Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Obávate sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!

28 sep Odoslal v Autori, Pre ženy, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Obávate sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!
Obávate sa preeklampsie? Dôležité fakty, ktoré by každá tehotná mala vedieť!
 

Preeklampsia postihuje približne päť percent všetkých tehotných žien a prináša vážne obavy o život matky a dieťaťa. Niektoré prípady sa rozvinú do nebezpečného štádia ochorenia, spojeného s ochorením obličiek, pečene a neurologickými problémami. Toto ochorenie je charakterizované vysokým krvným tlakom a stratou bielkovín v moči v priebehu druhej polovice tehotenstva.

Bude ho možné predpovedať už na začiatku
Už dnes vie lekár na základe anamnézy a vývoja tehotenstva predpovedať, či má žena vyššie alebo nižšie riziko vzniku nebezpečnej preeklampsie – koniec koncov i na to sa robia pravidelné prehliadky.dreamstime_xl_22219856
Blízka budúcnosť má priniesť podstatne väčšie spresnenie predpokladu rizika. Mat Hall z Leicester General Hospital a z University of Leicester vo Veľkej Británii a jeho kolegovia vykonali štúdiu, ktorá analyzovala, či obsah bielkovín v moči tehotných žien už pred dvadsiatym týždňom tehotenstva môže predpovedať budúcu preeklampsiu. Výskumní pracovníci sledovali 145 pacientiek hospitalizovaných kvôli vysokej rizikovosti tehotenstva, pričom u jedenástich z nich sa rozvinula preeklampsia (7,6 percenta). V desiatich prípadoch sa tak stalo v 37. týždni tehotenstva a v jednom prípade už v 31. týždni tehotenstva.

Bielkoviny v moči
Analýza vzoriek moču, získaných pred dvadsiatym týždňom tehotenstva, ukázala, že skupina piatich bielkovín dokáže správne predpovedať preeklampsiu, a to s presnosťou 92 percent. dreamstime_xl_39418258„Naša štúdia naznačuje, že zmeny hladín niektorých proteínov v moči na začiatku tehotenstva môžu predpovedať, u ktorých žien sa neskôr vyvinie preeklampsia. Včasná identifikácia umožní cielené monitorovanie týchto žien a dobré načasovanie pôrodu, rovnako ako aj zabezpečí pre ženy nižšie riziko problémov,“ povedal podľa ScienceDaily doktor Hall.

Ako rozoznáte, že ide o preeklampsiu?
V prvom rade je dôležité, aby ste pravidelne počas celého tehotenstva navštevovali gynekologické tehotenské poradne. Potrebné je, aby ste vždy sestričku i lekára oboznámili so všetkými problémami, nevoľnosťami, bolesťami – jednoducho so všetkým, s čím sa stretnete a nie je to úplne v poriadku.

Opuchy môžu a nemusia byť
V prípade, že máte opakovane nameraný vysoký krvný tlak, sa kladie dôraz na pravidelnú kontrolu opuchov nôh, rúk alebo tváre, avšak opuch nemusí byť vždy príznakom tohto ochorenia. Pri tehotenstve vzniká aj z iných príčin. Dôležitá je aj kontrola priberania na váhe. Väčšina žien postupne priberie priemerne osem až pätnásť kíl, avšak nikdy nepriberie veľmi výrazne v priebehu krátkeho obdobdreamstime_xl_53565084ia, ale priberá postupne. Ak rýchlo priberiete, môže to byť následkom zadržiavania vody v tele, čo môže súvisieť s preeklampsiou.

Nebezpečné poškodenie obličiek
Do preeklampsie najčastejšie prechádza chronická hypertenzia. Obličky sa pod zvýšeným tlakom poškodia a začnú prepúšťať bielkoviny. V prípade, že hodnota bielkovín v moči prekročí určitú hladinu, býva diagnostikovaná preeklampsia. Samotný vysoký tlak však ešte preeklampsiu neznamená, i keď tu riziko tohto ochorenia vzrastá.

V ohrození života
Mimoriadne nebezpečné ako pre dieťa, tak i pre matku, sú stavy, keď sa krvný tlak zvýši nad 160/110. Vtedy často nastávajú aj silné bolesti hlavy a poruchy zraku, neraz dôjde k zlyhaniu obličiek, pľúcnemu edému a neliečená preeklampsia obvykle prechádza do eklampsie alebo HELP syndrómu, ktorý už priamo ohrozuje život matky i bábätka. V prípade, že máte vysoký krvný tlak, je vhodné, aby ste si ho pravidelne kontrolovali aj doma, a v prípade nárastu vyhľadali bez váhania lekársku pomoc.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení zverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-tehotenstvo/nebezpecnej-preeklampsii-bude-mozne-predist/


Ďalšie články:

Poznáte kakamutmut? Úžasná príloha, vďaka ktorej (aj) schudnete!
Jednou z radu nezvyčajných zdravých príloh (a nielen nich), ktoré výrazne napomôžu aj našej kráse je KAMUT. I keď je u nás v bio predajniach dostať, pozná ho a pracuje s ním len veľmi málo ľudí. Táto potravina je však predurčená na zaradenie do jedálnička zdravej krásnej ženy. Ak ho porovnáme s klasickou u nás pestovanou pšenicou, má dvojnásobne vyšší obsah minerálov, stopových prvkov, o 30 percent viac bielkovín. Cenený je najmä kvôli vysokému obsahu selénu.

Janka V035 Svadba a iné slávnostné príležitostiančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkurenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

Batoľa dreamstime_xl_56409777a novorodeniatko: Ako zabrániť žiarlivosti?
Mať dieťatko rok-dva po prvorodenom má svoje výhody – budú spoločne vyrastať, môžu po sebe nosiť oblečenie, nemusíme kupovať nové hračky… Lenže mnohé rodiny prežijú po narodení druhého bábätka nepríjemné prekvapenie. Žiarlivosť a závisť môžu byť veľmi nebezpečné. Ako minimalizovať problémy medzi dvoma maličkými súrodencami?

Facebook