Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Noc z hľadiska trávenia

01 júl Odoslal v Horáková Katarína, Kozmetika, krása, Oddelená strava, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Noc z hľadiska trávenia
Noc z hľadiska trávenia
 

Mnoho ľudí podceňuje význam dostatočného a efektívneho spánku pre zdravie a pohodu. Väčšina chodí spať príliš neskoro, prepínajú svoje zmysly televíziou alebo nočnou prácou. Prekonávajú onen „mŕtvy bod“, ktorý uzatvára fázu únavy, keď sa dostavuje prirodzená potreba spať.

Zároveň to nie je ani také ťažké, lebo od desiatej hodiny večer sa začína nová biologická fáza, ktorá trvá zhruba do druhej hodiny rannej. Vtedy sa opäť uvoľňuje nová energia, ktorá má však plniť iné úlohy, než udržiavať nás v bdení. Nová aktívna látková premena tejto fázy produkuje teplo pre spánok a slúži na nočné osvieženie tráviacich orgánov. V tejto chvíli dosahuje rýchlosť delenia buniek svoj vrchol. Nastáva najlepší čas na „duševné trávenie“, spracovávanie zážitkov a dojmov z minulého dňa. Zvyšuje sa produkcia cholesterolu (životne dôležitého pre mnohé funkcie látkovej premeny) a rastových hormónov. Právom platí, že najlepší spánok je pred polnocou. Kto chodí skoro spať, spí dlhšie vo fáze hlbokého spánku, počas ktorého sa odohrávajú spomínané procesy. Nočná energia by sa nemala využívať na aktivity obrátené navonok, ale na riadnu regeneráciu.

Medzi druhou a šiestou hodinou rannou dominuje fáza, v ktorej hneď na začiatku dosahuje vylučovanie melatonínu – dôležitej látky pre rast, spánok, sny a imunitu – svoje maximum. V nasledujúcich hodinách tejto fázy intenzívne snívame, vtedy sa oči pod zatvorenými viečkami rýchle pohybujú sem a tam. Stúpa aj produkcia nadobličkových hormónov – kortizónu a kortizolu. Súčasne sa zvyšuje hustota krvi a stúpa telesná teplota. Aj bunky v dôležitých prevodových bodoch medzimozgu, riadiacej centrále nášho tela, sú vtedy oveľa aktívnejšie ako inokedy. Kým sa z tejto fázy spánku prebudíme, máme obzvlášť živé sny. Nadránom potom naše vnútorné hodiny aktivujú vylučovacie orgány a začína sa nový deň. Využívajme preto liečivú silu spánku a začínajme deň oddýchnutí, plní inšpirácie a predovšetkým – včasne.

_______________________________________________

Z oblasti zdravej stravy a životného štýlu existuje v ponuke knižného eshopu Zelený ježko množstvo publikácií. Séria kníh prof. Horákovej s názvom Oddelená strava je jedna z najlepších a tieto knihy môžete kúpiť aj u nás TU.

Facebook