Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

O histórii Parkinsonovej choroby

12 sep Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na O histórii Parkinsonovej choroby
O histórii Parkinsonovej choroby
 

Parkinsonova choroba je dlhodobé a postupujúce ochorenie mozgu, ktoré patrí medzi jedno z najčastejších neurodegeneratívnych ochorení. V roku 2004 postihovalo približne 5,2 milióna mužov a žien na celom svete, pričom každoročne je hlásených 4 až 20 nových prípadov na 100 000 obyvateľov.

Podľa koho dostala choroba pomenovanie?
Prvýkrát ochorenie popísal v roku 1817 londýnsky praktický lekár James Parkinson vo svojej práci An Essay on the Shaking Palsy o „trasľavej obrne“. Presne opísal jej príznaky, no neobjavil chorobu ako takú. Bol iba prvý, ktorý dal do súvislosti tieto príznaky a svoje poznatky publikoval v odbornej literatúre.

Avšak príznaky Parkinsonovej choroby boli známe už v starých indických eposoch (asi 2500 rokov p.n.l.) i v spisoch hippokrata, Galena, Davinciho a iných klasikov starovekej a stredovekej medicíny, kde najdeme popísané niektoré príznaky charakteristické pre Parkinsonovu chorobu.

Vedeli ste, že…

  • v roku 1868 Leopold Ordenstein pod patronátom Jean-Martin Charcota v Paríži publikoval svoju dizertačnú prácu, v ktorej prvýkrát sa jasne rozlíšila na základe klinických a patologických údajov roztrúsená skleróza od Parkinsonovej choroby a odvtedy sa považujú za dva samostatné druhy ochorení.
  • v roku 1911 Casimir Funk v Londýne prvýkrát syntetizoval L-DoPA (skratka všeobecne používaná dnes pre aminokyselinu dioxyfenylalanín), ktorá sa až o 50 rokov neskôr začala používať a dodnes je „ zlatým štandardom“ v liečbe Parkinsonovej choroby.
  • v roku 1913 neurológ Frederick H. Lewy, počas svojho pôsobenia v laboratóriách Dr. Aloisa Alzheimera popísal v mozgoch pacientov, ktorý zomreli na Parkinsonovu chorobu mikroskopické častice a tie dostali podľa neho pomenovanie Lewyho telieska.
  • v roku 1961 prvýkrát v klinickom štúdiu úspešne použili pri liečbe Parkinsonovej choroby neurológovia W. Birkmayer a A. Barbeau chemickú látku L-Dopa, syntetizovanú C. Funkom.
  • v roku 1994 profesori Barry Halliwell a Andrew Jenner z kráľovskej vysokej školy, Londýn prví predpokladali, že neurodegeneratívne choroby, ale najmä Parkinsonova choroba, sú následkom oxidačného stresu.
  • od roku 1997 sa stanovil 11. apríl ako svetový deň Parkinsonovej choroby.
  • desiatky článkov vedci mesačne uverejňujú po celom svete o Parkinsonovej chorobe. V nich hľadajú jej príčiny, snažia sa zlepšiť liečbu, rozmýšľajú, ako by sa jej dalo predísť. Do lúštenia tejto záhady sa zapojil aj kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý podporil založenie najväčšieho registra parkinsonikov na svete.

_______________
KNIHY SO ZĽAVOU: 
Obe knihy sú jedinečným darčekom pre milovanú osobu, na ktorej nám záleží a chceme, aby dlho žila svoj život v plnej kvalite. Rozhodli sme sa ponúknuť obe spoločne so zľavou, pri ktorej ušetríte až 4,37 €! Namiesto 21,85 € Vás knihy stoja iba 17,48 €! Využite túto jedinečnú príležitosť a potešte seba alebo svojich najbližších, priateľov či známych. Objednávajte na books@plat4m.sk.

Výhodná ponuka! Ušetríte až 4,38 €!

Facebook