Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Miroslav Horák: Nehoda

24 mar Odoslal v Horák Miroslav, Príbehy, osudy, priznania, detektívky | Komentáre vypnuté na Miroslav Horák: Nehoda
Miroslav Horák: Nehoda
 

Večer nepríjemne mrholilo, keď sa ulicou ponáhľal muž a nervózne si mrmlal popod nos: „Asi ma videla, musím niečo urobiť…“ Predbehol manželskú dvojicu, vracajúcu sa z divadla. Prekvapene sa pozreli na seba, reagujúc na čudné správanie sa muža pred sebou. Odrazu sa ulicou za nimi vyrútilo osobné auto, v rýchlosti vybehlo z cesty na chodník a prudko zrazilo pred manželmi kráčajúceho muža. Telo ostalo nehybne ležať. Zapišťali pneumatiky, auto prudko cúvlo, a tak ako sa zjavilo, odrazu zmizlo v bočnej ulici. Ozval sa veľký rachot a v domoch naokolo sa pootváralo niekoľko okien. Asi niekto zo svedkov incidentu hneď zavolal záchranku. O niekoľko minút prišla sanitka a súčasne aj policajné auto. Manželia boli takí otrasení z prežitej udalosti, že si nevšimli číslo, popísali iba, že to bolo čierne auto, no značku nepoznali.

„V aute bol iba jeden vodič?“ opýtal sa ešte vyšetrovateľ Kopta, ale odpoveďou manželov bolo iba záporné mlčanlivé pokrútenie hlavou. Vtedy pristúpil k nemu lekár zo sanitky a konštatoval smrť obete zrážky.

Podľa dokladov policajti zistili, že muž sa volá Karol Brezák, bytom na Sedlárskej 4. V náprsnej peňaženke okrem zopár eur objavili lístok s poznámkou 4-ap-20. Kopta na oddelení vrážd s kolegami nahlas uvažoval, čo lístok s poznámkou znamená. „Okamžite musíme zistiť, kde pracuje, čo robil predtým, či nemá záznam a podobne.“ Vydal príkazy a uzavrel poradu tým, že ide navštíviť manželku obete.

Vo výpovedi manželky prevládali iba odpovede – neviem. Nevedela, kde v ten večer bol, ani čo znamenajú čísla na lístku. Údajne ešte nedávno robil vodiča na kamióne, túto prácu zanechal, vraj je pre neho nebezpečná. Teraz vypomáha ako taxikár.  Po chvíli si ešte spomenula –  hovoril vraj, že pre niečo bude musieť asi zájsť na políciu.

Z databázy sa zistilo, že Brezák bol pred rokom v podozrení, údajne mal prsty v drogovej afére istej mafiánskej skupiny, ktorú pozatýkali. Nič mu síce nedokázali, ale majiteľ zasielateľstva ho prepustil. Momentálne si privyrábal ako príležitostný vodič u istej taxikárskej spoločnosti.

„Niekto ho držal v šachu,“ priznal úzkostlivo jeho brat Štefan Brezák, účtovník u tejto taxikárskej spoločnosti. „Ako to myslíte?“ vyzvedal vyšetrujúci. Brat neisto povedal: „Mal som stále dojem, že sa niečoho bál. Vyzvedal som, čo ho trápi, ale nedostal som z neho ani slovo.“ Na ďalšiu otázku, aké bolo jeho manželstvo, Štefan Brezák pokrčil plecami. „Myslím, že dobré.“ Pološeptom však vyšetrujúcemu povedal: „Často mu niekto vyvolával na mobil, vtedy znervóznel.“

Ďalší osvetľujúci bod pri vyšetrovaní nastal, keď na políciu prišiel istý Ján Kopecký a priniesol fotografiu zadnej časti auta s nie celkom čitateľnou poznávacou značkou. Náhodou mal fotoaparát po ruke a po zrážke pohotovo z okna zadnú časť auta odfotografoval. Technikom sa podarilo poznávaciu značku dešifrovať. Majiteľ auta, podnikateľ Milan Taraba,  však ešte ráno po večernom incidente ohlásil polícii krádež svojho vozidla. Keď ho vyšetrovateľ navštívil v podniku, tvrdil mu, že vo večerných hodinách v inkriminovaný deň bol doma sám a sledoval televíziu. Koptu jeho výpoveď neuspokojila a rozhodol sa, že Tarabu navštívi na druhý deň doma.

