Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Fuksie – balkónovky, ktoré odolajú vetru

14 apr Odoslal v Harničárová Lucia, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Fuksie – balkónovky, ktoré odolajú vetru
Fuksie – balkónovky, ktoré odolajú vetru
 

Plánujete balkónovú výsadbu, ale neviete sa rozhodnúť či dať prednosť tradičným muškátom alebo si dopriať zmenu? Moja rada znie, vyskúšajte naozaj odolné a spoľahlivo kvitnúce fuksie.

Článok sme prebrali z aprílového vydania
špeciálu časopisu Záhradkár – balkón a terasa 
Autor článku: Lucia Harničárová

kvety rastliny fuchsia balkón Dnes sú už dostupné odrody v mnohých farbách i tvarovo veľmi variabilné. Kvety môžu merať niekoľko milimetrov, ale aj viac ako 10 cm, byť jednoduché, poloplné, plné či typu triphyla. Ani listy v rôznorodosti nezaostávajú. Sú niekoľko milimetrové až 15 centimetrové, svetlo- i tmavozelené, dokonca pestré či na rube červenofialové a zároveň v mnohých tvaroch.

Zorientujte sa v raste
Pre každého začínajúceho pestovateľa je dôležité rozlíšiť tri základné rastové typy fuksií so špecifickými vlastnosťami. Vzpriamene rastúce odrody majú bujný rast a tvoria husté nízke kry. Hodia sa hlavne do okrasných záhonov. Poloprevisnuté odrody postupne prekrývajú pestovateľskú nádobu a previsnuto rastúce sú ideálne do závesných košov.

Pestujte správne
Tak, ako pri pestovaní iných črepníkových rastlín aj pri fuksiách musíte myslieť na to, že rastú v obmedzenom priestore a sú plne odkázané na množstvo vody i živín, ktoré im dodáte. Pestovateľský substrát na balkónové rastliny si môžete zakúpiť, všimnite si však obsah živín a podľa potreby pridajte kombinované hnojivo.

kvety rastliny fuchsia balkónZalievanie
Množstvo dodanej vody závisí tak, ako pri ostatných rastlinách od teploty, stanovišťa a ročného obdobia. Od mája, v čase intenzívneho rastu je väčšinou potrebné zalievať raz, počas horúceho leta i dvakrát denne. Voda by nemala byť priveľmi studená ani tvrdá. Ideálna je odstáta dažďová zo suda. Na jar a na jeseň zalievajte radšej ráno, aby do večera substrát obschol. Znížite tak riziko výskytu hubových chorôb. Ak môže do črepníkov napršať, po daždi vždy skontrolujte misky a prebytočnú vodu vylejte.

Pozor škodca!
molica skleníková trialeurodesMedzi najvýznamnejšie živočíšne škodce fuksií patria molice, ale objaviť sa môžu i vošky, roztoče a strapky. Larvy aj dospelé jedince molice skleníkovej sajú rastlinné šťavy hlavne zo spodnej strany listov. Problémy v ochrane spôsobuje hlavne nepohyblivé larválne štádiu chránené voskovou vrstvou. Príznakom napadnutia je žltnutie a opadávanie listov. Výskyt škodcu podporuje nedostatočné prúdenie vzduchu a hustá výsadba. Proti moliciam môžete použiť niekoľko insekticídov, napríklad Karate Zeon 5 CS, na odchyt lietajúcich dospelých jedincov žlté lepové doštičky.
_______________________
ZÁHRADKÁR – BALKÓN A TERASA. Všetko o pestované fuksií, spolu s prehľadom odrôd a praktickým kalendárom nájdete v špeciálnom vydaní časopisu Záhradkár ─ balkón a terasa.

Facebook