Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Záhrada pre úžitok

08 aug Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, Hronský Štefan, Valšíková Magdaléna, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na Záhrada pre úžitok
Záhrada pre úžitok
 

A je to spečatené. Na jeseň vyjde v našom vydavateľstve ďalšia kniha od profesora Ivana Hričovského Záhrada pre úžitok. Jej spoluautormi budú okrem profesora Ing. Ivana Hričovského, DrSc., ďalšie osobnosti zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Autori knihy Záhrada pre úžitok (Plat4M Books, vyjde v októbri 2013) profesori Ivan Hričovský a Magdaléna Valšíková a docent Štefan Hronský (zľava doprava).Problematike zeleninárstva a pestovania zeleniny v záhrade sa bude venovať prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD., a vinohradníctva a pestovania hrozna doc. Ing. Štefan Hronský, CSc. Profesor Ivan Hričovský prinesie mnoho zaujímavostí z oblasti ovocinárstva. Už teraz sa môžu všetci záhradkári tešiť na dielo plné cenných informácií. K dohode o vydaní knihy došlo vo Vinosadoch neďaleko Serede.

O ďalších podrobnostiach pri príprave knihy budeme podrobne informovať. Predpokladaným termínom krstu knihy by mala byť októbrová výstava Jahrada v Trenčíne (od 25. do 26.10.2013). Návštevníci si tu budú môcť pozrieť aj praktické ukážky v reze, vrúbľovaní a vegetatívnom rozmnožovaní okrasných a ovocných drevín, ako aj ukážky pestovania drobného ovocia (ríbezle, egreše) a menej známych ovocných drevín ako rakytník a drienky.


Kto je Magdaléna Valšíková?

Prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.Prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD., po skončení vysokoškolského štúdia na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre pracovala v záhradníckej výrobe, neskôr vo výskume. Od roku 1992  bola riaditeľkou Výskumného ústavu zeleninárskeho so sídlom najprv v Hurbanove, neskôr v Nových Zámkoch. V tejto funkcii bola koordinátor, riešiteľka a spoluriešiteľka vedeko-výskumných projektov a šľachtiteľských programov. Svoje vedomosti si rozšírila aj na zahraničných stážach v USA na Ministerstve poľnohospodárstva a Štátnej univerzite v Colorade, na belgickej katolíckej univerzite v Leuvene a na izraelskej Hebrejskej univerzite, Fakulte poľnohospodárskych, potravinárskych a environmentálnych vied v Rehovote. Od roku 2008 je vysokoškolskou učiteľkou na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, kde pôsobí na Katedre zeleninárstva. Spolupracuje s mnohými vedeckými inštitúciami, univerzitami a poľnohospodárskymi firmami doma i v zahraničí. Je autorka a spoluautorka knižných, vedeckých a odborných publikácií, so zeleninárskou tematikou. Svoje poznatky, skúsenosti a výsledky publikovala doteraz v niekoľkých stovkách vedeckých, odborných a populárnych článkoch.

Kto je Štefan Hronský?

Doc. Ing. Štefan Hronský, PhD.Doc. Ing. Štefan Hronský, PhD., je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, odbor fytotechnický (1963) i Vysokej školy zemědělskej Brno – Lednice, odbor záhradnícky (1969). Pracoval ako agronóm a predseda Jednotného roľníckeho družstva, učil a bol riaditeľom Poľnohospodárskej majstrovskej školy, Stredného odborného poľnohospodárskeho učilišťa a Školského majetku. Diaľkový štúdiom získal pedagogické vzdelanie a ako externý ašpirant na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislavev roku 1978 vedeckú hodnosť kandidáta poľnohospodársko-lesníckych vied. Od roku 1995 pracoval ako pedagogický pracovník na Slovenskej pedagogickej univerzite, Fakulte Záhradníctva a krajinného inžinierstva v Nitre, kde v roku 1998 habilitoval na docenta a bol gestorom vyučovania vinohradníctva a vinárstva. Je autorom a spoluautorom stredoškolských i vysokoškolských učebných textov, vedeckých a odborných publikácií. Na SPU v Nitre bol vedúcim bakalárskych a diplomových prác desiatkam študentov i školiteľom 12 doktorandov. Vyhotovil projekty na výstavbu viníc a ovocných sadov na ploche asi 1 200 hektárov. Je súdnym znalcom v odbore poľnohospodárstvo. Vo výskumnej činnosti robil výskum agroklimatických podmienok pestovania viniča, pestovateľských technológií viniča, optimálnej tvorby biomasy viničného kra v podmienkach klimatických zmien, ekologických technológií výroby hrozna a z neho vyrobeného vína v podmienkach vinohradníckych oblastí Slovenska.

Facebook