Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ktoré drevo je najvhodnejšie

10 feb Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ktoré drevo je najvhodnejšie
Ktoré drevo je najvhodnejšie
 

Na kúrenie v kozuboch sú najvhodnejšie tvrdé drevá ako sú hrab, dub, buk jaseň. Tieto drevá dávajú sálavé teplo, pričom vzniká veľké množstvo uhlíkov, ktoré hrejú ešte dlhé hodiny.

Hrab – je veľmi kvalitná, ale vzácna tvrdá drevina. Poskytuje pokojné a príjemné plamene s očarujúco svetielkujúcimi uhlíkmi. Má takmer 100-percentnú výhrevnosť.

Drevo WoodBuk, jaseň – sú najobľúbenejšie tvrdé drevá a na kúrenie v kozube najvhodnejšie dreviny. Pri skladovaní rýchlo vysychajú, ľahko sa zapaľujú a oheň z nich je živý so silno žiarivými plameňmi. S výhrevnosťou sú druhé v poradí – 90 %.

Dub – má tvrdé, pevné drevo. Horí veľmi pomaly, dáva pokojný oheň s krásne svietivými plameňmi. Výhrevnosť je 99-percentná. Vôňa dreva pripomína víno alebo whisky a má krásnu farbu.

Čerešňa, slivka, jabloň, hruška – majú tvrdé drevo, dávajú 70 až 80 % výhrevnosti bukového dreva a sú preto porovnateľné s dubom. Ovocné drevá sú vhodné aj na údenie.

Breza – patrí do skupiny stredne tvrdých driev. Má vysokú, 89-percentnú výhrevnosť. Pri horení nepraská a nevystreľuje uhlíky, preto je vhodné aj do otvorených kozubov. Brezová kôra horí, aj keď je vlhká.

Agát – horí dobre a jeho obľuba stále rastie. Uhlie však rýchlo zhasína a zanecháva veľa popola. Spaľovanie agátového dreva spôsobuje vystreľovanie uhlíkov.

Vŕba, topoľ, lipa, gaštan – ich drevo je mäkké. Horia pomerne rýchlo, ale majú slabú výhrevnosť, preto sú vhodné na rozkúrenie. Spaľovanie topoľového dreva spôsobuje veľa lietavého popola, nie je vhodné do otvorených kozubov.

Orech – hoci v kozube dobre horí, neoplatí sa ho kupovať, je to veľmi drahé drevo. Schne až štyri roky.

Smrek (jedľa, borovica, smrekovec) – mäkké ihličnaté palivové drevo. Dobré na rozkurovanie, na rýchle dosiahnutie vysokej teploty. Nie je však vhodné na kúrenie, lebo vzniká veľa mastných sadzí, ktoré zanášajú komín. Horením ihličnatého palivového dreva vzniká veľa drevoplynu, preto je veľmi vhodné do splynovacích kotlov. Ihličnany majú 70- až 73-percentnú výhrevnosť.

Aby drevo dobre horelo:
♠ vhodné drevo na kúrenie by sa malo sušiť ideálne 2 roky
♠ aby drevo rýchlejšie horelo, treba ho naštiepať
♠ drevo sa musí skladovať na krytom, dobre vet- ranom mieste, kde bude chránené pred dažďom

Nepoužívajte nevhodné drevo
Pri kúrení nikdy nepoužívajme impregnované, farbené a lakované drevo, železničné pražce, lisované drevotrieskové dosky. Znečisťujú kozuby a komín, pričom vznikajú nebezpečné toxické exhaláty a výpary.

Vedeli ste, že …
Výhrevnosť palivového dreva je v porovnaní s inými palivami vynikajúca. Pri správnom kúrení môže drevo nahradiť aj iné a drahšie palivá: kubický meter dobre preschnutého dreva nahradí 200 litrov vykurovacieho oleja alebo päť metrákov koksu. Výhrevnosť dreva závisí od druhu dreva, od obsahu lignínu alebo živice, ako je presušené a od jeho hustoty. Surové drevo obsahuje približne 50 % vody a má iba polovičnú výhrevnosť.

Autorka: RENATA KUBEČKOVÁ
(Článok vyšiel v mesačníku Doma v záhrade 2/2015)

________________________
NEDOSTALI STE DOMA V ZÁHRADE? Najnovšie číslo časopisu si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/3237 7777 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook