Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Chudnutie: Stačí znížiť kalórie?

30 jan Odoslal v Chudneme, diéta, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Chudnutie: Stačí znížiť kalórie?
Chudnutie: Stačí znížiť kalórie?
 

Moderné výživové poradenstvo počíta rovnako s redukciou kalórií ako je s energiou vydanou počas cvičenia. Dokonca sa zdá, že u jedincov schopných bez problémov kondične cvičiť a športovať majú oba príspevky rovnajú váhu.

Pokiaľ sa ženy držia iba „diéty“ bez zodpovedajúcej zvýšenej fyzickej aktivity, po jej ukončení naberú stratené kilogramy znova späť. Pocítia zákonite jo-jo efekt, keď najskôr schudnú stratou svalov a v nich obsiahnutej vode, ale po ukončení diéty sa už nemajú kde zužitkovať nahromadené tuky a žena znova priberie – mnohokrát ešte rýchlejšie ako schudla. A niekedy sa dokonca natoľko „zadarí“, že priberie ešte viac. Takže po diéte váži viac než pred ňou.

Pokiaľ sa chcete tomuto jo-jo scenáru vyhnúť, musíte ruka v ruke so skvalitnením stravy a redukcii kalórií zvýšiť i fyzické aktivity – ako je cvičenie, dlhšie prechádzky, turistika, cyklistika a podobne. Tým sa stimulujú svaly ako veľmi dôležité tkanivo, v ktorom sa tuky môžu zužitkovať. A to buď priamou oxidáciou, teda spálením ako napríklad pri aerobiku alebo nepriamo tým, že do svalov rýchlejšie prúdi glukóza – krvný cukor. Na tú sa rozložia prijaté sacharidy, napríklad škroby z pečiva, takže sa tieto cukry nestačia uložiť a premeniť na obávaný tuk.

______________________
Príspevok je z Facebookového profilu Sám sebe lekárom, kde prispievajú viacerí naši autori prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., PhDr., Mgr. Katarína Skybová, Doc. Ing. Ružena Uherová, PhD., Doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD., a ďalší.

Facebook