Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tajomstvo úspechu je v predstavách

10 sep Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Oddelená strava, Pre ženy, Príbehy, osudy, priznania, detektívky, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tajomstvo úspechu je v predstavách
Tajomstvo úspechu je v predstavách
 

Profesorka Katarína Horáková sa vo svojich knihách o stravovaní formou oddelenej stravy zaoberá aj psychickou prípravou na dosiahnutie vytúženého cieľa. Hovorí napríklad aj to, že tajomstvo úspechu je v predstavách vidieť obraz svojho sna a cvičiť, cvičiť, cvičiť…

Cvičenie s predstavami je dobrý prostriedok na vyjasnenie si toho, čo chceme. Pomôže nám hlbšie preniknúť do nášho podvedomia a spojiť sa so skutočnými túžbami nášho srdca. Neuvažujme však nad tým, či je, alebo nie je niečo možné, ale nad tým, či to chceme alebo nie. Keď sa už raz pevne rozhodneme, že chceme schudnúť, začnime používať nasledujúce princípy a postupy.

Na cvičenie sa dôkladne pripravme:

• Nájdime si pohodlné miesto, kde si môžeme ľahnúť alebo sadnúť. Zariaďme si to tak, aby nás nikto nevyrušoval. Pustime si hudbu, ktorá na nás pôsobí upokojujúco, zatvorme oči, zhlboka sa zopárkrát nadýchnime, aby sme sa uvoľnili. Potom požiadajme svoje podvedomie, srdce alebo malé dieťa, ktoré v nás drieme, aby nám vo forme myšlienok a predstáv ukázalo, po čom skutočne túžime, pokiaľ ide o našu postavu. Potom otvorme oči a všetko si čo najpodrobnejšie zapíšme. Toto sú teda ciele, ktoré sa budeme usilovať dosiahnuť.

• Každý deň si nájdime čas, aby sme v predstavách videli svoje sny splnené. Vidíme sa napríklad také štíhle, ako by sme si priali byť v bikinách na vysnenom kúpalisku. Alebo ako odkladáme vidličku a nôž spred poloprázdneho taniera, lebo sa cítime nasýtené. Chytí nás horúca túžba po čokoláde. Vidíme pred našimi vnútornými očami ako poriadny kus odkladáme nabok a cítime, ako čokoláda stráca svoju moc nad nami. Takéto cvičenie je dobré robiť dvakrát denne – keď sa ráno zobudíme a večer pred spaním. Na začiatku si môžeme na zrkadlo do kúpeľne pripraviť nápis, ktorý nám bude cvičenie pripomínať. Po čase ho budeme považovať za takú prirodzenú činnosť, ako je čistenie zubov.

• Ak nemáme dobrú predstavivosť alebo chceme celý proces urýchliť, môžeme si obraz svojho cieľa zhotoviť. Nalepme vystrihnutú hlavu zo svojej fotografie napríklad na telo štíhlej modelky, ktorej postavu sme si vybrali ako svoj vzor. Túto „koláž“ potom umiestnime tak, aby sme ju videli každý deň – na dvere chladničky, na zrkadlo v kúpeľni alebo na pracovný stôl. Vždy, keď sa na ňu pozrieme, náš sen sa stane reálnejším.

• Keď sa naučíme veriť, že to, čo chceme, je možné, musíme prehĺbiť svoju vieru. Najúčinnejším prostriedkom je predstava už dosiahnutého úspechu, vidieť seba samu po splnení svojho sna. To zväčší vnútronú silu našej mysle, ktorá sa nakoniec zmení na motiváciu, ženúcu nás vpred k naplneniu svojich snov.

Dokázali to, čo bolo ich snom

V roku 1983 sa austrálskemu družstvu jachtárov prvýkrát podarilo vyhrať Americký pohár. Ich tréner v interview po pretekoch povedal, že čítal knihu Jonathana Livingstona Seagull, ktorá ho inšpirovala k tomu, že nahral kazetu, na ktorej Austrálčania porážajú Američanov. Na pozadí zvukov jácht nahral rozprávanie o víťaznom súperení s Američanmi.

Kópiu pásky dal každému členovi družstva a požiadal ho, aby ju tri roky dvakrát denne počúval. Teda spolu 2190-krát! Ešte svoju loď ani nenamočili do vody v prístave v San Diegu a už porazili americké družstvo – 2190-krát!

Kenn Ross spomína, ako podobnú metódu použil pri príprave olympijskej víťazky Valerie Briscovej – Hooksovej: – V júni 1982 som sa stretol s trénerom Bobbym Kerseerom a jeho zverenkyňou Valerie Briscovou – Hooksovou. Bobby mi povedal: „Myslím si, že má na to, aby sa dostala do olympijského družstva, ale neverí si.“ Preto som jej povedal: „Je júl 1984. Stojíš na ovále Colisea a stotisíc ľudí ti nadšene tlieska. Práve si vyhrala beh na 200 metrov. Ako to ovplyvnilo tvoj život?“

Keď som to hovoril, všimol som si, ako jej na rukách naskakuje husia koža. Potom som pokračoval: „Na stožiari stúpa vlajka, znie americká hymna a tvoja rodina a priatelia sedia na tribúne. Ako to ovplyvnilo tvoj život?“ Z očí jej zrazu vyhŕkli slzy.

Potom, ako v júli roku 1984 Valerie získala zlatú medailu, sa jej v interview pre spoločnosť ABC opýtali, aké mala na najvyššom stupni pocity. „Ako každý iný deň,“ odpovedala. Pretože už mnohokrát predtým pocítila to isté, čo po skutočnom víťazstve.

Objednajte si!
Katarína Horáková - ODDELENÁ STRAVA: Zdravé chudnutie, Plat4M Books, 2012V najbližšom čase vyjde kniha Katarína Horáková – Oddelená strava: Zdravé chudnutie, ktorá príde na slovenský knižný trh v októbri 2013. V prípade, že máte o knihu záujem, píšte na adresu books@plat4m.sk. V predpredaji ju bude vydavateľstvo Plat4M Books ponúkať s 30-percentnou zľavou. Pri objednávke viac ako troch výtlačkov je poštovné zadarmo.

Facebook