneme rastlinu zalievať a pridáme mulčovacie hnojivo. Kvetináče stiahneme do nevykúrenej garáže alebo pivnice. Rastliny môžeme aj obaliť kartónom a nechať na balkóne alebo verande.

Úroda
Prvú významnejšiu úrodu dosahujú kry v treťom roku po výsadbe – v priemere až jeden kilogram plodov, samozrejme, podľa odrody. V období plnej rodivosti (piaty až ôsmy rok po výsadbe), vieme z jedného kra zozbierať až osem kilogramov čučoriedok, no priemerne tak do troch kilogramov.

Návod na zasadenie čučoriedky do kvetináča: http://www.youtube.com/watch?v=vbntRyiq4Lw

Tipy

  • Pestujme aspoň dve rôzne odrody, čím zabezpečíme vzájomné opelenie. Rastliny máme tesne vedľa seba, čo nám zvýši objem úrody. Ak si vyberieme odrody s rôznym časom zberu, budeme si môcť vychutnať čerstvé bobule po celú sezónu.
  • Vtáky milujú čučoriedky rovnako ako my, mali by sme teda rastliny vo vegetačnom období prikrývať výraznými sieťkami, ktoré im zabránia v zbere.
  • Z času na čas môžete na povrch zeme, do ktorej sme čučoriedky zasadili, nasypať usadeninu z práve dopitej kávy. Čučoriedky kávové zvyšky milujú.
  • Lístky čučoriedky by nemali byť červené alebo žlté, kým nepríde jeseň. Inak je to znak, že úroveň pH pôdy je príliš vysoký. Ak sú lístky slabo žlté v období ich rozvíjania sa, v pôde je málo pH. Otestujte si kyslosť pôdy – mala by sa pohybovať medzi 4,0 až 5,5.
  • Po pár rokoch rastlinu presaďme do väčšie kvetináča, pretože korene sú už poriadne prepletené a potrebujú nový priestor. Robíme to, samozrejme, v období vegetačného pokoja.
Facebook