Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Súťaž o Titanic: Pýcha a skaza

15 apr Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Horák Boris, O knihe, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Súťaž o Titanic: Pýcha a skaza
Súťaž o Titanic: Pýcha a skaza
 

Na stránke www.bux.sk sa v čase 101. výročia potopenia legendárneho zaoceánskeho parníka Titanic súťaž o tri výtlačky knihy Titanic: Pýcha a skaza, ktorej autorom je Boris Horák. 

Stalo sa to presne pred 101 rokmi. 15. apríla 1912 stroskotala pri prvej, panenskej plavbe námorná legenda, ktorú označovali za nepotopiteľnú. Titanic sa tak zapísal do histórie veľkými písmenami, vznikli o ňom filmy aj množstvo kníh. Jedna z nich vás možno prekvapí – hovoríte si, že už nič zásadné a nové sa nemôžete dozvedieť, no táto knižka vás vyvedie z omylu. A my tu máme tri kusy pre vás.

http://data.bux.sk/book/032/672/0326727/medium.jpgKoľko Slovákov bolo na palube luxusného Titanicu?

Prežili alebo zahynuli spolu s ďalšími 1 500 nešťastníkmi v mrazivých vodách Atlantického oceánu?

Kniha Titanic – pýcha a skaza opisuje posledných 160 minút najväčšieho námorného nešťastia a osudy pasažierov dovtedy najdokonalejšej lode histórie. Odhalí vám len málo známe okolnosti potopenia obrovského zaoceánskeho parníka. V napínavom príbehu nechýba ani skutočná pravda príčiny potopenia, ktorú pred svetovou verejnosťou takmer 100 rokov tajila vnučka jedného z dôstojníkov Titanicu.

Úryvok z knihy – začítajte sa!
http://techpinions.com/wp-content/uploads/2012/07/great-ships-the-titanic.jpgSlovo autora.

Už 100 rokov strhával ľudstvo príbeh luxusného zaoceánskeho parníka Titanic. Neustále sa k nemu vracajú milióny ľudí na celom svete. Predstava o posledných chvíľach života tých, na ktorých sa neušlo miesto v záchranných člnoch, dodnes vyvoláva zimomriavky na celom tele a nesmierny pocit smútku.

Aj mňa tento výnimočný príbeh zaujal hneď od prvého momentu, keď som sa s ním stretol ešte niekde v detstve. Fascinoval ma natoľko, že som čoraz viac vyhľadával podrobnosti o tejto najväčšej katastrofe v dejinách námorníctva. Študoval som každú maličkosť a podrobne som si ich zapisoval pre prípad, že…

Touto knihou som chcel čitateľovi poskytnúť dramatický opis posledných desiatok minút na palube pýchy britského civilného námorníctva. Chcel som vykresliť chvíle hrôzy pretkané statočnosťou, beznádejou a ľudskými omylmi. Je to opis drámy jednej chladnej noci v mrazivých vodách severného Atlantiku, ktorými sa plavia obrovské úlomky ľadovcov. Všetky lode na okolí vypínajú svoje motory, aby neriskovali smrtonosnú zrážku. Iba Titanic so svojou sebavedomou posádkou sa valí obrovskou rýchlosťou proti nástrahám mora. Všetci pasažieri a námorníci sa cítia neohrození na palube tejto dokonalosti svojej doby. Dokonca ani po zrážke neveria, že sa „nepotopiteľná“ loď môže potopiť do hlbín oceánu. Pokojne si niektorí tancujú na naklonenej palube luxusného parníka…

Dramatický príbeh skazy prekrásnej lode som doplnil podrobnosťami, ktoré dokresľujú celé šialenstvo tohto srdcervúceho príbehu. Stovky ľudí sa v tú noc pozreli smrti priamo do očí, vyše 1 500 však nemalo ani toľko šťastia a zahynuli desnou smrťou v mrazivých vodách Atlantiku. Medzi pasažiermi boli aj štyria s koreňmi z územia dnešného Slovenska – muž, žena a dvaja malí chlapci. Prežili?

