Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rez štíhleho vretena jablone

07 mar Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Rez štíhleho vretena jablone
Rez štíhleho vretena jablone
 

Štíhle vreteno je dnes v tvarovaní ovocných drevín zaužívaným štandardom. A to nielen pri jabloniach či hruškách, ale i kôstkovinách. Prečo je tento tvar taký populárny a ako ho možno dopestovať?

Štíhle vreteno patrí medzi veľmi intenzívne tvary. Používa sa na dosiahnutie vyššej efektivity pestovania. Dosahuje ju najmä vďaka vysokému množstvu stromov na jednotku plochy a ich skorý vstup do plodnosti. Základným predpokladom úspešného pestovania v tomto tvare je slabo rastúci podpník, vďaka ktorému stromy rastú umiernene, veľmi skoro vstupujú do plodnosti a dobre sa tvarujú. V prípade jabloní je celosvetovým štandardom podpník M 9.

Stromy na tomto podpníku sadíme veľmi husto, v radoch ich vysádzame iba jeden meter od seba. Keďže tento podpník je plytko koreniaci, treba zabezpečiť stromom dostatočne silnú oporu, ktorá im bude k dispozícii počas celej životnosti výsadby. Vhodné sú jednoduché konštrukcie, na ktorých natiahneme 3 drôty v 60 cm odstupoch. Ak máte možnosť, zvážte ešte pred založením výsadby vybudovanie doplnkovej závlahy. Vďaka nej docielime každoročne vyššiu úrodu, najmä si však zabezpečíme bezstresový rast stromov a vysokú kvalitu plodov.

Samotné tvarovanie
Samotný pestovateľský tvar stromu je pomerne jednoduchý. Spočíva v dominantnom termináli, ktorý tvorí stredník stromu a v polokostrových výhonoch, pravidelne rozmiestnených po celej výške terminálu. Stromy by mali mať optimálny ihlanovitý tvar, ktorý im zabezpečí optimálne využívanie slnečného svetla. Na strome sa v žiadnom prípade nesmú nachádzať kostrové konáre. Ich prítomnosť by narušila tok živín a tým celkovú rovnováhu v strome. Preto sa držíme zásady, že hrúbka polokostrového konára nesmie prekročiť polovicu hrúbky kmeňa v mieste, z ktorého konár vyrastá. Len čo je táto hrúbka väčšia, konár treba odstrániť.

Ako prvý vykonávame na stromoch povýsadbový rez. Pokiaľ vysádzame špičiak, zrežeme ho na výšku 90 cm. Pokiaľ vysádzame výpestok so zapestovanou korunkou alebo predčasným obrastom, zrežeme stredník približne 40 cm nad najvyšším rozkonárením. Konáre ponechávame bez rezu. Prípadné prebytočné alebo nevhodne rastúce výhony (konkurenty stredníka, výhony rastúce pod ostrým uhlom, zahusťujúce výhony a pod.) odstránime. Na záver ošetríme vrchol stredníka. Pod najvyšším ponechaným očkom vylúpneme 4 až 5 nasledovných očiek. Tento jednoduchý úkon zabezpečí lepší odklon výhonov, ktoré v nasledujúcej sezóne vyrastú z ponechaných nižších očiek.

Výmladky z podpníka odstraňujeme
Takto zrezané vreteno má vytvorené optimálne podmienky na svoj správny rast a rozvoj. Z vrchného púčika vyrastie pokračovateľ terminálu, z očiek pod ním výhony vyrastajúce pod optimálnym tupým uhlom. Výhony, ktoré sme ponechali bez rezu, porastú len minimálne, ich púčiky sa premenia v priebehu vegetácie na kvetné puky. V priebehu vegetácie režeme stromy iba minimálne. Odstraňujeme výhony vyrastajúce veľmi nízko na kmienku (všetky pod 70 cm), tiež výmladky z podpníka a tiež nadbytočné výhony, čiže tie, s ktorými do budúcna nekalkulujeme pri tvorbe koruny.

Pokiaľ sme spomínané úkony vykonávali priebežne, nie je zvyčajne potrebný následný zimný rez. Rezom ošetríme iba stredník, na ktorom vykonáme prakticky rovnaký úkon akov predchádzajúcom roku.

90 percent prác pohodlne zo zeme
S týmto ošetrovaním stredníka pokračujeme aj v ďalších rokoch, až do dosiahnutia konečnej výšky stromu. Tá je v záhradných podmienkach zvyčajne maximálne 2,5 metra. Platí zásada, že vo výsadbe štíhlych vretien by mal pestovateľ približne 90 percent prác vedieť vykonať pohodlne zo zeme. Po dosiahnutí spomínanej výšky pristupujeme k pravidelnej obmene stredníka jeho zrezaním na nižšie postavený vhodný výhon. Stredník však každopádne zachovávame počas celej životnosti stromu, jeho dominancia je na zachovanie tvaru veľmi dôležitá.

Ošetrovať treba aj polokostrové konáre. Najkvalitnejšie a najväčšie plody sa vždy tvoria na najmladších výhonoch. Dbáme nato, aby sa na stredníku nenachádzali staršie ako 3- až 4-ročné výhony. Len čo dosiahne výhon tento vek, je už vyrodený a preto ho treba z koruny odstrániť. Režeme ich buď rezom na prevod, rezom na konárový krúžok alebo, v prípade, že nemá za seba náhradu a my potrebujeme, aby nám v danom mieste vyrástol jeho pokračovateľ, na krátky čapík.

Zóna rodivosti
Na pravidelnú obmenu si dávame pozor najmä vo vrchných partiách stromu, kde výhony majú najviac svetla a majú snahu bujarejšie rásť. Pokiaľ by sme to dopustili, viedlo by to k narušeniu štruktúry koruny, zatieneniu spodných partií a následnému postupnému odumieraniu partií spodných. Zóna rodivosti by sa posunula smerom hore, čo je neželaný efekt, ktorému sa treba vyhnúť a preventívne mu zabrániť. Preto po celú životnosť udržujeme stromy v spomínanom ihlanovitom tvare. Špecifikum tvoria odrody rodiace na dlhom dreve (Rubín, Bohémia, Gold Bohémia, Dark Rubín, Viktória). Tie vďaka svojej rodivosti na koncoch výhonov a následnom vidlicovitom rozkonárovaní vedia pestovateľovi často ujsť. Tomuto ujdeniu praje tiež ichpomerne bujarý rast. Aby sme tomuto efektu zabránili, uplatňujeme na nich skoré letné rezy. Tie vykonávame v období, keď letorasty majú približne 10 až 12 listov. Vtedy ich zaštipneme za 4. až 5. listom. Zaštipnuté výhony sa ešte v aktuálnom roku rozkonária a tieto vzniknuté druhostupňové výhony si dokonca stihnú vydiferencovať kvetné puky. V konečnom efekte získame namiesto jedného neúmerne dlhého výhonu s kvetným pukom na konci 3 až 5 výhonov optimálnej dĺžky a, samozrejme, každý s kvetným pukom na konci. Tento rez sa dá uplatniť pri veľkom množstve ovocných druhov. Každý z nich má však svoje individuálne špecifiká, ktoré treba zohľadniť.

________________________
NEDOSTALI STE DOMA V ZÁHRADE? Najnovšie číslo časopisu si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/3237 7777 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook