Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Trávnikové osivo

15 sep Odoslal v Radíme si navzájom, Vallo Ivan, Záhrada, Zavarská Sabína | Komentáre vypnuté na Trávnikové osivo
Trávnikové osivo
 

Pri pravidelnej starostlivosti o trávnik v našej záhrade by sme sa so semenami tráv vôbec nemali stretnúť. Častým kosením udržiavame trávnik vo vegetatívnom (bezkvetom) stave tak, aby vytváral čo najviac odnoží a množstvo jemných, sýtozelených listov.

zahradaŠľachtenie tráv a tvorba trávnych zmesí je skutočná veda, ktorou sa zaoberajú špecializované šľachtiteľské firmy. Nám postačia aspoň niektoré základné informácie.

Aké požiadavky majú spĺňať trávnikové zmesi?

  • Ak chceme mať kvalitný a pekný trávnik, mali by sme si vyberať trávnikové zmesi, ktoré majú nasledujúce vlastnosti:
  • nízky a vzpriamený vzrast,
  • schopnosť rýchlej regenerácie po skosení alebo poškodení,
  • schopnosť vytvárať hustý trávnikový drn,
  • odolnosť proti zaťažovaniu,
  • schopnosť znášať sa s partnerskými rastlinami v trávniku,
  • schopnosť potláčať výskyt burín v trávniku,
  • odolnosť proti chorobám,
  • sýtozelenú farba trávnika.

travne zmesi plantoZmesi pre okrasné trávniky
Aké trávne druhy by mali byť v jednotlivých trávnikoch zastúpené? Funkcia týchto trávnikov je predovšetkým estetická. Patria sem napríklad trávniky centrálnych častí parkov, okolia významných budov a pamätníkov, trávniky cintorínov a krematórií, sídla významných inštitúcií, úradov a škôl. I to je dôvod, prečo by tieto trávniky mali by byť jemné, husté, pekne vyrovnané, rovnomerne zelené. Nemusia byť odolné proti zaťažovaniu, ale dobre znášať kosenie a tvoriť málo listovej hmoty, pretože pokosenú trávu treba pri každom kosení zbierať.

Kvalita týchto trávnikov je závislá od miestnych klimatických a pôdnych podmienok, úrovne starostlivosti a od botanického zloženia. Vyžadujú pravidelné kosenie, dostatočný prísun živín formou prihnojovania a primerané zavlažovanie. Keď chceme dlhodobo udržať trávnik krásny a kvalitný, mali by sme ho aj vertikutovať (prerezávať), prípadne aerifikovať (hĺbkovo prevzdušňovať).

Základným druhom trávnej zmesi pre okrasné trávniky je kostrava červená – forma trsnatá aj výbežkatá, ďalej kostrava ovčia, nesmie chýbať lipnica lúčna, prípadne malý podiel psinčeka tenučkého. Do mierne zaťažovaných okrasných trávnikov sa pridáva aj mätonoh trváci.

_________________________

VÝHODNÚ PONUKU poskytuje naše vydavateľstvo Plat4M Books všetkým priateľom facebookového profilu prof. I. Hričovského Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky. Čitatelia tohto profilu, ktorí sú zaregistrovaní ako priatelia, dostanú 20% zľavu pri nákupe jedného či viacerých výtlačkov. Dokonca pri kombinácii troch a viacerých výtlačkov kníh z edície Praktické rady záhradkárom majú priatelia profilu profesora Ivana Hričovského poštovné  ZADARMO. Viac nájdete TU.

Facebook