Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Predstavujeme: Rok v ovocnej záhrade

05 jún Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, O knihe, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Predstavujeme: Rok v ovocnej záhrade
Predstavujeme: Rok v ovocnej záhrade
 

Koncom mája 2013 sme uviedli na trh novú knihu od profesora Ivana Hričovského a jeho žiaka Martina Dureca Rok v ovocnej záhrade. Ide o inovované, doplnené a rozšírené vydanie publikácie, ktorú uviedlo na slovenský knižný trh v roku 2007 vydavateľstvo Metro Media. Kniha sa už v predpredaji stretla s obrovským záujmom verejnosti a už v prvý deň predaja bola medzi TOP 50 najpredávanejšími knihami internetového kníhkupectva Martinus.sk.

Rok v ovocnej záhrade je každodenný praktický sprievodca skúseného i menej skúseného záhradkára. Autorom tejto knihy je nestor slovenského ovocinárstva a záhradkárstva profesor Ivan Hričovský spolu so svojím žiakom Martinom Durecom. Toto dielo by nemalo chýbať v knižnici žiadneho záhradkára, aby v ňom mohol vyhľadávať neoceniteľné rady, ako, o čo a kedy sa postarať v ovocnom sade či v záhrade. Podobných kníh na danú tému už v minulosti vyšli celé desiatky.

Táto má však jedinečné smerovanie – je ako kalendár, v ktorom môžete denne listovať, takpovediac počnúc prvým januárom a končiac posledným dňom v roku. Rozdelená je do dvanástich mesiacov, kde sú popísané potrebné činnosti v konkrétnej časti roka. V knihe sa dočítate o mechanickej ochrane ovocných rastlín, ako aj o priamych vegetatívnych spôsoboch, spôsoboch rozmnožovania stromkov a kríkov, typoch štepenia, o druhoch vrúbľovania, aké sú najvýhodnejšie pestovateľské tvary pre záhradky. Ďalej autori predstavujú podpníky pre ovocné druhy, výber odporúčaných odrôd, vysvetľujú prečo je dôležitý pôdny rozbor, ozrejmujú faktory podmieňujúce úrodnosť ovocných stromov, predstavujú základy rezu, vplyv ohýbania výhonov a konárov na rast a rodivosť.

Nechýbajú ani témy, ktoré zaujímajú každého záhradkára – výživa a hnojenie, zavlažovanie, regulovanie rodivosti, regulácia násady plodov či ochrana ovocných rastlín. Autori sa venujú aj témam ako prevrúbľovanie a prihnojovanie, rozmnožovaniu odrezkami, výsadbe stromkov i kríkov, ročný cyklus aktivity ovocných rastlín, rýchlosť rastu, rast a dozrievanie plodov, opad listov, vegetačný pokoj. Neobchádzajú ani tému biozáhradky, očkovanie a vrúbľovanie, rozdelenie a charakteristika spôsobov štepenia. V každom mesiaci sa podrobne venujú nevyhnutným úkonom pri pestovaní chutných záhradných plodov od jabĺk, hrušiek, sliviek, malín, až po jahody, černice či čučoriedky. V neposlednom rade autori odporúčajú a popisujú nevyhnutné kroky pre každé ročné obdobie.

Rok v ovocnej záhrade je publikácia, kde nájdete podrobné postupy – ako čo zlepšovať, aby vaše záhradky boli naozaj príťažlivými miestami a aby ste v nich aj pri namáhavej práci vždy nachádzali miesto oddychu a relaxu.

AKÝ JE NASLEDUJÚCI POSTUP? Zašlite na účet vydavateľstva Plat4M Books 2929874881/1100 sumu
pri jednej publikácii   6,27 € + 1,23 € (poštovné) celkom   7,50 € ušetríte   1,45 €
pri dvoch publikáciách 12,54 € + 1,23 € (poštovné) celkom 13,77 € ušetríte   4,13 €
pri troch publikáciách 18,81 € (poštovné je zadarmo) celkom 18,81 € ušetríte   8,04 €
pri štyroch publikáciách 25,08 € (poštovné je zadarmo) celkom 25,08 € ušetríte 10,72 €
pri piatich publikáciách 31,35 € (poštovné je zadarmo) celkom 31,35 € ušetríte 13,40 €
pri desiatich publikáciách 62,70 € (poštovné je zadarmo) celkom 62,70 € ušetríte 26,80 €

Ak ste nám neposlali Vašu adresu, kam chcete knihu zaslať, urobte tak dodatočne e-mailom na adresu books@plat4m.sk. Pri platbe uveďte V POZNÁMKE (Účel platby) celé Vaše meno (!), aby sme vedeli, kto knihu uhradil. Úhradu Vám potvrdíme e-mailom na Vašu adresu. Po úhrade Vám knihu zašleme na Vami uvedenú adresu.

