Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo ryby?

Prečo ryby?
 

V mäse rýb, morských aj sladkovodných, sa nachádza veľké množstvo látok, ktoré ochraňujú a posilňujú zdravie človeka. V prvom rade je to tuk, hoci sa všeobecne hovorí o škodlivosti nadmerného konzumovania tuku. Pri rybách toto negatívne stanovisko neplatí. V ich mäse je totiž tuku pomerne málo: najviac ho obsahuje úhor – asi 16 percent, čo je asi toľko ako v chudom bravčovom, v makrele dosahuje iba 6 percent, kapor 3 až 3,5 percent, v treske dokonca len okolo 0,5 percenta.

Energetická hodnota mäsa z rýb je teda pomerne nízka a neohrozuje našu hmotnosť. Navyše má vysokú biologickú hodnotu, ktorá je daná najmä:
– vyšším obsahom niektorých omega-3-nenasýtených mastných kyselín (EPA – eikosanpentaenová a DHA – dokosanhexaenová), o ktorých sa dnes bezpečne vie, že sa významne uplatňujú pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, najmä pri prevencii infarktu myokardu a komplikáciách s tým spojených. Nepostrádateľné sú pre činnosť mozgu.
– zdrojom vitamínu D (najviac má treščia pečeň) a vitamínu A (najmä úhor, sumec, tuniak).
– zdrojom dôležitých minerálnych látok, napríklad fosforu, selénu, zinku, u morských rýb aj jódu a fluóru.

Vysoká spotreba rýb
Ryby, samozrejme, nie sú jedinou potravinou, ktorá ovplyvňuje výskyt srdcovo-cievnych ochorení (tiež ovocie, zelenina, malé množstvo červeného vína, pohybová aktivita, a podobne), ale je zaujímavé, že práve v krajinách, kde je výskyt týchto chorôb nízky, je spotreba rýb vysoká.

Katarína Horáková: Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku, Plat4M Books, 2015

Určité riziká pre zdravie
Treba ešte podotknúť, že rybie mäso môže predstavovať i určité riziká pre zdravie. Náročné je najmä na skladovanie, pretože obsahuje vysoký podiel vody. Rizikové môžu byť i nie ktoré tepelné úpravy, napríklad nadmerné grilovanie alebo pečenie na otvorenom ohni.

Superhviezdy zdravých potravín pre srdce 
Vo svojej knihe Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku (Plat4M Books, 2015) slovenská autorka profesorka Katarína Horáková píše o superhviezdach zdravých potravín pre srdce. V kapitole Najdôležitejšie potraviny pre srdce a krvný obeh však spomína nielen vybraté druhy rýb, ale píše aj o zdravých účinkoch sóje, ľanového semienka, zemiakov, brokolice a ďalších potravín. Viac sa dočítate TU.

Facebook