Hneď ráno s kolegom zazvonili v modernej novostavbe v Tarabovom byte. Otvorila im krásna asi tridsiatnička. Keď vošli do bytu,  predstavila sa ako Monika Barová. Tvrdila: „Pán Taraba je podnikateľ a ja som jeho sekretárka. Jeho podnik vykonáva dopravné služby tovarov.“

„Vy s ním, podľa všetkého,  v tomto byte žijete,“ poznamenal Kopta. „Áno, to vari nie je to nič protizákonné,“ odpovedala sebavedome. „Šéf je dnes na služobnej ceste a v inkriminovanom čase, na ktorý sa pýtate som bola odcestovaná u rodičov v Trenčíne.

„Čiže pán Taraba bol doma sám.“ Barová súhlasne prikývla.

Kolega sa medzitým prechádzal Tarabovou pracovňou a spozornel, keď v kalendári na stole uvidel na zajtrajší deň poznamenaný zápis: 20,00-staré letisko.

„Nepoznali ste pána Brezáka?“ opýtal sa prekvapivo Kopta. Slečna sa neprirodzene zatvárila, pretrela si prstami čelo a po chvíli iba zavrtela záporne hlavou. „Dobre, ďakujeme.“ Kývol na kolegu, rozlúčili sa a zberali sa k dverám.

Pred výťahom sa k nim pridala staršia pani. Nastúpili a za jazdy ich všetečne oslovila: „Boli ste kvôli tej krádeži auta?“ Kopta sa usmial a položil protiotázku: „Niečo o tom viete?“

„Však ona sama v ten večer ich autom odchádzala. Videla som ju na vlastné oči z balkóna,“ dôverne informovala.

„Nemýlite sa?“ polohlasom sa opýtal kolega. „Sama si ho ukradla, taká…“ a naznačila zahnanie rukou. Rozlúčili sa pred výťahom a poznačili si jej meno.

Vydedukovali, že zápis na kalendári objavený vyšetrovateľom „20,00-staré letisko“ má určité spoločné znaky so zápisom v peňaženke Brezáka. „4-ap-20“ to znamená, zápis v kalendári 4. apríla. To je zajtra a o 20. hodine bude niečo na starom letisku. Spojili sa ihneď s kolegami na drogovom oddelení. Dozvedeli sa, že sú na stope istej skupine, ktorá patrila k bývalej mafiánskej skupine, ktorú pred rokom zadržali. Nemajú zatiaľ dostatočné dôkazy. Informáciu o zajtrajšku ihneď zaregistrovali a pripravujú na večer akciu. Iste príde na staré letisko pre podozrivú skupinu ďalší tovar. Brezák to vedel, preto musel zomrieť.

Skoro ráno, ešte sa len brieždilo, drnčal mobil Koptovi pri posteli. Volal mu kolega, má vraj dôležitý objav, nech príde za most severnej výpadovky z mesta. Kopta sa autom dostal na to miesto behom dvadsiatich minút. Kolega ho čakal, prisadol si a odbočili z hlavnej na lesnú, celkom zjazdnú cestu, až prišli k húštine, v ktorej bolo zašité auto so známou poznávacou značkou. Pri aute, ktoré malo poriadne prevalenú prednú kapotu, pofajčieval akýsi zavalitý chlap v lesníckej uniforme, ktorý sa vyšetrovateľom predstavil. „Tak čím nás prekvapíte?“ vyzval ho Kopta, podávajúc mu ruku.

„Chodím niekedy skoro ráno obhliadať kŕmelce. Minule som tadiaľto pomaly šiel, keď sem do húštiny vbehlo toto nabúrané auto. Vyskočil z neho taký tenký chlap a utekal smerom na hlavnú cestu. Bežal som opatrne za ním, no na okraji cesty stál terénny Ford. Chlap doň nasadol a auto odfrčalo preč.“

„Bol to chlap či žena?“ upresňoval Kopta. Lesník však iba neisto pokrčil ramenami.

Pripravený prepad špeciálnou jednotkou kukláčov na starom letisku bol úspešný. Okrem koristi, zatkli aj známe tváre, vrátane podnikateľa Tarabu i jeho sekretárky Barovej. Kto však zrazil a usmrtil Karola Brezáka?

Kto zrazil a usmrtil Karola Brezáka?

Vyriešenie prípadu Nehoda
Čiernym autom zrazila Brezáka Monika Barová. Usvedčila ju výpoveď staršej ženy, jej susedy, ktorá ju videla sadať večer do auta, hoci ona tvrdila, že bola u rodičov v Trenčíne. Rovnako aj lesník priznal, že do fordu si nasadla štíhla postava, čo mohla byť žena. Po zatknutí na letisku sa priznala k vražde.

Článok sme prevzali z obľúbeného ženského  portálu woman.sk.

Facebook