Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: DHA, kyselina dôležitá pre vývoj mozgu bábätka

30 máj Odoslal v Autori, Horáková Katarína, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: DHA, kyselina dôležitá pre vývoj mozgu bábätka

Kyselina dokozahexaénová (DHA) je štrukturálna zložka membrán všetkých buniek nášho tela a najrozšírenejšia z omega-3 tukov v našom mozgu. Je kľúčový stavebný kameň špecificky v centrálnom nervovom systéme. Hromadenie DHA v mozgu plodu prebieha najmä počas posledného trimestra tehotenstva a pokračuje veľmi rýchlo až do druhého roka života dieťaťa. Viac radí profesorka Katarína Horáková:

Nevyhnutná pre vývoj nervov a zrakudreamstime_xl_41787761

„Keďže naše telo tvorí relatívne málo DHA, dostatočný príjem tejto základnej živiny v strave alebo vo forme výživového doplnku je nenahraditeľný pri vytváraní podmienok zdravého a optimálne fungujúceho mozgu. Rovnako ako potrebujeme vápnik pre silné kosti, potrebujeme DHA pre silný nervový systém. Ľudský mozog je väčšinou vyrobený z tuku – tvorí 60 percent sušiny. DHA predstavuje 97 percent z omega-3 mastných kyselín v mozgu. Tvorí hlavnú štrukturálnu zložku mozgovej kôry zodpovednej za pamäť, jazyk, tvorivosť, emócie, pozornosť a sietnice oka. Teda je absolútne nevyhnutná pre normálny vývoj nervov a zraku,“ vysvetľuje profesorka Horáková v knihe autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Záruka pôrodu v termíne
Zistilo sa, že nedostatok DHA vedie k štrukturálne menšiemu mozgu. Okrem toho zohráva tiež dôležitú úlohu pri komunikácii s mozgovými bunkami prostredníctvom neuroprenášačov. Navyše, optimalizácia príjmu DHA prakticky tiež zaručí, že dieťa sa narodí v predpokladanom termíne. Nezrelosť je najčastejšou príčinou úmrtia v prvom mesiaci života dieťaťa a vážne komplikácie môžu nastať neskôr v živote predčasne narodených detí, ktoré prežijú.

Komplikácie pri predčasnom pôrode
Štúdie ukadreamstime_xl_15681299zujú, že čím skôr sa dieťa narodí, tým vyššie je riziko komplikácií, vrátane:

* syndrómu respiračnej tiesne,
* krvácania do mozgu,
* menšej schopnosti odolávať infekcii v dôsledku nezrelosti imunitného systému,
* mentálnej retardácie,
* detskej mozgovej obrny,
* pľúcnych problémov,
* gastrointestinálnych problémov,
* zrakových problémov a straty sluchu.

Dobrou správou je, že DHA zabráni drvivej väčšine predčasných pôrodov a spolu s fosfatidylserínom (PS) pomáha predísť vyššie uvedeným komplikáciám.


Z  knihy autoriek SABÍNY ZAVARSKEJ, YKY HRICKOVEJ a KATARÍNY HORÁKOVEJ: SOM TEHOTNÁ, ktorú si môžete kúpiť tu: http://www.zelenyjezko.sk/.

Facebook