POŠTOVNÉ ZADARMO!
Ak si objednáte obe knihy profesora Ivana Hričovského ZÁHRADA PRE ÚŽITOK a ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE  a ste priateľmi jeho profilu Rady.do.záhrady.profesor.Hričovský na Facebooku, zaplatíte iba 2 x 6,27 = 12,54 €. Postup je nasledovný:

1. Uhradíte 12,54 € na účet vydavateľstva v Tatra Banke 2929874881/1100
2. V poznámke – ÚČEL PLATBY – uveďte celé Vaše meno, aby sme vedeli, kto knihu uhradil.
3. Na adresu books@plat4m.sk nám napíšte Vašu adresu a oznámite, kedy ste objednávku uhradili.
Poznámka: Knihy si môžete objednať aj na dobierku, ale v takom prípade poplatky za dobierku hradí objednávateľ.

 

Ivan Hričovský a Martin Durec

ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE
Praktické rady záhradkárom

ISBN titulu
978-80-89642-02-1

EAN titulu
9788089642021

Mená autorov
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., doctor honoris causa
Ing. Martin Durec

Počet strán
164 strán

Rozmery publikácie
135 x 190 mm

Žáner
Domov, hobby / Záhrada a jej časti

Väzba
Brožovaná väzba

MOC
8,95 € s DPH

Termín expedície
31. máj 2013

Z KNIHY

VÝBER ODPORÚČANÝCH ODRÔD

Pri výbere odrôd jabloní je prioritným kritériom odolnosť proti chrastavosti a menšia citlivosť na múčnatku, obdobne aj pri hruškách. Z jabloní sú to napríklad Topaz, Rubinola, Angold, Selena, Prima Florina a iné. Z hrušiek Konferencia, Diana, Beta a iné. Pozornosť venujeme aj starším a krajovým odrodám.

Dôležitým znakom pri výbere odrôd čerešní do záhradky je odolnosť proti praskaniu plodov v období dažďov. Vrtivkou čerešňovou nebývajú napádané odrody zo skupiny srdcoviek (sú to napríklad Karešova, Gaštanka a iné). Odrody višní sú veľmi prispôsobivé stanovištiam. Vhodné sú samoopelivé odrody, napríklad Fanal, Morella neskorá, Morellenfeuer, Ujfahértói Fürtös a iné. Pre vyššie polohy je vhodná Vackova. Vyznačuje sa odolnosťou proti škodlivým činiteľom. Je však cudzo opelivá.

Popri slivkovinách je základnou podmienkou výber tolerantných – Čačanská lepotica a iné, ale už aj rezistentnej odrody – Jojo. Výberom vhodných odrôd marhúľ – Veselka, Veharda, Veľkopavlovická i broskýň – Redhaven, Flamingo, Cresthaven je možné do určitej miery riešiť zdravotný stav stromov. Pri čiernych ríbezliach je možné použitím odrôd ako Öjebyn, Otelo, Eva, Titania či Viola podstatne znížiť nebezpečenstvo hrdzavosti a múčnatky egrešovej. Aj jahody majú odrody so značnou odolnosťou proti plesni sivej, napríklad odroda Elsanta, zo skorých odrôd Zefýr.

PREVRÚBĽOVANIE A PRIHNOJOVANIE

Môžeme už robiť prevrúbľovanie – najmä jabloní, hrušiek, ale aj čerešní a višní. Robíme to prevažne spôsobmi, ktoré nevyžadujú prúdenie miazgy. Slivkoviny a marhule prevrúbľovať neodporúčame vzhľadom na nebezpečenstvo rozširovania šarky sliviek.

Je vhodné obdobie na prihnojovanie najmä dusíkatými hnojivami. Na záhonoch jahôd – najmä dvoj- až trojročných – odstránime staré a suché listy, prihnojujeme a plytko okopávame.

Broskyne chemicky ošetríme v období nalievania pukov proti kučeravosti listov napríklad prípravkom Kuprikol v 0,6-percentnej koncentrácii. Postrek odporúčame po oteplení na 13 až 15 °C zopakovať napríklad Sulkou v koncentrácií 4 až 5 %. Vhodné sú aj ďalšie prípravky ako napríklad Champion 50 NP, Kuprofor 50 SC a iné. V prípade daždivého počasia urobíme ešte jeden postrek, 7 až 10 dní po vypučaní broskýň, najneskôr však pred kvitnutím.

Stromy marhúľ, ale aj višní, čerešní i sliviek na začiatku a na konci kvitnutia, najmä v chladnom a daždivom počasí, proti moníliovému odumieraniu kvetov a výhonkov ošetríme prípravkami Abilis Ultra, Horizon 250 EW, Lynx (0,1 %), Ornament 250 EW (0,1 %), Signum (0,075 %) a Sporgon 50 WP (0,04 %).

Skôr pučiace egreše, ríbezle, ale aj broskyne a iné ošetríme krátko po vypučaní proti prezimujúcim škodcom prípravkami Oleo – Ekalux alebo Oleoekol v 1-percentnej koncentrácii. Jablone a hrušky ošetrujeme v štádiu tzv. myšacieho uška, najneskôr v štádiu ružových kvetných pukov.

V prvom jarnom mesiaci by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako by mala v štartujúcom vegetačnom roku vyzerať naša záhradka. Mala by byť určite viac ekologická, prírodná a menej chemická. Ak popri ekologickej produkcii dosiahneme v záhradke aj jej krásny vzhľad, splníme svoj cieľ.

Facebook