Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ateroskleróza a artérioskleróza

26 aug Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ateroskleróza a artérioskleróza
Ateroskleróza a artérioskleróza
 

Tieto dva pojmy sa často pletú. Ateroskleróza je ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol a tvoria sa pláty. Priesvit cievy sa tým zužuje, čo obmedzuje prietok krvi. Artérioskleróza je skupina ochorení, ktoré sú charakteristické stvrdnutím steny tepien a straty ich elasticity. Veľmi často sa pletie s aterosklerózou.

Aký je rozdiel?
Rozdiel je v tom, že pri artérioskleróze nenastáva len zúženie ciev, ale aj hrubnutie a vystužovanie steny tepien následkom priveľkého tlaku. Ateroskleróza môže viesť k artérioskleróze. Toto slovo je gréckeho pôvodu a v preklade znamená tvrdnutie tepien – artérií. Najčastejšie miesta, ktoré postihuje artérioskleróza, sú artérie v mozgu, ľadvinách, srdci, v bruchu alebo v nohách, môže však tiež spôsobiť dysfunkciu erekcie.

Varovné signály
Katarína Horáková: Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku, Plat4M Books, 2015Varovné signály, ktoré upozorňujú, že v niektorom z týchto miest prebieha artériosklerotický proces, sa líšia podľa toho, ktoré artérie sú ovplyvnené – viac nájdete o tejto problematike v kapitole Cievne choroby srdca, mozgu a dolných končatín v najnovšej publikácii od profesorky Kataríny Horákovej AKO MAŤ ZDRAVÉ SRDCE A CIEVY V KAŽDOM VEKU. Knihu si môžete zabezpečiť TU.

Facebook