Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Jankin príbeh – ako prežila rakovinu kože

08 jún Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Jankin príbeh – ako prežila rakovinu kože
Jankin príbeh – ako prežila rakovinu kože
 

Veľmi rada plávala a pri čítaní časopisov alebo pútavého románu sa vždy dokázala slniť i celé hodiny. V lete bývala krásne opálená a jej štíhla postava upútala nejedno oko obdivovateľa. Neraz si sama s pokojným výrazom v tvári obzerala svoje telo, zvyčajne vtedy, keď si nahá pred zrkadlom natierala hebkú pokožku osviežujúcim krémom. Už dlhšie pozorovala, že sa jej materské znamienko na stehne neprimerane zväčšuje a je čoraz tmavšie.

Po čase sa znepokojene priznala s týmto objavom svojej tete, u ktorej počas štúdií bývala. Ona pozorne chvíľu obzerala podozrivé miesto, pokývala hlavou a rozhodne povedala:
– Nič nie je horšie ako neistota. Musíš čo najskôr zájsť ku kožnému lekárovi.

Ukázalo sa, že teta jej poradila veľmi dobre. Už niekoľko dní po prehliadke u kožnej lekárky dostala Jana telegram, aby ihneď prišla do nemocnice. Po krátkom vyšetrení jej oznámili, že materské znamienko musia nevyhnutne vyoperovať a o tri dni už ležala na operačnom stole. Po operácii poslali vzorku na histológiu a najťažšie dni a noci prežívala Janka v očakávaní, aký bude výsledok všetkých vyšetrení.

Ošetrujúci lekár ju utešoval, že zasiahli dosť hlboko do tkaniva, no kameň jej padol úplne zo srdca, až keď jej jedno ráno s úsmevom oznámil:
– Môžem vám gratulovať, – povedal tento asi štyridsaťročný muž v bielom plášti s trochu prešedivenými vlasmi na spánkoch, – bol to melanóm, ako sme predpokladali, chirurg však všetko vyoperoval a rovnako i ostatné výsledky sú negatívne. Prišli ste naozaj včas.

Šťastná Jana ďakovala a so slzami radosti vyprevádzala pohľadom odchádzajúceho lekára z izby. Nevedela však, že jej teta ho o chvíľu s ustaranou tvárou pristavila na chodbe. Radosťou sa jej tvár rozjasnila po dobrej správe, no súcitne si vypočula, keď jej oznámil, že práve prednedávnom zomrela rovnako mladá a pekná žena. Mala podobný melanóm na chrbte. Žiaľ, prišla s ním už neskoro, metastáza zasiahla pľúca i pečeň. Žila ešte niekoľko mesiacov a nebolo jej pomoci. Pri rozlúčke ešte dodal:
– Vaša neter prišla včas, ale musí chodiť ďalej pravidelne na kontroly!

Katarína Horáková: Varovné signály tela, Plat4M Books, 2011___________________________

ZĽAVA 30% PRE PRIATEĽOV. Nie ste aj vy nejako zdravotne ohrozený/á? Že neviete? Nuž potom je tu pre vás ideálna kniha – prezradí vám symptómy, ktoré signalizujú, že vám hrozí nebezpečenstvo ohrozenia života. Objednajte si publikáciu Katarína Horáková: Varovné signály tela. Priateľom stránky autorky na Facebooku Katarína Horáková ju ponúkame s až 30-percentnou zľavou! Napíšte nám na email: books@plat4m.sk.

Facebook