Ako sa však Titanic potopil v skutočnosti? Iba nedávno vyšla na svetlo sveta pravda, čo vlastne bolo ozajstnou príčinou tohto nešťastia. Že to bolo obyčajné zlyhanie ľudského faktoru, ktoré druhý dôstojník Charles Lightoller chcel utajiť pred celým svetom. Mnohí si však dodnes myslia, že to spôsobila práve kliatba vyrytá na sarkofágu egyptskej princeznej Amen-Ra.

Fotky

Čas: 23:55 h – 145 minút do potopenia sa Titanicu.

V strojovni, ktorá ležala tesne nad čiarou ponoru, sa kuriči pohybovali už po pas vo vode. Chladný Atlantik vtekal do tejto časti lode cez všetky možne otvory. Kuričom sa podarilo rýchlo uhasiť oheň, ktorý tu znenazdajky vznikol. Para a dym ich však prinútili opustiť strojovňu. Rýchlo vystupujú na vyššie poschodie.

Inžinier Norman Chambers z New Yorku, ktorý spolu so svojou manželkou obýval jednu z kajút prvej triedy na druhom poschodí, s rozospatými očami, v krásnom župane, prekvapený zbadal na koridore niekoľkých zamestnancov pošty. Všetci mali mokré nohavice. Išiel sa pozrieť na schodisko, ktoré spájalo paluby lode. Vystupovali po ňom viacerí pasažieri a niesli so sebou kufre a tašky. Pochopil, že sa v spodnej časti lode, kde sa nachádzal batožinový priestor, stala nejaká nehoda.
– Rozhodol som sa neopúšťať svoju kajutu, – vypovedal neskôr pred komisiou. – Bol som presvedčený, že poruchu rýchlo odstránia a všetko bude opäť v poriadku. Cítil som sa absolútne bezpečne.

http://popgoestheweek.com/wp-content/uploads/2012/05/titanic.jpgV čase, keď niekoľkí kuriči a zamestnanci pošty bojovali s chladnou vodou Atlantiku, veľká väčšina pasažierov ešte pokojne spala. Ani radista Jack Phillips situáciu v spodnej časti Titanicu nepovažoval za vážnu. Keď ho Harold Bride, druhý radista, tesne predtým, ako si chcel isť ľahnúť, prišiel pozrieť, porozprával mu najprv o množstve pozdravných telegramov, ktoré prebral. Až potom mu Phillips začal hovoriť o akýchsi problémoch v spodnej časti parníka.
– Loď je vraj trošku poškodená. Predpokladám, že po návrate z New Yorku do Európy sa budú na ňu musieť v belfastských dokoch lepšie pozrieť.

Súťaž o 3 knihy Titanic – pýcha a skaza

Ak máte chuť ponoriť sa do tejto 170-stranovej knižky, napíšte pod tento článok svoj tip na podobný skutočný príbeh: knihu podľa skutočnej udalosti, či o skutočnej osobe, ktorá vás oslovila, zaujala vás, inšpirovala.

Trom z vás pošleme knihu o tom, ako sa to naozaj stalo: Titanic – pýcha a skaza od Borisa Horáka.
Tešíme sa na vaše tipy, v utorok dopoludnia sa dozviete troch výhercov.

Vybrali sme z komentárov ku knihe http://www.bux.sk/knihy/201000-titanic-pycha-a-skaza.html:
Titanic (Fero.ad, 25.2.2012) 
Práve som dočítal túto knihu a bol som prekvapený,pretože som nečakal, že aj takýto „známy“ príbeh Titanicu ma znovu dokáže tak zaujať. Kniha opisuje veľmi zaujímavý aj ked taký tragický príbeh, má napínavý dej, dokonale vyobrazené postavy a ich osudy… Odporúčam, určite nesklame.

Facebook