Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Otázky pre profesora Ivana Hričovského

01 mar Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Otázky pre profesora Ivana Hričovského
Otázky pre profesora Ivana Hričovského
 

Jarné obdobie je vhodné aj na výsadbu bobuľovín, najmä ríbezlí. Majú byť v pôde o niekoľko centimetrov hlbšie, ako boli v ovocnej škôlke. V riadku sadíme kríčkové od seba na 80 centimetrov až meter. Stromčekové na 75 centimetrov až meter.

Aké sú aktuálne práce v ovocnom sade?
Marec je mesiac prebúdzajúceho sa života aj v ovocnej záhrade. Pôda sa začína otepľovať a na jej povrchu sú už podmienky pre prvé jarné práce.

Pri jadrovinách sa môže robiť aj silnejší omladzovací rez bez väčšieho rizika, že by rezné rany mohli namrznúť. Nezabúdame pritom na zatieranie rán voskom alebo stromovým balzamom.

Na vysadených stromčekoch robíme výchovný rez. Významne to vplýva na ich ujatie. Koreňovú sústavu sme pri výsadbe skrátili minimálne o jednu tretinu a rez v korunke volíme podľa toho, aký pestovateľský tvar chceme dosiahnuť. Ranky treba pozatierať voskom. Pri palmetách a štíhlych vretenách kombinujeme rez s ohýbaním a vyväzovaním vzpriamene rastúcich výhonkov do vodorovnej alebo mierne šikmej polohy. Výrazne tak podporíme rodivosť. Stromček zalejeme a skontrolujeme, či je výška očkovania alebo štepenia 8 až 12 centimetrov nad povrchom pôdy. Rez robíme aj na kríkoch ríbezlí, egrešov, josty, liesky veľkoplodej, malinách, černiciach, aj na niektorých menej rozšírených ovocných druhoch, ako napríklad arónia čiernoplodá, rakytník rešetliakovitý a iné.

Záhony jahôd očistíme od suchých listov, prihnojíme ich a plytko okopávame. Len čo to počasie a pôda dovolia, sadíme stromčeky, najmä broskyne. Ďalej sadíme marhule, mandle, ale aj ostatné ovocné druhy. Pri výsadbe broskýň je najvhodnejší jednoročný výsadbový materiál. Vtedy sa stopercentne ujmú. Môžeme už robiť prevrúbľovanie jabloní a hrušiek, ale aj čerešní a višní. Robíme to spôsobmi, ktoré prevažne nevypučanie je vhodnejšia výsadba v jeseni, no môžeme ich sadiť aj teraz, len po vysadení urobíme hlbší rez.

 Na jar vysieva me stratifikované semená. Zo semien vypestované podpníky používame na vrúbľovanie alebo očkovanie kultúrnych odrôd, pričom kladieme dôraz najmä na záchranu starých odrôd, pretože tie bežné si môžeme zakúpiť v renomovaných ovocných škôlkach.

Ktoré odrody jabloní odolné proti múčnatke a chrastavitosti odporúčate na blížiacu sa jarnú výsadbu?
Je to najmä letná odroda Julia, ktorá nahrádza jakubku – Sklenené letné. Ďalej je to odroda Rubinola, jesenná či skorá zimná, potom je to zimná odroda Topaz. Odporúčam ich pestovať najmä na slabo rastúcich podpníkoch M 9 alebo MM 106. Odporúčam pestovateľský tvar štíhle vreteno alebo voľne rastúca koruna, a keď máme málo miesta, veľmi vhodný tvar je aj palmeta.

Ako môžeme na jar rozmnožovať ríbezle a jostu z drevnatých odrezkov?
Odrezky ríbezlí a josty robíme z jednoročných dobre vyzretých výhonkov. Rezom ich upravíme približne na dĺžku 18 centimetrov hore tesne nad púčikom a dole tesne pod púčikom. Do pôdy ich picháme nie kolmo, ale pod uhlom 45 stupňov. Vtedy je záruka, že sa korene vytvoria po celej dĺžke odrezka, ktorý picháme tak hlboko, že na povrchu necháme len jeden púčik. V tom istom roku vyrastie krásny krík, ktorý už v ďalšom roku začne rodiť.

________________________
NEDOSTALI STE DOMA V ZÁHRADE? Najnovšie číslo časopisu si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/3237 7777 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook