Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo dávať prednosť vitamínom prírodného pôvodu?

28 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Kozmetika, krása, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo dávať prednosť vitamínom prírodného pôvodu?
Prečo dávať prednosť vitamínom prírodného pôvodu?
 

Je známe, že u väčšiny látok má zásadný význam ich pôvod. Mnohí odborníci sú toho názoru, že vhodnejšie sú vitamínové preparáty, ktoré sa pripravujú z výťažkov plodov bohatých na určitý vitamín. Napríklad acerola ako bohatý zdroj vitamínu C.

Toto tvrdenie je opodstatnené a má niekoľko závažných dôvodov:

V prvom rade preto, že človek je na prírodné látky prispôsobený a vie ho lepšie prijať, spracovať a využiť. Syntetické látky neobsahujú pridružené zložky, ktoré uľahčujú vstrebávanie a plné využitie.
U prírodných zdrojov funguje synergický efekt a dochádza k zosilneniu kladných účinkov. Inými slovami povedané, synergický efekt znamená, že 1+1 nie je 2, ale napríklad môže byť i 20! Syntetické vitamíny obsahujú iba izolované vitamíny, kým čisto prírodné vitamínové výživové doplnky obsahujú ďalšie potrebné živiny, ktoré sa nedajú synteticky vyrobiť.
Prírodné zdroje obsahujú telu vlastné enzýmy, prírodné spojivá, flavonoidy a iné látky, ktoré ich efekt znásobujú, nemajú vedľajšie účinky, neukladajú sa v organizme. Nachádzajú sa iba v prírode (v ovocí, zelenine, v liečivých rastlinách, koreninách a pod.).

Pri výbere vitamínových výživových doplnkov odporúčam teda všímať si nielen či je príslušný vitamín získaný z prírodných zdrojov, ale aj zastúpenie ďalších látok.

V Rehnborgovom vedecko-výskumnom centre v USA sa sledovali rozdiely v účinku syntetickej a rastlinnej kyseliny askorbovej (vitamínu C). Čo sa ukázalo? Zistilo sa, že jeho účinok nezávisí od pôvodu, ale od faktu, že v ovocí a zelenine sa okrem tejto kyseliny nachádzajú dodatočné zložky. Sú to flavonoidy, fenoly, steroly, organické kyseliny a iné zlúčeniny, z ktorých mnohé dnes ešte nemajú meno – doteraz sa identifikovalo a pomenovalo okolo sedemtisíc fytochemických látok. Dokázalo sa, že vlastne ony zvyšujú účinok vitamínu C, hoci nepoznáme mechanizmus ich pôsobenia, ale len ich pozitívne účinky. Uvádzam aspoň tri príklady.

1. Klasickým príkladom je užívanie beta-karoténu. U fajčiarov, ktorí dostávali syntetický beta-karotén, sa nezaznamenal jeho blahodárny účinok v porovnaní s tými, ktorí užívali jeho prírodný zdroj. Práve naopak, zvýšil sa u nich výskyt rakoviny pľúc – viac nájdete v ďalšom dieli z pripravovanej pentológie Varovné signály tela. Predpokladá sa, že prírodný beta-karotén vstupuje do synergických reakcií s inými karotenoidmi.
Vysvetlením je, že dôležitejšie ako jedna zlúčenina je určitá štruktúra, ktorú organizmus dokáže rozpoznať a vstrebať.

2. Ideálny je taký produkt, ktorý obsahuje nielen vitamín C, teda kyselinu askorbovú, ale aj flavonoidy – extrakt napríklad z čerešne acerola a čiernych ríbezlí, vďaka ktorým vitamín ľahšie preniká cez bunkovú membránu. Navyše prítomné flavonoidy zmierňujú tvorbu opuchlín a podliatín. V kombinácii s vitamínom C spevňujú steny kapilár a zlepšujú pružnosť vlásočníc. Užívaním len samotnej kyseliny askorbovej – vitamínu C tento efekt nedosiahneme.

3. Vitamíny B sa v prírodných produktoch nikdy nevyskytujú samostatne, ale vždy v celom komplexe. Na tento spôsob života si vitamíny B navykli počas miliónov rokov.

Všetky dôležité úlohy v metabolizme plnia a riešia spoločne. Preto nemá veľký význam zaobstarať si v lekárni napríklad samotný vitamín B6 a začať s ním niečo liečiť, pretože nebude účinný. Ale ak je prítomná celá skupina B vitamínov, potom ich výkon je až neuveriteľný. Okrem nervov najviac úžitku z nich majú svaly, tráviaci systém, koža, vlasy, oči, ústa a pečeň. Neznamená to však, že chemické preparáty sú úplne nehodnotné. Zaujímavý je prípad s kyselinou listovou. Ak sa získava z prírodného zdroja, napríklad z petržlenovej vňate, organizmus ho využíva len málo, kým syntetický prijme 100 percent.

_____________________________
Príspevok sme prevzali z knihy Katarína Horáková: Varovné signály tela. Knihu si môžete zabezpečiť TU.

Facebook