Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Najdôležitejšie potraviny pre srdce a krvný obeh

20 jún Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Najdôležitejšie potraviny pre srdce a krvný obeh
Najdôležitejšie potraviny pre srdce a krvný obeh
 

Uvádzam najdôležitejšie rastlinné potraviny v optimálnom množste na jednu dávku.

Baklažán – znižuje pôsobením obsiahnutých fytochemikálií (flavonoidy, vlákniny) zvýšenú hladinu cholesterolu. Ten býva hlavný rizikový faktor srdcového infarktu a mozgovej porážky. Jedzme dvakrát v týždni jeden baklažán (najlepšie krátko podusený).

Avokádo – dužina plodu chuťovo pripomína orech. Bohatá je na nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, znižujúce hladinu nebezpečných tukov v krvi (cholesterol, triacylglyceroly).  Okrem toho dodáva vitamíny B, ochraňujúce srdce. Optimálne je konzumovať jedno avokádo dva- až trikrát v týždni. Pozor však, je bohaté na kalórie.

Maliny – majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý čistí a zbavuje cievy usadenín (ateroskleróza) a pôsobí proti voľným radikálom (zlodejom kyslíka v krvi). Okrem toho maliny dodávajú kyselinu salicylovú, ktorá zabraňuje nežiadúcemu zrážaniu krvi.

Ružičkový kel – robí srdce fit tým, že obsahuje betakarotén, vitamíny E a C, kyselinu listovú (jeden z vitamínov skupiny B), ale aj fytochemikálie ako kvercetín a indol. Aspoň raz týždenne by sme mali konzumovať 150 gramov.

Špenát – pokoruje artériosklerózu tým, že má vysoký obsah beta-karoténu, vitamínu C i E a betaínu, ktorý znižuje hladinu homocysteínu v krvi a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Pravidelne (jeden raz v týždni) zaraďme do jedálneho lístka 100 g špenátu ľahko sparený alebo surový s celozrnným chlebom. Tým, že tieto potraviny sú dobrým zdrojom betaínu, ich kombináciou zvýšime jeho príjem.

Paradajka – popri veľkom množstve vitamínu C a betakaroténu obsahuje predovšetkým fytochemikáliu lykopén, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Aspoň dvakrát v týždni konzumovať porciu s hmotnosťou 200 gramov (tepelne spracovanú).

Hrozno – pôsobí proti arterioskleróze, najúčinnejšie je červené hrozno. Obsahuje trieslovinu (fenoly, ktoré ochraňujú cievy pred kôrnatením), v šupke sa nachádza resveratol a antokyanidíny (znižujú cholesterol). Niekoľkokrát v týždni konzumovať 150 gramov.

Pšeničné klíčky – chránia srdce. Obsahujú nenasýtené omega-3 mastné kyseliny (znižujú hladinu cholesterolu) a lapač radikálov, vitamín E (udržuje cievy elastické, zabraňuje ich kôrnateniu). Každý deň jedzme 1 PL pšeničných klíčkov spolu s jogurtom – v müsli či v ovocnej šťave.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACibuľa – jej triesloviny a éterické oleje zabraňujú kôrnateniu ciev tým, že zlepšujú prietok krvi. Denne jedzme pol surovej alebo dusenej cibule.

Cesnak – má antitrombotický účinok, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi tým, že obsahuje účinnú fytochemikáliu ajoen. Denne jedzme 1 až 2 strúčiky cesnaku.

Pohánka – obsahuje rutín, ktorý priaznivo pôsobí na pružnosť ciev a spolu s vitamínom C znižuje riziko trombózy, infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice. Dvakrát v týždni konzumujme varenú pohánku. Na zvýšenie biologickej hodnoty pečiva môžeme pridávať pohánkovú múku, v množstve 5 až 10 percent, k pšeničnej celozrnnej múke. Pohánkové vločky pridávajme do müsli.

Plody a olej rakytníka – znižuje riziko srdcovo-cievnych a mozgovo-cievnych chorôb. Obsahuje bohaté zoskupenie prírodných zdrojov antioxidantov, flavonoidov a nenasýtených mastných kyselín. Jedinečná omega-7 mastná kyselina palmitolejová ochraňuje, lieči a zlepšuje stav poškodenej vnútornej výstielky ciev. Stimuluje prácu všetkých svalov vrátane srdcového. Vzájomné spolupôsobenie flavonoidov a vitamínu C podporuje elasticitu žíl a tepien, znižuje zrážanlivosť krvi. Beta-sitosterín zabraňuje usadeniu cholesterolu na stenách krvných ciev. Preventívne denne užívajme jednu lyžičku oleja (10 až 15 kvapiek) najlepšie priamo alebo ho pridajme do jogurtu, kefíru či kyslého mlieka. Plody konzumujme čerstvé alebo zmrazené, vo forme džúsu, džemu a podobne.

Ananás – redukuje zápal a podporuje kardiovaskulárny systém tým, že obsahuje zmes proteolytických enzýmov – bromealín, ktorý má široký rozsah aktivity. Cievy chráni tým, že blokuje prozápalové metabolity (šíria zápalový proces) a rozkladá krvné zrazeniny. Aspoň raz týždenne zjedzme 150 až 200 g (len v surovom stave!).

Príspevok je prevzatý z knihy Katarína Horáková: Varovné signály tela.

Katarína Horáková: Varovné signály tela, Plat4M Books, 2011___________________________

ZĽAVA 30% PRE PRIATEĽOV. Nie ste aj vy nejako zdravotne ohrozený/á? Že neviete? Nuž potom je tu pre vás ideálna kniha – prezradí vám symptómy, ktoré signalizujú, že vám hrozí nebezpečenstvo ohrozenia života. Objednajte si publikáciu Katarína Horáková: Varovné signály tela. Priateľom stránky autorky na Facebooku Katarína Horáková ju ponúkame s až 30-percentnou zľavou! Napíšte nám na email: books@plat4m.sk.

Facebook