Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vitamínové preparáty

24 júl Odoslal v Hojerová Jarmila, O knihe, Pre ženy, Zdravie | Komentáre vypnuté na Vitamínové preparáty
Vitamínové preparáty
 

Na našom trhu sa nachádza veľké množstvo rôznych vitamínových výživových doplnkov – a to pre každý jednotlivý vitamín zvlášť alebo pre skupinu vitamínov často spolu s minerálnymi látkami. Koncentrácia jednotlivých vitamínov je uvedená spolu s odporúčanou dennou dávkou na obale i v príbalovom letáčiku. Najväčší záujem je o prírodné extrakty.

tabletkyVitamínové preparáty (výživové doplnky) sú k dispozícii v rôznych formách:
… tabletky s postupným uvoľňovaním
… kapsule s postupným uvoľňovaním
… mäkké i tvrdé želatínové kapsule
… olejové substancie (napríklad z treščej pečene) – ako zdroj v tuku rozpustných vitamínov A a D
… šumivé tabletky i žuvacie pastilky

Novším vitamínovým prípravkom sú tzv. orálne spreje. Výrobca uvádza, že je to veľmi efektívny výrobok, keďže po nastriekaní dávky do úst dochádza k priamemu vstrebaniu vitamínov do tkanív cez kapiláry ústnej sliznice. Spreje nezaťažujú tráviaci systém, sú vhodné pre vegetariánov a diabetikov, ako sladidlo sa používa stévia a ich užívanie je veľmi praktické a pohodlné.

Chcem však upozorniť na určité nebezpečenstvo – hypochondrov, prepracovaných manažérov či iných pracovne, a teda aj psychicky zaťažených ľudí, ktorí keď sa cítia veľmi unavení, berú vitamínové doplnky hlava-nehlava. Osobne som bola prítomná na jednej porade, kde unavený riaditeľ veľkej firmy v priebehu asi 4 hodín užil výživové doplnky dvakrát. Tento vitamínový preparát obsahoval zmes vodorozpustných, ale  aj v tuku rozpustných vitamínov + príbalový letáčik, ktorý ho upozorňoval na spôsob použitia a dávkovanie! Mimochodom, dávkovanie bolo dané: raz denne jedna kapsula.

Po porade mi to nedalo a spýtala som sa prečo nedodržuje dané odporúčanie. S údivom na mňa pozrel a trochu podráždene odpovedal, že je príšerne unavený a vie, že to je dobré proti únave. Spýtala som sa, či počul niečo o rezervnej kapacite vitamínov v pečeni, tak sa divil ešte viac. Pokúsila som sa mu vysvetliť, že si vlastne miesto pomáhania škodí. Jeho únava totiž môže byť aj dôsledkom predávkovania.

Na ďalšom stretnutí ma oslovil s tým, že som mala pravdu. Pomohol pravidelný pohyb na tenisovom kurte a výživové doplnky už berie podľa rady svojho lekára, číta príbalové letáčiky… a cíti sa oveľa lepšie.

PAMÄTAJTE! Nikdy neužívajte väčšie množstvo vitamínových preparátov ani väčšie množstvo jedného z vitamínov samostatne – ak to nie je na odporúčanie lekára a pod jeho odborným dozorom. Vitamíny totiž pracujú synergeticky, čiže tak ako niektoré lieky majú zosilnený účinok. Čo prakticky znamená, že pri nerovnováhe (t.j. neproporcionálnom zastúpení) môžu nastať poruchy metabolizmu alebo vstrebávania ostatných vitamínov, prípadne aj iných výživovo dôležitých látok. Vitamínové prípravky je vhodné konzumovať medzi jedlom, prípadne krátko po jedle. Ich využiteľnosť je takto oveľa vyššia. Nikdy nie nalačno a ani večer pred spaním. Vitamíny skupiny B nás vyburcujú skôr k zvýšenej aktivite, ako k pokojnému spánku.

94375416Položme si však otázku, či máme aj inú možnosť, ako sa vyhnúť zdravotným problémom spôsobeným z ich nedostatku. Ako sa zdá, máme. Jednou z ciest sú tzv. funkčné potraviny. Nazdávate sa, že ste o nich nikdy nepočuli?

Nazývame ich tiež „potraviny so zdravotným účinkom“. Patria sem potraviny:
… s výrazným obsahom niektorých biologicky aktívnych látok ako sú – vitamíny, antioxidanty, minerálne látky, vláknina, flavonoidy
… obohatené o niektoré biologicky aktívne látky – takto obohatené potraviny nazývame tiež fortifikované potraviny
… obsahujúce probiotickú kultúru – niektoré výrobky pripravené na báze mlieka ( jogurty, jogurtové nápoje, acidko, zakysanka, a mnohé iné), nezabúdajme, že probiotickú kultúru prirodzene obsahujú aj naše tradičné výrobky ako je nepasterizovaná bryndza, či kvasená kapusta
… aj inak upravené potraviny, napríklad pre pacientov s rôznymi metabolickými ochoreniami a alergiami

V poslednom čase sa veľa hovorí o téme zelené potraviny.

Facebook