Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Martin Weis: Čo nám prináša organická elektronika

02 apr Odoslal v Video | Komentáre vypnuté na Martin Weis: Čo nám prináša organická elektronika
Martin Weis: Čo nám prináša organická elektronika
 

Dňa 1. apríla 2014 sa v rámci diskusného fóra Rozhovory s vedou organizované občianskym združením Alumni klubu STU v rektorátnej zasadačke STU uskutočnila sa prednáška Doc. Ing. Martina Weisa, PhD., na tému ČO NÁM PRINÁŠA ORGANICKÁ ELEKTRONIKA. Celú prednášku si môžete pozrieť na našom videokanáli TU.

Martin Weis: Prednáška v Alumni klube STU, apríl 2014„Pre mňa je výskum do istej miery hra. Máme hádanku, ktorú sa snažíme vyriešiť a urobiť krok ďalej. V človeku sa prebudí dieťa vždy, keď získa niečo nové, s čím môže pracovať.“ Toto sú sympatické a milé slová nášho dnešného hosťa — doc. Ing. Martina Weisa, PhD. z Ústavu elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) STU. Takto jednoducho, človečensky charakterizuje svoju bádateľskú prácu. Prácu v mladej, ale veľmi perspektívnej a preň príťažlivej vednej disciplíne — organickej elektronike. A pritom náš výskumník je tiež mladý. Veď tohto roku na Luciu oslávi iba 34 narodeniny. Práca je preňho hrou a zrejme aj to je, popri jeho nespornom talente, odborných schopnostiach a húževnatosti, jeden z momentov jeho doterajších povšimnutiahodných úspechov. Pán docent vitajte v našom klube alumnistov.

Doc. Martin Weis, graduoval a obhájil dizertačnú prácu na FEI STU v odbore Fyzika kondenzovaných látok a akustika. Vedeckú kariéru začal na tejto fakulte ako vedecký pracovník zameraný na monomolekulárne organické vrstvy na rozhraní voda/vzduch a ich dielektrické vlastnosti. Jeho dizertačná práca „Štúdium vybraných dynamických procesov prebiehajúcich v Langmuirových organických monovrstvách“ bola impulzom pre nadviazanie spolupráce s Department of Physical Electronics, Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech), ktorý patrí do dvadsiatky najlepších univerzít na svete. Tu získal štipendium japonskej agentúry pre podporu vedy a výskumu s dvojročným pobytom na Tokyo Tech, kde sa zaoberal aj problematikou organickej elektroniky.

Tejto problematike sa naďalej venuje na Ústave elektroniky a fotoniky na našej FEI. Počas svojej vedecko-výskumnej činnosti sa zúčastňoval riešenia a neskôr aj prípravy úloh v rámci projektov grantových agentúr a medzinárodných alebo štrukturálnych projektov. Vypracoval sa na samostatného tvorivého vedeckého pracovníka, profilovaného v oblasti technológie a charakterizácie prvkov organickej elektroniky. Vo februári 2014 na FEI STU obhájil titul docent.

Martin Weis je vedúcim, resp. vedúcim-konzultantom 10 obhájených bakalárskych alebo diplomových prác na STU v rámci odboru Elektromateriálové inžinierstvo a v odbore Elektronika. Bol vedúcim-konzultantom aj troch už úspešne obhájených doktorandov na Tokyo Institute of Technology. V súčasnosti je školiteľom jedného doktoranda a školiteľom-špecialistom dvoch ďalších doktorandov na FEI.

Od začiatku svojej, ešte nie dlhej vedeckej kariéry, publikoval náš hosť 103 vedeckých prác v zahraničných a domácich karentovaných časopisoch. Doposiaľ zaznamenal 161 ohlasov v karentovaných časopisoch. Je autorom 7 kapitol v knihách a autorom (editorom) jednej monografie. Je členom medzinárodného kolektívu na Ekonomickej univerzite a zodpovedným riešiteľom za STU. Je zodpovedným riešiteľom za STU v projekte ALBATROSS s orientáciou na organickú elektroniku. V roku 2012 získal cenu „Vedec roka STU 2012″ v kategórii mladý vedecký pracovník, v roku 2013 cenu ministra školstva v kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov. O tom, že kolega Weis nesedí iba zavretý v laboratóriu svedčí aj to, že vo voľnej chvíli sa rád ponorí do čítania literatúry a na rozdiel od väčšiny z nás, má rád čaj (ako Japonci) a je šťastný, lebo robí to, čo baví. A baví ho organická elektronika, kde sme, podľa slov doc. Weisa, na Slovensku na špici, v Európe sme priemer a vo svete podpriemer. My však veríme, že prispením Martina Weisa sa to zmení.
_________________________
Občianske združenie Alumni klub Slovenskej technickej univerzity v Bratislave je nepolitické, dobrovoľné, záujmové združenie absolventov a priateľov STU. Viac o Alumni klube STU nájdete TU.

Facebook