Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Predstavujeme: Záhrada pre úžitok

18 okt Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, Hronský Štefan, O knihe, Radíme si navzájom, Valšíková Magdaléna, Záhrada | Komentáre vypnuté na Predstavujeme: Záhrada pre úžitok
Predstavujeme: Záhrada pre úžitok
 

Po len nedávnom veľkom úspechu nestora slovenského ovocinárstva a záhradkárstva profesora Ivana Hričovského s knihou Rok v ovocnej záhrade ponúka vydavateľstvo Plat4M Books jeho ďalšie dielo plné rád a praktických návodov ZÁHRADA PRE ÚŽITOK. Spolu so svojimi dlhoročnými kolegami a uznávanými odborníkmi v oblasti zeleninárstva profesorkou Magdalénou Valšíkovou a vinohradníctva a pestovania hrozna docenta Štefana Hronského prináša záhradkárom veľmi praktického poradcu. Obe knihy by nemali chýbať v knižnici žiadneho záhradkára.

Záhrada pre úžitok

Záhradka by mala slúžiť pre úžitok, oddych, potešenie a podľa toho ju delíme na zeleninovú, ovocnú, okrasnú a oddychovú časť. Pri rozhodovaní sa o tom, čo budeme pestovať, berieme do úvahy klimatické podmienky a polohu, ale nezabúdame ani na naplnenie našich túžob, snov a predstáv. A k dokonalosti úspešného pestovania ovocia, zeleniny či vinohradu patria odborné znalosti, ktoré nájdete v knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK.

V prvej časti sa kniha ZÁHRADA PRE ÚŽITOK venuje ovocinárstvu a pestovaniu drobného ovocia. Už desiatky rokov profesor Ivan Hričovský odovzdáva rady skúseným i menej skúseným záhradkárom po celom Slovensku. Doslova denno-denne brázdi dedinky a mestá od maďarských hraníc až po severnú hranicu s Poľskom, ročne absolvuje desiatky prednášok a praktických inštruktáží v prednáškových miestnostiach a v teréne, radí záhradkárom i študentom postupy ako zveľadovať a skvalitňovať ovocný sad, jahodoviská, maliništia a pestovanie ďalšieho drobného ovocia. Podrobne pritom upozorňuje na všetky časté chyby pestovateľov, možnosti ako zlepšovať úrodu, predvádza jarné, letné a iné rezy, na druhej strane prispieva do odborných i populárnych záhradkárskych časopisov, na Facebooku má svoj profil Rady do záhrady profesor Hričovský, kde neúnavne odpovedá na otázky záujemcov, a rovnako aj v televízii a rozhlase a šoty s praktickými radami najdeme aj na videokanáli YouTube/user/Plat4MBooks.

V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom. V ďalšej časti knihy  sa opakovane pri jednotlivých ovocných druhoch zaoberá tvarmi vhodnými pre pestovanie, nemalú pozornosť venuje výberu odrôd, kde predstavuje tie najodolnejšie voči rôznym chorobám. Záhradkári v knihe pri jednotlivých odrodách privítajú aj rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými radami a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou. U každého ovocného druhu počnúc jabloňami, cez hrušky, čerešne, ďalej jahody a maliny až po menej známe ovocné druhy ako sú zemolez, brusnice či rakytník rešetliakovitý v záhrade venuje pozornosť ochrane jednotlivých druhov ovocia. Čitateľ si so záujmom isto prečíta aj tú časť knihy, kde sa venuje oberaniu a uskladňovaniu ovocia.

V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK si Ivan Hričovský prizval svojich kolegov profesorku Magdalénu Valšíkovú a docenta Štefana Hronského. Obaja títo uznávaní slovenskí odborníci v samostatných častiach Zeleninárstvo a Vinohradníctvo podrobne radia záhradkárom.

Prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD., po skončení vysokoškolského štúdia na dnešnej Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre pracovala v záhradníckej výrobe, neskôr vo výskume. Od roku 1992 bola riaditeľkou Výskumného ústavu zeleninárskeho so sídlom najprv v Hurbanove, neskôr v Nových Zámkoch. Svoje vedomosti si rozšírila aj na zahraničných stážach v USA na Ministerstve poľnohospodárstva a Štátnej univerzite v Colorade, na belgickej katolíckej univerzite v Leuvene a na izraelskej Hebrejskej univerzite, Fakulte poľnohospodárskych, potravinárskych a environmentálnych vied v Rehovote. Od roku 2008 je vysokoškolskou učiteľkou na SPU v Nitre, Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva, kde pôsobí na Katedre zeleninárstva. Je autorka a spoluautorka knižných, vedeckých a odborných publikácií so zeleninárskou tematikou. Svoje poznatky publikovala doteraz v niekoľkých stovkách vedeckých, odborných a populárnych článkoch.

Autori knihy Záhrada pre úžitok (Plat4M Books, 2013) zľava: prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., prof. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD. a Doc. Ing. Štefan Hronský, PhD.

V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Zeleninárstvo profesorka Valšíková okrem iného prináša rady, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, poukazuje na pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov, venuje sa najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu, ďalej predstavuje účinné pestovateľské postupy a nepochybne zaujímavou súčasťou knihy je kapitola pestovanie zeleniny v chránených priestoroch. Autorka sa pri jednotlivých druhoch zeleniny podrobne venuje ich botanickej charakteristike, nárokom na pôdu a prostredie, príprave pôdy a hnojeniu, jednotlivým krokom pri pestovaní a ošetrovaní a v neposlednom rade zberu a kvalite trhového tovaru. Nájdeme tu aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch.

