Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Aké víno podávame k hydinovým jedlám?

07 júl Odoslal v Janata František, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Aké víno podávame k hydinovým jedlám?
Aké víno podávame k hydinovým jedlám?
 

Cieľom modernej gastronómie už nie je len uspokojovanie pocitov hladu u zákazníkov, ale úmyslom je aj vytváranie nezabudnuteľných gurmánskych a spoločenských zážitkov. Jedlá sa pripravujú z prvotriednych a zvyčajne čerstvých surovín. Aby bol pôžitok z konzumácie jedla čo najdokonalejší, doprevádza ho kvalitný a ušľachtilý nápoj, a to nápoj z najušľachtilejších – VÍNO. Aké víno podávame k hydinovým jedlám?

František Janata roláda jedlo knihaVíno okrem blahodarných účinkov na ľudský organizmus poskytuje širokú škálu rôznych vôni a chutí, ktoré zvýrazňujú a dopĺňajú jedlá. Podporuje trávenie, odbúrava cholesterol a spomaľuje rast zhubných nádorov. Chráni pred nervovými ochoreniami a pomáha uvoľniť napätie a stres. Je najhygienickejší nápoj.

Výber vína k jedlu a naopak, je vždy veľmi náročná a zodpovedná úloha založená na subjektivite človeka, ktorý sa pokúša zosúladiť pokrm s vínom tak, aby docielil ich ideálne partnerstvo. Pritom platí, že je nevyhnutné poznať charakter vína, ako aj zloženie a technologický postup prípravy jedla. Najdôležitejším aspektom je však želanie hosťa, ktorému sa v prvom rade usilujeme vyhovieť k plnej jeho spokojnosti.

wine red víno červené poháre fľašaČOHO SA TREBA VYVAROVAŤ?
Zlého vytemperovania vína. Každý druh vína potrebuje inakšie vlastnosti pri rozdielnych teplotách.

Zvoliť zlý tvar pohára. Ak chceme mať dokonalý pôžitok z pitia vína a dosiahnuť otvorenie sa všetkých aromatických zložiek musíme zvoliť správny tvar pohára.
Vína sa nehodia k jedlám, ktoré obsahujú vo väčšej miere ocot.
Morská voda alebo čokoľvek ju obsahujúce je nezlučiteľné s červeným vínom.
Pikantné jedlá nekombinujeme s vínami s vyšším obsahom tvrdých kyselín.
Nezabúdajme, že víno obsahuje alkohol, preto popíjajme vínko s mierou a po malých dúškoch, aby sme dokonale vychutnali všetky krásy tohto prírodného moku. V súčasnosti prevládajú názory na totálnu liberalizáciu výberu vína k jedlu. Doprajme zákazníkovi preto slobodnú voľbu.

František Janata jedlo hydinový šalátK hydinovým šalátom z bieleho mäsa podávame svieže a mladé tiché biele vína z odrôd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené alebo Rulandské biele, delikátnym spoluhráčom sú aj suché vína z aromatických odrôd Muškát Ottonel, Iršai Oliver a Tramín červený.

Ku kuraciemu šalátu s broskyňou je ideálny mladý ovocný Sauvignon. Niekedy sú k hydinovým šalátom vhodné aj mladé a suché ružové vína, ba aj suché šumivé, tie sa však lepšie hodia k šalátom z morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa. Tie môžeme kombinovať aj s mladými a sviežimi jednoduchými červenými vínami z odrôd Modrý Portugal, Gamay, Barbera alebo Domina.

František Janata roláda hydina

K hydinovým roládam a galantínam sa podľa použitých ingrediencií nalievajú výraznejšie, no nie príliš dominantné vína – mladšie neskoré zbery z odrôd Chardonnay a Rulandské šedé i korenistý a voňavý suchý Tramín červený.

K roládam z kačice či husi, obzvlášť, sú vhodné ružové vína, klasickou metódou vyrobené šumivé a ľahké červené.

Paštéty z hrabavej hydiny sa ideálne dopĺňajú s voňavými vínami z aromatických odrôd Pálava, Devín, Moravský muškát, Muškát Ottonel a Tramín červený.

Pri tučnejších paštétach z kačacej a husacej pečienky dotvoria gurmánsky zážitok plné a extraktívne vína s vyšším obsahom zvyškového cukru, slovenské hrozienkové výbery.

František Janata jedlo hydina med K husacej pečeni sa hodia aj niektoré likérové vína.

Biele varené hydinové mäso patrí medzi najľahšie jedlá, preto k nemu podávame jednoduché a ľahké biele suché vína. Ak mäso dopĺňa výrazná, napríklad chrenová omáčka, víno musí byť komplexnejšie a vyzretejšie – popri bielych vínach by už bolo vhodné aj červené Beaujolais.

Takisto k varenému kohútovi či sliepke odporúčam výraznejšie a zrelšie biele vína, ale už aj ružové, šumivé a mladé červené vína.

K hydinovému gulášu sú vhodnejšie ľahšie červené vína z odrôd Kadarka, Zweigeltrebe alebo Modrý Portugal. Jedlá z ázijských kuchýň sú špecifické, skúste k nim extraktívne a v dubovom súdku školené Chardonnay napríklad z Austrálie.

K ostrým thajským a indickým jedlám podávame alsaský Gewürztraminer alebo niektoré Cru Beaujolais. Od slovenských vinárov by bol vhodný polosuchý výber z hrozna z Tramínu červeného alebo suchý Modrý Portugal.

_____________________________

Článok je z knihy František Janata: Pochúťky a misy z hydiny, Plat4M Books, 2013 a zabezpečiť si ju môžete aj na Martinus.sk.

Facebook