Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vieme správne dýchať?

19 mar Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Vieme správne dýchať?
Vieme správne dýchať?
 

Podľa tisícročnej tradície jogistov je dĺžka života podmienená počtom dychov a ich trvaním. Život sa teda neráta na roky, ale na dychy. Podľa nich európske „hrudné“ dýchanie je celkom nesprávne.

Dobré zdravie si možno zachovať iba brušným dýchaním – bránicou a iba nosom. Hlavnou zásadou musí byť dvakrát dlhší výdych ako vdych. Pri plnom dýchaní v dobre prevetranej miestnosti alebo na čerstvom vzduchu najprv dlho vydýchneme nosom, potom nasleduje nosom dlhý vdych. Snažme sa pocítiť, ako vzduch plní naše brucho, naplňuje pľúca a dokonca krk. Aj výdych robíme nosom tak, že pomaly dvíhame brucho, vytláčame vzduch z pľúc a cítime, ako sa naše telo plní životodarnou silou.

Aby sme z pľúc vytlačili „starý“ vzduch, pomaly sa zhlboka nadýchneme a silnými krátkymi výdychmi cez zovreté pery a cez zuby niekoľkokrát vydýchneme bez toho, aby sme nadúvali tvár. Ostré dýchanie zopakujeme niekoľkokrát za sebou.

V Oriente všeobecne považovali dych za významný prostriedok na očistenie a oživenie tela. Najdôležitejším dýchacím svalom je bránica, pritom asi 60 percent ľudí ju má natoľko stuhnutú, že nedokážu dýchať bruchom. Väčšina ľudí, najmä ženy, dýchajú prevažne hrudníkom. To má na svedomí veľa chorôb. Hlboký dych zvyšuje množstvo okysličenej krvi, podporuje vylučovanie odpadových látok, ale najmä dobíja energiu všetkým orgánom. Dôkladne sa pohybujúca bránica pri dýchaní vykonáva navyše masáž brušných orgánov.

_____________________
Oddelená strava: Pre zdravie ODS-Pre-zdraviePríspevok je z knihy Katarína Horáková – Oddelená strava: Pre zdravie, ktorú nájdete v predaji už od 10. apríla 2014 vo všetkých kníhkupectvách na Slovensku.

Autorkou knihy Odelená strava: Pre zdravie je profesorka Katarína Horáková. Táto publikácia je „kniha matka“ zo série kníh o oddelenej strave. Do tejto série patria: Oddelená strava: Recepty a diéty (Plat4M Books, 2012) a dve pripravované publikácie Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra (Plat4M Books, máj 2014) a Oddelená strava: Pomóc! Nemôžem schudnúť! Nemôžem pribrať! (Plat4M Books, október 2014).

Facebook