Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rady do záhrady: Február II.

30 jan Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Rady do záhrady: Február II.
Rady do záhrady: Február II.
 

Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré vo februári 2013 najviac zaujali nvštevníkov profilu na Facebooku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský.

ČUČORIEDKY NA BALKÓNE? Čerstvé čučoriedky v ponuke našich obchodov nie sú nijako lacné, ale vedeli ste, že sa dajú ľahko pestovať aj na balkóne?! Podľa typu vybratej odrody to môže trvať 2 až 3 roky, kým rastlinky začnú produkovať ovocie. No akonáhle zarodia, po mnoho rokov sa budete tešiť z pravidelného zberu plodov . Akú veľkosť kvetináča používať? Korene čučoriedok sú síce plytké, ale rastú do šírky. Vyberieme si preto nádobu, ktorá má šírku najmenej 60 centimetrov. Kvetináč alebo hrant či drevený žľab musí byť stabilný kvôli vysokým rastlinám a jeho výška by memala byť menej ako 50 centimetrov. Na dne musia byť drenážne otvory, aby mala nadbytočná voda kade unikať. Pre pestovanie čučoriedok takýmto spôsobom sa odporúčajú nízkorastúce odroby.

ŽIVÝ PLOT. Originálny spôsob prirodzeného plotu. Zasadíme stromčeky alebo kríky a prepletáme ich medzi sebou tak, aby vytvorili plot. Spodné konáre a listy pravidelne odstraňujeme. Táto technika prepletania konárov listnatých stromov alebo kríkov bola praxou v mnoohých častiach Spojených štátov v 18. a 19. storočí. V posledných rokoch sa stáva opäť čoraz populárnejší.

STRASME SNEH. Už dlhšie sneží a naše ihličnany v záhrade sa ohýbajú pod váhou snehu. Zoberme nejakú dlhšiu palicu a opatrne narážajme do konárov stromov a zhadzujme bielu pokrývku. Robme to však opatrne, aby sme stromy nepoškodili.

ROZBILI STE VEĽKÝ KVETINÁČ. Rozbil sa vám veľký kvetináč, ktorý ste používali na terase alebo v dome či na balkóne? Ešte nemusíte byť smutní. Podľa príkladu ho môžete zmeniť na zaujímavý okrasný doplnok vo vašej záhrade. Určite sa napríklad s takýmto rozprávkovým motívom bude páčiť každému.

SAMOZALIEVANIE. Predstavme si námet, ako vytvoriť kvetinové závesné kvetináče, ktoré majú samozavlažovací systém vytvorený prederavenou umelohmotnou fľašou.

RASTLINY V KVETINÁČI. Polievate priebežne rastliny, ktoré ste nechali prezimovať v miestnostiach, kde nemrzne? Občas tak treba urobiť. Evergreeny vyparujú vodu cez listy počas celej zimy. A to aj v chladných pivniciach či garážach. Navyše – nezabudnite z času na čas miestnosti s takýmito vždyzelenými rastlinami vyvetrať. Čerstvý vzduch zabraňuje rôznym chorobám ako je napríklad múčnatka. Ten oleander na obrázku je, samozrejme, snímka z leta.

ESPALIER. Takto sa hovorí takzvanému špalierovému stromu. Majiteľ ho upravuje do podoby, pre ktorú sa rozhodne. Jednotlivé stromy takúto úpravu zvládajú rôznym spôsobom, väčšinou však sa prispôsobia. A potom je to originálna okrasa. Čo poviete?

SIEŤKY NAD JAHODY. Máte záhradku v oblasti, kde sa zlieta veľa vtákov? Pestujete jahody a vtáky vás oberajú o časť drahocennej úrody? Odporúčaným prostriedkom proti operencom pochutnávajúcim na úrode jahôd sú siete. Nedovolia im brať vaše plody úrody a siete sú bezpečné aj pre chamtivé vtáky.

ZABURINENÁ ZÁHRADKA. Prv než sa pustíme do pestovateľskej činnosti v záhradke, treba si rozmyslieť ako budú práce nasledovať a akú štruktúru plodín si zvolíme. Všetko závisí od mnohých skutočností. Ak sme záhradku práve získali, overíme si v akom je stave. Keď je príliš zaburinená rôznymi druhmi burín, vrátane pýru, pichliača roľného, pupenca a pod., je lepšie najprv použiť systémový, široko spektrálny herbicíd. Po aplikácii na rastúce buriny počkáme tri týždne až mesiac, kým cez listy prenikne účinná látka až do koreňov a buriny vyhynú.

PÔDNE ANALÝZY. Potom odoberieme pôdne vzorky podľa pokynov vybraného laboratória na chemický rozbor, aby sme zistili či pôda trpí nedostatkom humusu a dôležitých živín. Pôdne analýzy sa odporúčajú robiť opakovne minimálne jedenkrát za päť rokov aj v dobre zabehnutej záhradke. V dnešnej dobe by záhradka mala slúžiť na oddych, potešenie i úžitok. Dobre si rozmyslíme aké činnosti chceme v záhradke vykonávať a podľa toho ju rozdelíme na zeleninovú, ovocnú, okrasnú a oddychovú časť.

