Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Jahody účinné pri redukčnej diéte

01 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Kozmetika, krása, Pre ženy, Radíme si navzájom, Vančová Jana, Zdravie | Komentáre vypnuté na Jahody účinné pri redukčnej diéte
Jahody účinné pri redukčnej diéte
 

Jahody si dnes môžeme v supermarketoch kúpiť po celý rok. V máji už začínajú dozrievať v skleníkoch aj u nás, no tie pravé sladké plody s jedinečnou chuťou a omamnou vôňou, ktorá sa šíri po všetkých trhoviskách, začínajú svoju sezónu práve teraz. Tieto prvé jahody z domácich záhrad sú odjakživa neklamným znakom, že leto je už predo dvermi. Voňavé červené plody chutia výborne len tak čerstvo odtrhnuté a pocukrované,  vyčaríme  s nimi však aj vynikajúce zákusky, dezerty, džemy, či šťavy.

Pochutnávajte si na tomto znamenitom ovocí čo najčastejšie, jahody sú totiž nielen chutné, ale obsahujú pre náš organizmus veľmi dôležité vitamíny a minerály, urýchľujú spaľovanie tukov a látkovú výmenu, a pritom majú veľmi  málo kalórií, a tak pomáhajú aj pri chudnutí.

Liečivé účinky jahôd sa využívajú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Plody i listy týchto sladkých bobúľ sa oddávna používali najmä pri tráviacich ťažkostiach a na prečistenie organizmu. Slávny švédsky botanik Carl Linné z vlastnej skúsenosti veľmi propagoval intenzívnu jahodovú kúru na liečenie dny. Aj dnes nám jahody poslúžia ako tradičné diuretikum,  na prečistenie tráviaceho traktu, detoxikáciu, na zlepšenie funkcie pečene a majú  tiež výrazný antibakteriálny  účinok. Jahody patria k významným dodávateľom antioxidantov, veď hrnček jahôd má až 100 mg vitamínu C. Červené farbivo v  jahodách  obsahuje  karotén, pričom triesloviny v jahodových plodoch viažu v črevách ťažké kovy. Tieto sladké plody obsahujú aj veľké množstvo kyseliny listovej, dôležitej pre krvotvorbu a rast buniek, a tiež draslík, ktorý odvodňuje a znižuje  krvný tlak. V jahodách sa spomedzi ostatného  ovocia nachádza najviac dôležitého stopového prvku – mangánu, potrebného pre zdravý vývoj kostí, činnosť štítnej žľazy, mozgu i celej nervovej sústavy a tvorbu krvi. Jahody sú aj výborný a účinný prírodný  skrášľujúci prostriedok, ovplyvňujú  kvalitu vlasov i pleti, pôsobia proti vráskam, na spevnenie pokožky. Navyše sú vynikajúcim prostriedkom na chudnutie, pretože látky v nich obsiahnuté  urýchľujú spaľovanie tukov a 100 gramov jahôd má iba 27 kalórií. Jahody oddávna uznávali  ako účinné afrodiziakum, pretože najmä významné množstvo mangánu v jahodách zvyšuje sexuálnu túžbu.

Liečivé účinky jahôd
Podporujú rast buniek a kostí
Zmierňujú tráviace problémy, bolesti kĺbov
Urýchľujú metabolizmus
Odvodňujú a detoxikujú organizmus
Znižujú krvný tlak
Zvyšujú imunitu
Zmierňujú podráždenosť, stres a  hučanie v ušiach
Zväčšujú sexuálnu túžbu

Jahody pre krásu
Zmierňujú tvorbu vrások
Spevňujú pleť a pokožku
Zlepšujú kvalitu vlasov
Sú mimoriadne účinné  pri redukčnej diéte

Ako kupovať a skladovať jahody
Jahody po odtrhnutí už nedozrejú, preto kupujte vždy iba zrelé plody, ktoré majú tú pravú jahodovú arómu a obsahujú optimálne množstvo vitamínov a minerálov. Že sú dostatočne zrelé, poznáme podľa typickej jahodovej vône, rovnomerného červeného zafarbenia, a keď sa plod dá ľahko oddeliť od  zelenej časti. Jahody  veľmi rýchlo podliehajú hnilobe, preto ich  nekupujeme do zásoby a  skladujeme  v chladničke, voľne rozložené najlepšie na porcelánovej miske. Pred spracovaním ich dôkladne umyjeme, a až potom odstopkujeme. Pre čo najlepšiu arómu a chuť ich pol hodinu pred podávaním  vyberieme z chladničky a necháme stáť pri izbovej teplote.

Pozor ! Krásne vyzerajúce veľkoplodé  jahody z dovozu, aby rýchlejšie rástli a vydržali čerstvé čo najdlhšie, často sa ošetrujú  rôznymi chemickými látkami, pesticídmi, herbicídmi, stimulátormi  rastu, voskami, živicami, prostriedkami proti plesni a hnilobe.  Jedovaté látky môžu u niektorých ľudí vyvolať alergické prejavy. Pred konzumáciou a spracovaním ich treba veľmi dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Vysoké množstvo trieslovín v jahodách však tiež môže u niekoho spôsobiť alergickú reakciu v podobe  drobných pľuzgierikov v ústach a na perách. V takomto prípade sa treba potešenia z týchto sladkých plodov vzdať.

Článok sme prevzali z portálu www.woman.sk.

Facebook