Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pestovanie čučoriedok

04 jún Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Pestovanie čučoriedok
Pestovanie čučoriedok
 

To, že čučoriedky patria medzi nutrične najvýživnejšie a pritom mimoriadne chutné plody, je zbytočné hovoriť. Vďaka ich nárokom na kyslú pôdu je pestovanie čučoriedok v záhradách ťažšie, ako by sme chceli. Riešením je ich pestovanie
v nádobách.

Pestovateľská nádoba by mala byť dostatočne veľká, jej obsah by mal byť preto optimálne aspoň okolo 50 litrov. Substrát na pestovanie sa dá kúpiť už namiešaný v záhradkárskych predajniach alebo si ho môžeme namiešať sami. V oboch prípadoch treba počítať so značnými výdavkami, pri čučoriedkach skutočne nemá zmysel šetriť. Kto ich chce seriózne pestovať, musí naozaj vopred rátať s potrebnou investíciou.

Rašelina, piesok, mulč
Pokiaľ sa rozhodneme substrát namiešať priamo doma, použijeme ako základ kyslú vrchoviskovú rašelinu, ktorú obohatíme o tri lopaty indiferentného riečneho piesku. Pamätáme pritom na fakt, že čučoriedky neznášajú zásaditú pôdu, v piesku preto nemôže byť ani stopa po vápniku.

Pripravenú zmes dôkladne premiešame a následne ňou naplníme pripravené nádoby. Rastliny do nich zasadíme o pár centimetrov hlbšie, ako rástli v kontajneroch, substrát okolo nich dôkladne utlačíme, prípadne doplníme. Na záver je vhodné pridať mulčovaciu kôru, ktorá nielenže v kontajneroch dobre vyzerá, ale zabraňuje tiež nadmernému výparu a rastu burín.

Rodia už rok po výsadbe
Takto pripravené kontajnery uložíme do vopred vykopaného rigolu. Do toho môžeme dať na spodok štrkovú vrstvu slúžiacu ako drenáž, štrk, samozrejme, nesmie byť vápenatý. Kontajnery uložíme naň do radu približne meter od seba. Hĺbka výsadby by mala byť taká, aby okraj kontajnera vyčnieval pár centimetrov nad povrch pôdy. Následne ich zakopeme vykopanou zeminou a dôkladne polejeme.

Takto pripravené rastliny sú dokonale pripravené na pestovanie, úrodu dokážu prinášať dokonca už od prvého roku po výsadbe. V prvom roku ich stačí pravidelne polievať dostatočnými dávkami vody, v následných rokoch budú vyžadovať aj jarné prihnojenie. Rez je v prvých rokoch minimálny, k radikálnejšiemu pristupujeme až po pár rokoch.

Osvedčené rady do záhrady banner

Ak máte záujem o množstvo rôznorodých rád, ako pestovať ovocie alebo zeleninu, zakúpte si na www.zelenyjezko.sk knihu Osvedčené rady do záhrady! Stačí kliknúť na obrázok.

________________________
NEDOSTALI STE DOMA V ZÁHRADE? Najnovšie číslo časopisu si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/3237 7777 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 eura na celý rok.

Facebook