Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: DETOX AKO DÔLEŽITÝ ŠTART

08 máj Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: DETOX AKO DÔLEŽITÝ ŠTART

dreamstime_xl_40075961Pri plánovaní počatia potomstva je u oboch budúcich rodičov mimoriadne dôležitá očista organizmu. Cieľom je, aby dieťa dostalo do vienka zdravý genetický základ, aby budúca mamička priviedla a donosila bábätko v čistom prostredí. Radí Profesorka Katarína Horáková:

Prvý a najdôležitejší príbytok
Maternica matky je prvým a zároveň životne dôležitým príbytkom plodu. Ak má budúca matka znečistené telo odpadmi, toxickými látkami a parazitmi, počas tehotenstva sa jej organizmus často snaží zbaviť nahromadených toxických látok zvracaním, ale aj vylúčením do plodu. Takto sa môže nevedomky oslabiť nielen imunita budúceho potomka, ktorej následky sa prejavia často až po niekoľkých rokoch, ale môžu sa navodiť aj rôzne vrodené chyby. Preto je veľmi dôležité udržiavať telo bez nadmerného množstva toxínov ešte pred počatím.

Mám držať špeciálnu diétu? Akú a ako dlho?
V rámci očisty tela odporúčam opakovane absolvovať niekoľkodňové šťavové kúry z ovocia a zeleniny. Pitie čerstvo vytlačenej šťavy obnovuje acidobázickú rovnováhu organizmu, ktorá je predpokladom úspešnej detoxikácie, zdravej látkovej premeny či silnej imunity.

V priebehu dňa vypite striedavo štyri až šesť 2,5 dl pohárov šťavy a vody. Kým šťavy dodávajú telu potrebné bioaktívne látky na detoxikáciu, voda pomáha preplachovať tráviacu sústavu a odvádzať uvoľnené jedovaté látky z tela von. Na začiatku je najvhodnejšia mrkvová šťava. Inšpirácii sa však medze nekladú.

Skúšajte rôzne kombinácie z mrkvy, červenej repy, zeleru, petržlenu, šalátovej uhorky, brokolice, kapusty, jablka, pomaranča, grepu a ďalších druhov zeleniny a ovocia. V zásade by ste nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je mrkva či jablko, ktoré môžete použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav. Treba si ešte uvedomiť, že nezriedené šťavy, najmä z citrusového ovocia obsahujú vysoký podiel kyselín. Preto odporúčam tieto šťavy riediť s vodou. Ten, kto má citlivý žalúdok môže konzumovať šťavy chudobné na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, či marhuľovú a uprednostniť najmä zeleninové šťavy.

V každom prípade, podobne ako aj pri iných detoxikačných kúrach dodržiavajte
nasledujúce rady a zásady:

* Dva až tri dni pred očistou jedzte ľahko stráviteľnú bezmäsitú stravu – čerstvú aj dusenú zeleninu, ovocie, celozrnnú ryžu, cestoviny. Vynechajte spracované potravdreamstime_xl_52752822iny, mlieko a mliečne výrobky, kofeín, nikotín a alkohol.

* Večer pred naštartovaním očisty si môžete urobiť výplach čriev s harmančekovým záparom vychladnutým na teplotu tela, alebo vypite prečisťujúci bylinný čaj či prírodné minerálne vody s vysokým obsahom horčíka (magnézia) alebo užite prírodné preháňadlá (slivky, figy, lyžica olivového oleja, pohár šťavy z kyslej kapusty).

* Denne vypite minimálne dva litre čistej filtrovanej vody a nesladené čaje z vybraných liečivých byliniek ako je pŕhľava, harmanček, slez, šípky, myší chvost, medvedí cesnak.

* Počas kúry popíjajte šťavy zásadne pomaly.

* Pravidelne cvičte (najlepšie joga, pilates). Pohybom podporíte prácu pečene aj čriev, a tak sa rýchlejšie zbavíte usadených nečistôt.

* Nikdy kúru neukončujte náhle, začínajte jesť postupne. Prvým jedlom môže byť jablko, potom zeleninový šalát alebo nezapražená zeleninová polievka. Ďalšie tri až štyri dni po kúre opäť jedzte len veľmi ľahké jedlá, až postupne zaraďte mäso, vajíčka a mliečne výrobky.

Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

 

 

 

Facebook