Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rady do záhrady: Máj II.

12 máj Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Rady do záhrady: Máj II.
Rady do záhrady: Máj II.
 

Predstavme si niektoré praktické rady do záhrady, ktoré v máji 2013 najviac zaujali návštevníkov profilu na Facebooku Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský

VODNÝ REZERVOÁR. Vynikajúcim pomocníkom pre priebežné zalievanie stromov alebo kríkov je zobrazený vodný zásobník upravený tak, že ho umiestnime okolo kmeňa stromu. Nájdeme ho, ale aj v iných podobách vo viacerých amerických a kanadských e-shopoch, isto sa zakrátko objavia aj v ponukách slovenských či českých internetových stránok či v špecializovaných záhradkárskych obchodoch. Skoro dvadsaťlitrový rezervoár bráni vysychaniu stromkov alebo kríkov, čo výrazne pomáha rastu rastliny a kvalite jej plodov. Do vody môžeme primiešať aj hnojivá, aby sme posilnili rast koreňovej sústavy rastliny. Nevideli ste podobné rezervoáre v ponuke aj u nás?

KOSENIE TRÁVNIKA. V máji trávniky intenzívne rastú. Spôsobuje to teplé obdobie a množstvo vlahy. Aby sme zachovali jeho prirodzenú krásu s intenzívnou zelenou farbou, musíme ho pravidelne kosiť. Výška trávnika pri kosení by sa mala pohybovať niekde medzi tromi až piatimi centimetrami. Trávnik, ktorý sa nachádza v tieni, kosíme na výšku päť centimetrov. Dôležité pri kosení je, že ho skracujeme vždy len o tretinu jeho výšky. Pozor, pri prekročení o viac ako tretinu pôvodnej výšky trávy často dochádza k poškodeniu trávnika zožltnutím. Aby sa opäť dostal do pôvodného stavu s krásnou zelenou farbou, môže to trvať hneď niekoľkých týždňov.

KEDY DOZRIEVAJÚ ČEREŠNE? Pomaly sa pre mnohých blíži najobľúbenejšie ročné obdobie – zber čerešní. Čerešne sú v čase kvitnutia citlivé na mráz. Tento ovocný druh vyžaduje hlinité až hlinitopiesočnaté pôdy – ľahšie a predovšetkým dostatočnepriepustné. Mnohé z odrôd čerešní sú cudzoopelivé – na pozemku by ste mali mať aspoň dve čerešne, ideálne je, aby to boli odlišné odrody s podobným termínom kvitnutia. Delíme ich na chrupky (s pevnou dužinou), srdcovky (s mäkkou dužinou) a polochrupky (s polomäkkou dužinou). Dozrievajú od konca mája do druhej polovice augusta. Postupne sú to Nemecká rýchlica a Rivan – koniec mája a začiatok júna, v polovici júna sú to Burlat, Gaštanka a Karešova, na začiatku júla dozrievajú Summit a Sam, v polovici júla Kordia, Van, Schneiderova a Těchlovan a na konci júla a začiatku augusta Regina a Hedelfingenká.

ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE. S radosťou môžem už oficiálne oznámiť, že v druhej polovici mája prinesie vydavateľstvo Plat4M Books moju novú knihu Rok v ovocnej záhrade. Ide o doplnenú a inovovanú publikáciu, ktorá sa stretla s veľkým úspechom v roku 2007, keď vyšlo jej prvé vydanie. Kniha prináša návody a postupy činností v ovocnej záhradke rozdelené po jednotlivých mesiacoch roka a doplnené o najnovšie poznatky z tejto problematiky. Nájdete v nej aj desiatky praktických rád, ktoré každému záhradkárovi uľahčia starostlivosť o ovocné stromy a kry a odporučia postup pri ochrane rastlín či spôsob výsadby, rezov, hnojenia alebo skladovania úrody. Nechýbajú rady na pestovanie jahôd, malín, čučoriedok, černíc a ďalšieho drobného ovocia. V predpredaji si ju môžete objednať na adrese books@plat4m.sk so zľavou 30 percent – zaplatíte namiesto 8,95 € len 6,27 €! Pri odbere nad tri publikácie je poštovné a balné zadarmo. Prvýkrát predstavujeme jej obálku.

JOSTA STROMKOVÁ. Čoraz častejšie nachádzame jostu – tento kríženec čiernej ríbezle a egreša – v našich záhradách. Vyšľachtil ho nemecký poľnohospodár z bývalej NDR Dr. R. Bauer, ktorý po štyridsaťročnom šľachtení v roku 1977 predstavil nový druh drobného ovocia a nazval ho josta (úvodné písmená rodičov ovocia JOhannisbeere + STAchelbeere). Rastlina spája oba pôvodné druhy. Plody chutia sladkokyslo a po dozretí neodpadávajú – oberáme ich dlhšie ako egreše alebo ríbezle. Josta rastie ako krík, má rozsiahly koreňový systém, ktorý umožňuje bohatú úrodu. Sú z nej vynikajúce džemy. Výhodou josty okrem toho, že nemá žiadnych škodcov je, že ju môžeme pestovať aj v menej kvalitných pôdach. Vysádza sa na jeseň a potrebuje priestor asi štyri štvorcové metre.

REZ A TVAROVANIE ČUČORIEDOK. Čučoriedky sú dnes jedno z najobľúbenejších drobných ovocí, ktoré nám môže ponúkať naša záhradka. Výhodou je, že ich môžeme mať zasadené v záhrade, ale aj v kontajneroch a veľkých kvetináčoch na terasách alebo na balkónoch. Čučoriedky treba rezať a tvarovať. Prvé tri roky ide iba o nepatrné úpravy, keď odstraňujeme iba slabé výhony, čím vytvoríme tvar kríku. V priebehu rokov pravidelne režeme konáre, ktoré zarastajú do vnútra kríku alebo padajú k zemi. Odstraňujeme všetky konáre staršie ako päť rokov. Päťročné kríčky by mali mať okolo dvanásť výhonov.

Facebook