Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ďalšie plus pre stredomorskú stravu

25 jan Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ďalšie plus pre stredomorskú stravu
Ďalšie plus pre stredomorskú stravu
 

Stredomorská strava je dlhodobo a právom známa tým, že prispieva k zdraviu a k prevencii ochorení, najmä vďaka svojmu obsahu olivového oleja. Viaceré štúdie totiž preukázali, že panenský olivový olej prináša prospech spotrebiteľom, pokiaľ sa konzumuje ako súčasť bežnej stravy.

Obsahuje stopové množstvá veľkého počtu dôležitých látok, napríklad polyfenolov a tokoferolov, u ktorých sa preukázali pozitívne účinky, pokiaľ ide o zníženie rizika koronárneho ochorenia a rakoviny, posilnenie imunity alebo potlačenia niektorých zápalových stavov.

Výskumníci v Španielsku realizovali štúdiu, ktorá mala objasniť, či je v panenskom olivovom oleji obsiahnutý indolamin, ktorý produkuje epifýza – mozgový podvesok človeka ako tzv. spánkový hormón, tzv. melatonín. Melatonín bol totiž nájdený aj v iných potravinách rastlinného pôvodu, napríklad v banánoch, čerešniach a v uhorkách. Okrem podpory spánku vychytáva voľné radikály, takže je účinným antioxidantom, ktorý navyše účinkuje pri modulácii imunity a má protizápalové účinky.

Ako vedci zistili, extra panenský olivový olej obsahuje takmer dvojnásobne väčšie množstvo melatonínu ako rafinovaný olivový a slnečnicový olej. Je teda pravdepodobné, že melatonín a iné nové bioaktívne zlúčeniny objavené už skôr v iných fyziologických kontextoch sú nositeľmi pozitívneho vplyvu stredomorskej stravy na zdravie.

_____________________
Príspevok je z Facebookového profilu Sám sebe lekárom, kde prispievajú viacerí naši autori prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., PhDr., Mgr. Katarína Skybová, Doc. Ing. Ružena Uherová, PhD., Doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD., a ďalší.

Facebook