Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ideálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje

Ideálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
 

Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

Článok sme prevzali z publikácie
Katarína Horáková: Umenie zdravo žiť.

žena šport fitloptaVzťah BMI k úmrtnosti zodpovedal krivke v tvare U s relatívne širokou základňou. To znamená, že pomerne široké rozmedzie BMI u starých ľudí sa zhodovalo s dlhovekosťou. Minimálna úmrtnosť mužov bola pri priemernom BMI 28,8 a u žien pri priemernom BMI 31,7.

Doteraz najväčší prieskum obyvateľstva na svete monitoroval 1,8 milióna Nórov počas 10 rokov. Výsledky boli prekvapujúce. Z nich vyplynulo, že najväčšia úmrtnosť sa vyskytovala u podvyživených žien. Na druhej strane dĺžka života u tlstých žien bola v skutočnosti o niečo vyššia v porovnaní so ženami s ideálnou postavou. Napríklad veku nad 65 rokov sa dožilo 844 „tučibomb“ v porovnaní s 824 „ideálnymi“ ženami. Je teda asi niečo pravdy na porekadle – kým tlstý schudne, chudý umrie.

Nemožno však poprieť, že obezita je pre zdravie riziko. Je tu väčšia pravdepodobnosť, že budeme trpieť na artritídu členkov, kolien, bedier a chrbtice. V staršom veku sa zvyšuje výskyt cukrovky a žlčníkových kameňov. Súčasné výskumy však naznačujú, že srdcovo-cievne ochorenie spôsobuje skôr konzumácia určitého druhu potravín než samotná nadváha. Teda ak sme tlstí preto, že je naša strava prehnane bohatá na mastne potraviny, je pravdepodobne, že dostaneme srdcovú chorobu. Ak však je naša obezita dôsledkom nadmernej konzumácie sacharidových jedál, je väčšia pravdepodobnosť, že neochorieme.

Športovému fanatikovi, ktorý ma podváhu a dojedá sa mastnými údeninami, mastným mäsom, šľahačkou, hamburgermi a vyprážanými zemiakovými lupienkami, hrozí väčšie nebezpečie než peciválovi, ktorý sa stravuje zdravo, i keď nadmerne. Ak sa tieto pozorovania opakovane potvrdia, prístup k rôznym odporúčaniam, ktoré sa adresujú starým ľuďom, bude iste tolerantnejší.

Ľudia, ktorí jedia prirodzené jedlá, zomierajú prirodzenou smrťou.

Rozdelenie nadváhy a obezity
Svetová zdravotnícka organizácia WHO rozdeľuje obezitu na viac stupňov BMI, podľa miery zdravotného rizika. Podľa nej je rozdelenie nadváhy a obezity nasledovne:
žena nadváha hmotnosťPodváha (riziko) pod 18,5
Normálna váha 18,5 – 24,9
Nadváha (mierne riziko) 25,0 – 29,9
Obezita 1. stupňa (stredné riziko) 30,0 – 34,9
Obezita 2. stupňa (vysoké riziko) 35,0 – 39,9
Obezita 3. stupňa (riziko ohrozujúce život) 40,0 a vyššie

Podľa štúdie, ktorú robili v USA na vzorke 43-tisic žien trpiacich obezitou, bol pri znížení telesnej hmotnosti o 5 až 10 % dosiahnutý najväčší zdravotný prínos. Aj výsledky ďalších svetových štúdii potvrdzujú, že toto zníženie telesnej hmotnosti a jej dlhodobé udržanie zmenšuje riziko predčasného úmrtia, ako aj vznik viacerých závažných ochorení.

Facebook