Doc. Ing. Štefan Hronský, PhD., je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, odbor fytotechnický (1963) i Vysokej školy zemědělskej Brno – Lednice, odbor záhradnícky (1969). Pracoval ako agronóm a predseda JRD, učil a bol riaditeľom Poľnohospodárskej majstrovskej školy, Stredného odborného poľnohospodárskeho učilišťa a Školského majetku. Diaľkovým štúdiom získal pedagogické vzdelanie a ako externý ašpirant na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave v roku 1978 vedeckú hodnosť kandidáta poľnohospodársko-lesníckych vied. Od roku 1995 pracoval ako pedagogický pracovník na SPU, Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva v Nitre, kde v roku 1998 habilitoval na docenta a bol gestorom vyučovania vinohradníctva a vinárstva. Je autorom a spoluautorom mnohých učebných textov, vedeckých a odborných publikácií. Vo výskumnej činnosti robil výskum agroklimatických podmienok pestovania viniča, pestovateľských technológií viniča, ekologických technológií výroby hrozna a z neho vyrobeného vína v podmienkach vinohradníckych oblastí Slovenska.

V knihe ZÁHRADA PRE ÚŽITOK v časti Vinohradníctvo docent Hronský začína zdôrazňovaním významu pestovania viniča hroznorodého v záhradkách a jeho požiadavkami na prostredie. Venuje sa formou praktických rád rastu, zretiu a prezrievaniu hrozna, významu slnečného žiarenia, geografickým podmienkam a organizmom v pôde, členeniu vinohradníckych regiónov Slovenska podľa bonitných kategórií. Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna. Veľký dôraz kladie na rozmnožovanie viniča, štepeniu, výsadbe v záhradke, ošetrovaniu, rezu, tvarovaniu dreva po reze, voľbe vedenia a tvarovaniu kra viniča. Dôležitou súčasťou sú aj technológie pestovania – obrábanie pôdy vo vinohradoch, výživa a hnojenie viniča  ošetrovanim krov.

________________
AKO SI OBJEDNAŤ KNIHY?
ZÁHRADA PRE ÚŽITOK IBA ZA
7,50 €
Knihu si môžete s 30-percentnou zľavou objednať na adrese books@plat4m.sk alebo prostredníctvom stránky Rady.do.záhrady.prof.Hričovský na Facebooku. Namiesto 8,95 € vám knihu ponúkame za 7,50 (6,27 + 1,23 € poštovné).

Kniha budeme mať na sklade od 25. októbra 2013 a pre všetkých priateľov facebookovej stránky Rady do záhrady – prof. Hričovský publikáciu ponúkame so zľavou až 30 percent. Pri zakúpení troch a viac výtlačkov zasielame knihy dokonca ZADARMO. Kniha má brožovanú väzbu s plnofarebnou obálkou na 300 g kartóne, je na lesklom natieranom papieri 115 g a rozsah má 184 strán.

AKÝ JE NASLEDUJÚCI POSTUP? Zašlite na účet vydavateľstva Plat4M Books 2929874881/1100 sumu
pri jednej publikácii   6,27 € + 1,23 € (poštovné) celkom   7,50 € ušetríte   1,45 €
pri dvoch publikáciách 12,54 € + 1,23 € (poštovné) celkom 13,77 € ušetríte   4,13 €
pri troch publikáciách 18,81 € (poštovné je zadarmo) celkom 18,81 € ušetríte   8,04 €
pri štyroch publikáciách 25,08 € (poštovné je zadarmo) celkom 25,08 € ušetríte 10,72 €
pri piatich publikáciách 31,35 € (poštovné je zadarmo) celkom 31,35 € ušetríte 13,40 €
pri desiatich publikáciách 62,70 € (poštovné je zadarmo) celkom 62,70 € ušetríte 26,80 €

Ak ste nám neposlali Vašu adresu, kam chcete knihu zaslať, urobte tak dodatočne e-mailom na adresu books@plat4m.sk. Pri platbe uveďte V POZNÁMKE (Účel platby) celé Vaše meno (!), aby sme vedeli, kto knihu uhradil. Úhradu Vám potvrdíme e-mailom na Vašu adresu. Po úhrade Vám knihu zašleme na Vami uvedenú adresu.

POŠTOVNÉ ZADARMO!
Ak si objednáte obe knihy profesora Ivana Hričovského ZÁHRADA PRE ÚŽITOK a ROK V OVOCNEJ ZÁHRADE  a ste priateľmi jeho profilu Rady.do.záhrady.profesor.Hričovský na Facebooku, zaplatíte iba 2 x 6,27 = 12,54 €. Postup je nasledovný:

1. Uhradíte 12,54 € na účet vydavateľstva v Tatra Banke 2929874881/1100
2. V poznámke – ÚČEL PLATBY – uveďte celé Vaše meno, aby sme vedeli, kto knihu uhradil.
3. Na adresu books@plat4m.sk nám napíšte Vašu adresu a oznámite, kedy ste objednávku uhradili.
Poznámka: Knihy si môžete objednať aj na dobierku, ale v takom prípade poplatky za dobierku hradí objednávateľ.

________________
Ivan Hričovský – Magdaléna Valšíková – Štefan Hronský

ZÁHRADA PRE ÚŽITOK
Praktické rady záhradkárom

ISBN titulu
978-80-89642-08-3

EAN titulu
9788089642083

Mená autorov
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., doctor honoris causa
prof. Ing. Magdaléna Valšíková
doc. Ing. Štefan Hronský, PhD.

Počet strán
184 strán

Rozmery publikácie
135 x 190 mm

Žáner
Domov, hobby / Záhrada a jej časti

Väzba
Brožovaná väzba

MOC
8,95 € s DPH

Termín expedície
24. október 2013

Facebook