Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ivan Hričovský: Sezóna sa pre ovocinára nikdy nekončí

26 sep Odoslal v eBooky, tablety, distribúcia kníh, Hričovský Ivan, Rozhovory, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ivan Hričovský: Sezóna sa pre ovocinára nikdy nekončí
Ivan Hričovský: Sezóna sa pre ovocinára nikdy nekončí
 

Nestor slovenského ovocinárstva profesor Ivan Hričovský poskytol rozhovor šéfredaktorovi obľúbeného mesačníka Doma v záhrade. Tu si ho môžete prečítať v plnom znení.

Rozhovor v októbrovom čísle časopisu Doma v záhrade (2014).V tomto čase sa v záhrade prelínajú dve obdobia, pre ovocinárov kľúčové: čas zberu a čas výsadby. Oslovili sme preto nášho spolupracovníka profesora IVANA HRIČOVSKÉHO na dlhší rozhovor.

Ako hodnotíte tohtoročnú úrodu ovocia?
Úroda bola dobrá, pravdaže, v závislosti od oblastí a od spôsobu ošetrenia ovocných stromov a kríkov i sadeníc jahôd. V niektorých častiach Slovenska bolo málo sliviek a v mnohých tradičných vinárskych regiónoch pri pretrvávajúcich dažďoch utrpelo hrozno.

A v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi?
Náskok vegetácie v tomto roku máme približne tri týždne oproti normálu. Aj preto sme niektoré zimné odrody oberali už v septembri.

Mohli by ste v krátkosti zrekapitulovať zásady zberu zimných odrôd a ich správneho uskladnenia?
Predovšetkým odporúčam robiť prebierku už počas oberania. Týka sa to najmä najväčších plodov. Znakmi zrelosti sú dobrá odlúčiteľnosť stopky, výraznejšie vyfarbenie. Keď plody rozkrojíme, zrelosť nám prezradí aróma a jadierka vyfarbené dohneda. Mimoriadne dbáme na správne uskladnenie, vďaka ktorému môžeme predĺžiť život ovocia o celé mesiace. Skladujeme ho v dobre vetranej vzdušnej miestnosti. Zvlášť chcem zdôrazniť, že ovocie nesmieme skladovať so zemiakmi, lebo by od nich preberalo pachy a znehodnotila by sa jeho kvalita.

Zároveň sa už rozbehlo obdobie výsadby ovocných stromov. Ako postupovať pri výbere odrôd, aby sme sa v budúcnosti dočkali dobrých úrod?
Predovšetkým si treba uvedomiť, že dnes už je na trhu dostatok odrôd odolných voči závažným chorobám. Zároveň vyberáme odrody podľa času dozrievania, čím si zabezpečíme stály dostatok čerstvého ovocia. Tak napríklad pri jabloniach odporúčam z tých skorých Juliu, zo stredne skorých Rubinolu a spomedzi zimných napríklad Topaz, Florinu alebo Parkerovo. Obdobne pri hruškách máme na zreteli postupnosť dozrievania. Do záhradky si môžeme vysadiť skorú Williamsovu či Clappovu, jesennú Konferenciu a zo zimných napríklad Lucasovu. Pri slivkách to bude júlová Katinka, z letných Hanita, Čačanská lepotica, Stanley, a z jesenných Jojo alebo President. Z ringlôt odporúčam vysadiť dve odrody, napríklad Althanovu a Zelenú ringlotu. Z čerešní Lapins, Kordia, Burlat a, samozrejme, mnohé ďalšie podľa oblasti. Broskyne Redhaven, Flamingo, Cresthaven. Marhule Maďarská, Veľkopavlovická, Veharda. Vždy sledujeme aj postupnosť dozrievania, ako aj zabezpečenie dobrých opeľovacích podmienok.

Obálka októbrového vydania časopisu Doma v záhrade, kde sa nachádza rozhovor s profesorom Ivanom Hričovským.Platí to aj pre vyššie polohy, alebo tam volíme odrody podľa iného kľúča?
Špeciálne pre vyššie polohy z jabloní odporúčam odrody Julia, James Grieve, Stark earliest, Rubinola, Rubín, Ontario, Parkerovo. Z hrušiek sa aj do vyšších polôh hodia Williamsova, Clappova a Konferencia. Zo sliviek Katinka alebo Čačanská lepotica. Nezabúdajme ani na drobné ovocie: čierne, červené, ale i biele ríbezle, jostu, maliny. Oplatí sa vysádzať aj brusnice a čučoriedky. Pán Šimala z okresu Dolný Kubín to môže potvrdiť.