MIŠPULA A JARABINA. Vážený pán profesor Hričovský, chcel by som sa u Vás informovať v rámci otázok a odpovedí o určitých drevinách. Pochádzam z Kozároviec, okres Levice, a mal by som záujem o dva druhy stromov ako sú mišpuľa obyčajná a jarabina oskorušová, keďže sa v našom regióne nachádza ešte z každého stromu po jednom kuse a nikto u nás nemá o ne záujem. Chcel by som z týchto stromov rozmnožiť nejaké kusy, ale neviem ako sa rozmnožujú, prosil by som Vás o radu. Vopred ďakujem, Hudec David, Kozárovce.
ODPOVEĎ: Obidva druhy sú nesmierne vzácne, treba ich zachrániť. A Vy ich môžete tak, že odoberiete v tomto mesiaci februári vrúble, uložíte ich niekde do jamy s pieskom a potom v marci ich budete vrúbľovať na spojku na plánku hrušky alebo na slaborastúci podpník dula, ktorý je vhodný pre rovinaté pozemky s možnosťou závlahy. Keď by ste to nevedeli na spojku, tak potom pod kôru, to sa však robí začiatkom apríla. Táto forma je zaručená, že tieto druhy by ste mohli zachrániť. Inak by ste sa ich mohli pokúsiť zakúpiť v renomovaných škôlkach. Bolo by to pre Vás jednoduchšie.

STRASME SNEH. Už dlhšie sneží a naše ihličnany v záhrade sa ohýbajú pod váhou snehu. Zoberme nejakú dlhšiu palicu a opatrne narážajme do konárov stromov a zhadzujme bielu pokrývku. Robme to však opatrne, aby sme stromy nepoškodili.

__________________
PRÍSPEVKY PROF. ING. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.

Naše vydavateľstvo Plat4M Books má svoj videokanál aj na YouTube (http://www.youtube.com/user/Plat4MBooks). Nájdete tu desiatky rôznych rád od uznávaných slovenských odborníkov v oblasti zdravého životného štýlu, kulinárstva, kozmetiky, fitnes i záhradkárstva. Navštívte nás! Tu uvádzame všetky príspevky profesora Ivana Hričovského, ktoré môžete k dnešnému dňu nájsť na tomto kanáli. 

020 – Ivan Hričovský: Aké podpníky používať pri broskyniach? – dĺžka šotu: 1:31 min.
019 – Ivan Hričovský: čoskoro doplníme – dĺžka šotu: 0:00 min.
018 – Ivan Hričovský: Výsadba jabloní – dĺžka šotu: 4:51 min.
017 – Ivan Hričovský: Kedy sadíme stromky? – dĺžka šotu: 2:47 min.
016 – Ivan Hričovský: Ako a kedy režeme orech kráľovský? – dĺžka šotu: 1:47 min.
015 – Ivan Hričovský: Rez stromkovej ríbezle – dĺžka šotu: 0:56 min.
014 – Ivan Hričovský: Šárka a Bystrická slivka – dĺžka šotu: 2:54 min.
013 – Ivan Hričovský: Strom – súčasť nášho života – dĺžka šotu: 1:04 min.
012 – Ivan Hričovský: Broskyňa s rezom v tvare štíhle vreteno – dĺžka šotu: 1:50 min.
011 – Ivan Hričovský: Kotlovitý rez broskyne – dĺžka šotu: 3:11 min.
010 – Ivan Hričovský: Aby broskyne rodili – dĺžka šotu: 1:21 min.
009 – Ivan Hričovský: Letný rez v auguste – čo vtedy režeme? – dĺžka šotu: 1:30 min.
008 – Ivan Hričovský: Odstraňovanie machového povlaku na kôre – dĺžka šotu: 0:50 min.
007 – Ivan Hričovský: Odstraňovanie veľkých konárov marhule – dĺžka šotu: 2:50 min.
006 – Ivan Hričovský: Letný rez hruška Williamsova – dĺžka šotu: 2:06 min.
005 – Ivan Hričovský: Letný rez figy – dĺžka šotu: 3:50 min.
004 – Ivan Hričovský: Rez beztŕňových černíc Thornfree – dĺžka šotu: 2:29 min.
003 – Ivan Hričovský: Letný rez ringloty – dĺžka šotu: 2:13 min.
002 – Ivan Hričovský: Letný rez marhúľ – dĺžka šotu: 2:07 min.
001 – Ivan Hričovský: Letný rez slivky – Čačanská lepotica – dĺžka šotu: 1:40 min.

Záhrada pre úžitokRok v ovocnej záhradeCHCETE SI OBJEDNAŤ KNIHY?
Rôznymi rezmi ovocných stromov a stromkov drobného ovocia sa autor zaoberá vo svojej knihe ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE (Plat4M Books, máj 2013) a jednotlivé odrody podrobne popisuje v knihe ZÁHRADE PRE ÚŽITOK (Plat4M Books, október 2013) v časti Ovocinárstvo. Knihy si môžete objednať na adrese books@plat4m.sk.

SAMOSTATNE. Z vydavateľstva Plat4M Books ich môžete samostatne dostať na dobierku s 30-percentnou zľavou za 6,27 EUR + 1,23 €.
OBE KNIHY. Ak si ich však objednáte obe a zaplatíte na účet vydavateľstva Plat4M Books (2929874881/1100) sumu 12,54 €, zašlete Vašu adresu na books@plat4m.sk, tak poštovné a balné máte ZADARMO.

Facebook