Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Polievanie rastlín v zime

23 jan Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Polievanie rastlín v zime
Polievanie rastlín v zime
 

Aby sme aj v zime mali v bytoch krásne a svieže rastliny, je dôležité ich správne zalievanie. Každý druh rastliny má iné nároky na zavlažovanie.

Svetelné nároky – v zime je menej slnečného svetla, preto sa snažíme rastliny umiestniť do svetlejšej časti miestnosti. Pozor na rosenie počas slnečnejších dní. Kvapôčky vody vytvoria takzvaný šošovkový efekt a slnečné lúče môžu vypáliť škvrny na listoch.

Tepelné nároky – ak zazimujeme rastliny v chladnejšom prostredí okolo 10 °C, obmedzíme zálievku na minimum. Rastliny zalievame, iba keď je suchá zem. Rastliny v teplej, vykúrenej miestnosti s teplotou 20 °C zalievame častejšie a len keď to potrebujú väčšími dávkami.

Kyprenie – povrch pôdy v črepníkoch nekypríme. Spôsobuje to zbytočný únik vlahy a pôda rýchlejšie vysychá.

Spôsob polievania – väčšinu rastlín môžeme polievať zvrchu na zeminu. Na rastlinách s chĺpkatými listami (saintpaulie, gloxínie, papučky a pod.) sa môžu zachytiť kvapôčky vody, ktoré spôsobujú hnitie a iné choroby. Tu uprednostňujeme polievanie zospodu do podkladových misiek.

Pozor na prelievanie – pri preliatí je zemina blatistá a rastlina neduživá. Zbytočnú vodu treba odliať, rastlina sa môže spamätať.

Doma v záhrade - január 2015.Rosenie, zvlhčovanie – všetkým rastlinám v bytoch s ústredným kúrením prospieva vlhký vzduch. Rastliny nám isto budú vďačné za rosenie mechanickým rozprašovačom a za odparovače na radiátoroch. Listy pestovaných rastlín občas umyjeme vlažnou vodou, prípadne osprchujeme, aby sa ich prieduchy uvoľnili od prachu.

__________________
Príspevok je z vydania časopisu DOMA V ZÁHRADE (január 2015), ktorý náš autor kníh s témou pestovania ovocia a starostlivosti o ovocné stromy a kríky prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., propagoval na svojom populárnom facebookovom profile Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook