Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ekologické náhrady Goldenu

20 aug Odoslal v Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ekologické náhrady Goldenu
Ekologické náhrady Goldenu
 

V obľúbenom záhradkárskom časopise Doma v záhrade autori predstavili ekologické alternatívy nosnej trhovej odrody Golden delicious. Vo svojom augustovom vydaní uviedli, že všetky pochádzajú z českého šľachtenia a popri svojej spoľahlivej rezistencii proti chrastavitosti jabloní patria medzi najnovšie odrody na našom ovocinárskom trhu.

Heliodor
Zimná odroda, ktorá dostala svoj názov podľa žltého drahokamu vďaka veľmi pekným plodom. Do plodnosti vstupuje stredne skoro, plodí stredne vysoko a pravidelne. Plody sú strednej veľkosti, žiarivo žltej farby bez krycieho sfarbenia a hrdzavitosti. Dužina je dosť pevná, veľmi šťavnatá, rozplývavá, príjemne aromatická, veľmi dobrej chuti. Skladuje sa do marca až apríla. Odroda je rezistentná voči chrastavitosti,  málo náchylná na múčnatku, netrpí sadzovitosťou plodov. Je vhodná do stredných polôh a výnimočne vhodná do systémov ekologického pestovania.

LunaLuna
Perspektívna trhová odroda typu Golden delicious, ktorú pripomína i vzrastom. Je dobrým opeľovačom iných odrôd. Do rodivosti vstupuje skoro, plodí bohato a pravidelne. Plody majú na rozdiel od odrody Golden Delicious menší pomer výšky a šírky, sú preto viac guľaté, bez hrdzavitosti. Základná farba je niekedy prekrytá slabým oranžovým líčkom. Dužina je pevná, veľmi šťavnatá, rozplývavá, výrazne aromatická, veľmi dobrej až výbornej chuti. Skladuje sa do apríla, po celý čas si udržuje dobrú chuť dužiny a pevnosť, nemá sklon k vädnutiu plodov. Odroda je rezistentná voči chrastavitosti a málo náchylná na múčnatku. Nároky na polohu, pôdu a spôsob pestovania má podobné ako pri odrode Golden delicious, ale bez potreby chemickej ochrany proti chrastavitosti. Vhodná je najmä do teplejších a stredných polôh.

Orion
Veľkoplodá zimná odroda vynikajúca výbornou chuťou plodov. Tvorí široko pyramidálne koruny s pravidelným stredne hustým obrastom. Do rodivosti vstupuje stredne skoro, rodí stredne bohato a pravidelne. Plody sú veľké, zelenožltej až žltej farby, niekedy s červenkastým líčkom. Dužina je pevná, veľmi šťavnatá, s vysokým harmonickým obsahom cukrov a kyselín, zvláštnej výbornej chuti. Skladuje sa do marca, odporúča sa dodržovať dostatočnú vlhkosť v skladových priestoroch. Odroda je rezistentná voči chrastavitosti, múčnatkou netrpí. Najlepšie jej vyhovujú stredné polohy, pre tvarovanie sa odporúča využívať letný rez. Nevyžaduje prebierku plodov.

OpalOpál
Zimná odroda výrazne aromatickej sladkej chuti. Vytvára rozložité koruny stredne náročné na rez, dobre obrastá plodonosným drevom a je dobrý opeľovač. Do rodivosti vstupuje skoro, plodí stredne bohato a dosť pravidelne. Plody sú stredne veľké, žltej farby, niekedy prekryté slabým oranžovým líčkom a panašovaním. Dužina je pevná, krehká, stredne šťavnatá, sladká, korenistej, veľmi dobrej až výbornej chuti. Skladuje sa do apríla. Odroda je rezistentná voči chrastavitosti, múčnatkou nebýva napádaná. Nároky na podnebie a pôdu sú podobné ako pri odrode Golden delicious, vyžaduje intenzívny spôsob pestovania v tvare voľného zákrpku alebo štíhleho vretena s dobrou výživou.

Sirius
Odroda vynikajúca vysokou akosťou dobre skladovateľných plodov. Vytvára rozložité koruny s dostatočným plodovým obrastom. Do rodivosti vstupuje stredne skoro, plodí stredne bohato a pravidelne. Plody sú stredne veľké až veľké, zelenožlté až žlté, výnimočne so slabo oranžovým líčkom. Dužina je pevná, veľmi šťavnatá, rozplývavá, výrazne aromatická, veľmi dobrej až výbornej chuti. Skladuje sa do apríla. Odroda je rezistentná voči chrastavitosti a slabo náchylná na múčnatku. Vhodná je do teplých a stredných polôh.

_____________________

Výhodnú ponuku poskytuje naše vydavateľstvo Plat4M Books všetkým priateľom facebookového profilu profesora Ivana Hričovského Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky. Čitatelia tohto profilu, ktorí sú zaregistrovaní ako priatelia, dostanú 20% zľavu pri nákupe jedného či viacerých výtlačkov. Dokonca pri kombinácii troch a viacerých výtlačkov kníh z edície Praktické rady záhradkárom majú priatelia profilu profesora Ivana Hričovského poštovné  ZADARMO. Viac nájdete TU.

Facebook