Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo obmedziť mäso na dva- až trikrát v týždni?

01 feb Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo obmedziť mäso na dva- až trikrát v týždni?
Prečo obmedziť mäso na dva- až trikrát v týždni?
 

Predstavme si ďalší zaujímavý príspevok z knihy Oddelená strava: Zdravé chudnutie. Autorka publikácie profesorka Katarína Horáková v ňom vysvetľuje prečo sa oplatí obmedziť mäso na dva- až trikrát v týždni?

Bielkoviny sú stavebným kameňom života, preto sú nenahraditeľnou a najcennejšou zložkou výživy. Naše svaly a krv, enzýmy a hormóny, kosti a kĺby pozostávajú z bielkovín. Dokonca sám imunitný systém obsahuje 1,5 kilogramu bielkovín. Veľmi dôležitý je ich každodenný prísun, pretože organizmus má len malú schopnosť uskladňovať si ich do rezervy. Pritom sú zdrojom životne dôležitých aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje pri stavbe vlastných bielkovín – mnohé si z nich však nedokáže samo vyrobiť (tzv. esenciálne aminokyseliny). Preto musíme dodávať telu nové zásoby bielkovín denne prostredníctvom potravy, aby si mohlo nepretržite vyrábať hormóny, udržovať v činnosti imunitný systém, tvoriť svaly či opravovať poškodené bunky.

Podľa popredných odborníkov na výživu, minimálna denná potreba na zabezpečenie dobrého zdravia, kreativity a výkonu je pre dospelých 0,8 až 1 g bielkovín denne na jeden kilogram telesnej hmotnosti. Toto množstvo sa ukrýva v 350 g pečeného kurčaťa, v 263 g bielej fazule či v 11,5 téglikoch jogurtu (po 150 g). Súčasne zdôrazňujú dôležitosť uvedomovania si dennej optimálnej dávky bielkovín. Už celé desaťročia upozorňujú, že väčšina z nás konzumuje príliš veľa mäsa (bohatého na bielkoviny). Ak totiž často prekročíme vhodnú dávku, môže to mať negatívne účinky na pečeň a obličky, orgány zodpovedné za metabolizmus a vylučovanie bielkovín. Teda spotreba nadmerného množstva vedie nielen k maškrtnosti, ale môže aj vážne poškodiť naše zdravie.

_______________________
Autorkou knihy Odelená strava: Zdravé chudnutie je profesorka Katarína Horáková. Táto publikácia je „kniha matka“ zo série kníh o oddelenej strave. Do tejto série patria: Oddelená strava: Recepty a diéty (Plat4M Books, 2012) a dve pripravované publikácie Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra (Plat4M Books, máj 2014) a Oddelená strava: Pomóc! Nemôžem schudnúť! Nemôžem pribrať! (Plat4M Books, október 2014).

Facebook