Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Poznáte kamut? Úžasná príloha, vďaka ktorej (aj) schudnete!

15 aug Odoslal v Autori, Zavarská Sabína | Komentáre vypnuté na Poznáte kamut? Úžasná príloha, vďaka ktorej (aj) schudnete!
Poznáte kamut? Úžasná príloha, vďaka ktorej (aj) schudnete!
 

Jednou z radu nezvyčajných zdravých príloh (a nielen nich), ktoré výrazne napomôžu aj našej kráse je KAMUT. I keď je u nás v bio predajniach dostať, pozná ho a pracuje s ním len veľmi málo ľudí. Táto potravina je však predurčená na zaradenie do jedálnička zdravej krásnej ženy.

Čo poskytuje nášmu telu?kamut
Pozrime sa na jeho zloženie: Ak ho porovnáme s klasickou u nás pestovanou pšenicou, má dvojnásobne vyšší obsah minerálov, stopových prvkov, o 30 percent viac bielkovín. Cenený je najmä kvôli vysokému obsahu selénu (takúto hodnotu nemá žiadna obilnina), vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Je považované za prírodné antidepresívum, keďže vďaka svojmu zloženiu dokáže zlepšiť náladu a dodať energiu.

Pre aktívnych, i na schudnutie
Absolútnou výhodou oproti klasickým prílohám je fakt, že má veľmi nízky glykemický index a podporuje metabolizmus, s ním aj chudnutie. Skvele zasýti, takže niekoľko hodím po malej porcii nepocítite potrebuje jesť. Je ľahko stráviteľný, podporuje zdravé fungovanie imunitného systému, odkysľuje telo a detoxikuje organizmus. Je veľmi vhodnou potravinou pre všetkých ľudí žijúcich aktívnym a neraz aj stresujúcim životom, športovcov, starších ľudí, ale aj detičky, ktoré jeho chuť milujú (varené kamutové zrná deťom však podávajme až od troch rokov, pretože sú tvrdšie a prípadne by im mohli vbehnúť do dýchacích ciest, zatiaľ však môžeme používať kamutovú múku, či pečivo z tohto druhu pšenice).

V čom je ešte výnimočný?
V prvom rade za zmienku stojí, že kamut nebol nikdy krížený, ani geneticky modifikovaný a je proti takýmto zásahom chránený ochrannou známkou. Pestuje sa len v ekologickom hospodárstve. Kamut nie je v skutočnosti len názov obilniny, ale je to registrovaná ochranná známka pre všetky výrobky z kamutu. Znamená to teda, že keď si kúpime certifikovaný výrobok z kamutu alebo kamutové zrná, môžeme mať istotu, že ide o výrobok, ktorý obsahuje stopercentný kamut a žiadne iné prímesi modernej a pšenice, ktorá prešla mnohými fázami poľnohospodárskych úprav.

Ako ho použiť?
Existuje niekoľko spôsobov. Zrná môžete pomlieť na múku a upiecť z nej chutné výživné pečivo, ktoré má sladkastú jemne orechovú chuť. Jeho výhodou tiež je, že vydrží dlhšie čerstvé. Ja osobne kamut však najradšej používam – ako som už uviedla – vo forme prílohy. Dkamut so zeleninouôležité je, aby ste zrná namočili na aspoň desať hodín pred varením a následne ho po prepláchnutí a miernom prisolení uvarili podobne ako ryžu – približne v dva a pol násobku vody. Varí sa dlhšie ako ryža, približne hodinu.Ak z rôznych dôvodov, napríklad kvôli jeho vyššej cene nemôžete kamut použiť ako prílohu, môžete ho pridávať do polievok, alebo kombinovať s pohánkou, hnedou ryžou, strukovinami či zeleninou a vytvoriť tak mnoho chutných a výživných kombinácií. Skvelé sú napríklad aj kamutové placky.

Spracované potraviny radšej nie
Ak nemáte čas a chuť sa „trápiť“ s dlhým varením, v špecializovaných predajniach môžete dostať aj výrobky z neho – cestoviny, keksy, pufované chlebíčky, či dokonca sirup. Upozorňuje však, že spracovaním narastá glykemický index, a preto je najzdravšia prirodzená, čo najmenej upravovaná forma. Určite by ste ju mali uprednostniť i vtedy, ak chcete schudnúť.

Nealergizujúci
Podľa National Institute of Health dnes každý deviaty Američan trpí potravinovou alergiou. Samozrejme, netýka sa to len tejto vzdialenej krajiny. Najčastejšou a tiež najbežnejšou alergiou je práve alergia na pšenicu. Kamut je výnimkou v tomto smere. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí sú alergickí na bežnú pšenicu, nereagujú alergiou na kamut. Toto sú závery vedeckého výskumu vypracovaného International Food Allergy Association: „Pre väčšinu ľudí, ktorí sú precitlivení na bežnú pšenicu môže byť kamut jej vynikajúcou náhradou.“

Alergia a potravinová intolerancia nie je to isté
Mnohí ľudia si myslia, že termíny potravinová alergia a potravinová intolerancia vyjadrujú rovnaký problém. To však nie je pravda! Alergiu na pšenicu nemôžeme zamieňať s intoleranciou na lepok. Potravinová alergie sa dotýka modernej pšenice, intolerancia lepku však platí ako na pšenicu, tak aj na žito, jkamut zelenina 2ačmeň, špaldu a tiež kamut – lebo v týchto obilninách sa lepok nachádza. V kamute je však lepok v podstatne menšom množstve.

Jedinečný svojou históriou
Kamut je to potravina, ktorá má úžasnú históriu. Je to v podstate starobylý druh pšenice, ktorú pestovali ešte v starovekom Ríme či Egypte. V roku 1949 jeho zrná po tisícročiach zabudnutia znovuobjavili v egyptskej pyramíde v Dashare. Traduje sa, že objaviteľ týchto zŕn ich daroval americkému letcovi, ktorého otec ich začal neskôr v štáte Montana pestovať. Postupne sa pestovanie začalo rozrastať, dnes sa kamut pestuje najmä v USA a v Kanade. Táto obilnina je bez pochyby hodná toho, čo vyjadruje jej názov. Kamut zo staroegyptčiny totiž znamená „duša zeme“. V európskych podmienkach sa ho pestovať nedarí.

SABÍNA ZAVARSKÁ
Zdroj: www.kamut.com


Antioxdreamstime_xl_50580026idanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné…

Pubertiak? Snažme sa zostať jeho priateľom!
Na to, aby sme dokázali deti usmerniť i v takom náročnom období ako je puberta, potrebujeme v prvom rade mať s deťmi blízky vzťah. Ak nám nedôverujú, ak sme urobili niekde skôr chybu vo výchove, už teraz ju naspäť nezoberieme. Nech by sme akokoľvek chceli, najdôležitejšie v budovaní dôvery a krásneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom sú prvé mesiace a roky života dieťaťa. Keď naše dieťa dosahuje vek dospievania, je dôležité, aby sme i my zmenili štýl správania sa k nemu.

dreamstime_xl_44391609Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Facebook