Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

O dimenziách Číny – prof. Ing. Peter Baláž, PhD.

05 mar Odoslal v Prednášky a videá, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na O dimenziách Číny – prof. Ing. Peter Baláž, PhD.
O dimenziách Číny – prof. Ing. Peter Baláž, PhD.
 

Dňa 4. marca 2014 sa priestoroch Alumni klubu STU uskutočnila prednáška prof. Ing. Petra Baláža, PhD. na tému ČÍNA AKO NOVÁ DIMENZIA VO VÝVOJI SVETOVÉHO HOSPODÁRSTVA: Rastúce riziká versus nové výzvy pre EÚ. Profesor Baláž začal prednášku citátom od Warrena Edwarda Buffetta: „Šestnáste storočie patrilo Portugalsku, sedemnáste Španielsku, XVIII. storočie si pre seba „privlastnilo“ Francúzsko, XIX. storočie (až na výnimky) panovalo Anglicko a hospodársko-politickým kráľom dvadsiateho storočia sa stalo USA. XXI. – storočie, na prahu ktorého sa v súčasnej dobe ocitáme, pravdepodobne „neunikne“ čínskemu drakovi.“ Ostatné si už pozrite na našom videokanáli TU.

Kto je prof. Ing. Peter Baláž, PhD.?
Prof. Ing. Peter Baláž, PhD., je špičkový slovenský odborník z ekonomickej sféry z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Rodom je zo Skalice, dodnes pôsobí na svojej alma mater – Obchodnej fakulte VŠE v Bratislave, kde získal inžiniersky diplom, obhájil hodnosť PhD. a získal docentský i profesorský akademický titul. Sedem rokov stál na čele Obchodnej fakulty ako jej dekan. Od roku 2001 je vedúcim Katedry medzinárodného obchodu OF EU v Bratislave. Svoje rozsiahle odborné a manažerské skúsenosti zužitkoval na pestrom spektre významných pedagogických, vedecko-výskumných a poradných pozícií.

V roku 1991-1995 bol zakladajúcim a riadnym členom CEEMAN – medzinárodnej organizácie pre výchovu manažérov v SVE. Ďalej je zakladajúcim členom a členom predstavenstva Slovensko-americkej obchodnej komory. Doteraz je členom Výboru pre zahraničný obchod SOPK. Bol poradcom ministerky financií Brigity Schmögnerovej. Je zakladajúcim členom a prvým prezidentom Slovensko-rakúskej obchodnej komory. Pracoval ako poradca ministra hospodárstva SR Ľubomíra Haracha a doteraz je poradcom guvernéra EXIM banky. Riadiace znalosti zasa využíval a využíva ako podpredseda predstavenstva ZSE, a.s., ďalej ako predseda jej DR a predseda DR SPP.

Vo vedeckej a výskumnej práci bol vedúcim riešiteľom 1. vzdelávacieho grantu s americkými univerzitami v SR, zodpovedným riešiteľom siedmich vedeckých projektov VEGA a spoluriešiteľ medzinárodných výskumných grantov. Absolvoval prednáškové pobyty na Lomonosovej univerzite v Moskve, ako hosťujúci profesor pracoval na Minnesota State University, South-West University, St. Thomas University v USA. Prednášal na Vysokej škole manažmentu v Marseille, Universität Linz, na UNI v Madride a Granade, bol hosťujúcim profesorom na TU Hamburg, na University of Indonesia a Swiss-German University Jakarta, atď.

Profesor Peter Baláž je autorom mnohých inšpirujúcich publikácii. Medzi najvýznamnejšie patria napríklad Medzinárodné podnikanie I – V, Ropa a svetové hospodárstvo v období globalizácie, Postavenie juhovýchodnej Ázie vo svetovom hospodárstve, Energetická bezpečnosť v období globalizácie a jej vplyv na konkurencieschopnosť EÚ a najnovšie titul Čínska ekonomika: nová dimenzia globalizácie svetového hospodárstva – bude XXI. storočie storočím Číny? Okrem toho je autorom 120 vedeckých a odborných štúdií, z toho 30 v zahraničných a domácich karentovaných časopisoch. Má vyše 450 citácií a ohlasov, z toho 185 v zahraničí.

Alumni klub STU
Združenie Alumni klub Slovenskej technickej univerzity v Bratislave je nepolitické, dobrovoľné, záujmové združenie absolventov a priateľov STU. Viac o Alumni klube STU nájdete TU.

Facebook