Ktoré ovocné druhy odporúčate pre menšie záhrady?
Do menších záhradiek odporúčam vysádzať druhy vhodné pre konkrétne pôd- no-klimatické oblasti. Pre západné Slovensko netreba azda osobitne zdôrazňovať, že sa tu bude v podstate v každej záhradnej pôde dariť jabloniam i hruškám, slivkám, ringlotám, čerešniam a višniam, marhuliam i broskyniam, ako aj drobnému ovociu. No je dôležité, aby si majitelia pozemkov s menšou výmerou obstarali odrody na slabo rastúcich podpníkoch. Napríklad jablone na podpníku M9, hrušky na dulovom podpníku, slivky a ringloty na podpníku St. Julien. Marhule na podpníku Rubira, broskyne na podpníku mandle GF 677, čerešne na podpníku Gizel A-5 a višne na podpníku mahalebka.

Môžeme v tomto období ešte vysádzať jahody?
Môžeme, ak sú predpestované v zakoreňovačoch. Ak vysadíme teraz jahody bez zakoreňovačov, budúci rok z nich ešte úroda nebude. Okrem toho zohráva dôležitú úlohu aj zdravotné hľadisko sadby, preto ju kupujeme predovšetkým v renomovaných ovocných škôlkach. S kvalitným výsadbovým materiálom som sa stretol napríklad vo Veselom pri Piešťanoch alebo v záhradníctve v Ivanke pri Dunaji.

S ktorými odrodami drobného ovocia ste spokojný vy osobne ako pestovateľ?
Môžem potvrdiť napríklad aj zo svojej deväťročnej praxe v Okoličnom pri Liptovskom Mikuláši, že bezproblémové sú ríbezle, egreše, maliny i jahody. Z egrešov sú to predovšetkým odrody odolné proti múčnatke americkej Invicta, Rixanta, Rokula, Rolonda a Pax. Z čiernych ríbezlí Otelo, Eva, Titania, Ojebyn, z bielych Primus a Bianca. Z červených Tatran, Detvan, Rovada, z malín jedenkrát rodivé Tatran, z remontantných Ada a Medea.

Mnohí si možno povedia, že ovocinár má celú zimu niekoľ komesačné prázdniny. Je to tak?
V ovocnom sade je stále čo robiť. Nie je to len ošetrenie sadu a zhrabanie opadaného lístia. Mladé vysadené stromčeky treba ochrániť pred obhrýzaním zverou vhodnými chráničmi, inak by sme mohli byť na jar sklamaní z toho, ako dopadlo naše vynaložené úsilie. Kmene starých stromov môžeme natrieť vápenným mliekom, čo plní viacero funkcií. Odoberáme vrúble, ktoré treba vhodne uskladniť na jarné štepenie. Dokonca aj v zime môžeme v pohodlí dielne vrúbľovať v ruke. A popritom bude, samozrejme, dosť času, keď si zvykneme zapnúť niektorú z televíznych a rozhlasových záhradkárskych relácií, na sledovanie ktorých vás srdečne pozývam. Skúsenejší nepochybne využijú tento čas aj na štúdium odbornej literatúry a kvalitných časopisov.

ZHOVÁRAL SA JÁN LITVÁK 

______________________________________

Magazín DOMA V ZÁHRADE prináša šestnásť strán prehľadných a bohato ilustrovaných materiálov súvisiacich s danou tematikou. Ťažisko tvoria okrasná a úžitková záhrada, ovocinárstvo a drobnochov. Magazín taktiež prináša návody na udržiavanie krehkej rovnováhy medzi záhradnou flórou a faunou. Pravidelne sa striedajú rubriky venované interiéru, receptom a uvažovaniu nad záhradou ako miestom na relax v rámci trvalo udržateľného životného štýlu. Magazín sa s osobitným zreteľom venuje rastlinám s nezameniteľnými vlastnosťami. Podporuje čitateľov v ich prirodzenom záujme o estetiku, inovatívne riešenia a hľadanie inšpirácií v exotike. Predstavuje staré sady a historické parky. V praktickej rovine sa magazín Doma v záhrade venuje záhradným stavbám a úpravám, náradiu, tipom na vylepšenie. Predplatné časopisu DOMA V ZÁHRADE si môžete objednať TU.

Facebook