Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tretia najpredávanejšia kniha v sieti Kauflandu

04 apr Odoslal v Horák Boris, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Tretia najpredávanejšia kniha v sieti Kauflandu
Tretia najpredávanejšia kniha v sieti Kauflandu
 

Titanic: Pýcha a skaza od Borisa Horáka je tretia najpredávanejšia kniha za mesiac marec 2012 v obchodných domoch Kaufland na Slovensku. Vyplýva to z výsledkov predajnosti tejto významnej obchodnej siete. Táto kniha z produkcie nášho vydavateľstva vyšla v polovici februára tohto roku.

– Téma osudnej prvej a súčasne aj poslednej plavby superparníka Titanic sa stala pre desiatky umelcov námetom mnohých kníh, filmov, obrazov či rozhlasových hier, – hovorí autor knihy Boris Horák v jej záverečných stranách. – Už storočie fascinuje mýtus okolo tejto lode ľudí na celom svete a vyvoláva hlboký rešpekt pri pamiatke na 1 500 obetí tohto nešťastia. Stále sa ľudia bez rozdielu veku, vyznania alebo národnosti vracajú k tejto tragédii.

Kedysi, pred vyše štvrťstoročím, – pokračuje B. Horák, – keď som vo forme seriálu na pokračovanie vo vtedy najpredávanejšom slovenskom týždenníku Život prvýkrát priniesol posledné hodiny existencie pýchy britského námorníctva, úprimne povedané som spolu s kolegami neočakával taký čitateľský úspech. Titanicom vtedy pri príležitosti 75. výročia katastrofy žilo celé Slovensko a časopis sa predával v rekordnom náklade. A pritom to vôbec nebolo také isté, že sa seriál objaví na stránkach časopisu. Jeden z vtedajších zástupcov šéfredaktora B. Horáka totiž po predložení návrhu odbil slovami: – Veď predsa osud Titanicu každý pozná…! 

Našťastie jeho slová neboli vyslyšané a desaťtisíce čitateľov týždeň čo týždeň mohli s napätím čítať osudy „oživených“ dávno zabudnutých postáv tejto tragédie. Zodpovední pracovníci, ktorí sa v tých časoch „starali“ o politickú čistotu textov, spočiatku autora upozorňovali na to, že nijako nie je vítané, aby sa ikona kapitalizmu a vykorisťovania pracujúcich, najbohatší muž na palube Titanicu multimilionár John Jacob Astor, ukazoval ako pozitívna postava. Rovnako ako aj ďalší boháči. Nakoniec však predsa len zvíťazil zdravý rozum a našťastie sa smutný príbeh nik nepokúšal „upraviť“ podľa potrieb vtedajšej komunistickej doby.

A hoci Cameronovo filmové spracovanie tejto témy z roku 1997 s Kate Winsletovou a Leonardom Di Capriom predstavilo hrôzy chladnej aprílovej noci 1912, je ešte stále čo doplniť a priniesť čitateľom. Vydaním tejto knihy si autor splnil záväzok, ktorý si dal pred 25 rokmi, a na 100. výročie tragédie v severnom Atlantiku priniesol tento fascinujúci príbeh v knižnom podaní. Potešiteľné je, že zaujal i čitateľov a tí knihu Titanic: Pýcha a skaza „vystrelili“ medzi najlepšie predávané knihy v súčasnosti.

Knihu Titanic: Pýcha a skaza si môžete objednať  tu: books@plat4m.sk.

Facebook