Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako sa zbaviť celulitídy

Ako sa zbaviť celulitídy
 

V ostatných rokoch kozmetika zaznamenala také objavy ako nikdy predtým. Objavili sa nové zložky vlasovej a dekoratívnej kozmetiky, účinné látky proti akné, látky dezodoračné, antiperspiračné, zoštíhľujúce, anticelulitídové a iné určené pre starostlivosť o telo.

Článok je z pripravovanej knihy
od prezidentky Slovenského kozmetologického zväzu
Doc. Ing. Jarmily Hojerovej, PhD.

V podkožnom tukovom väzive je niekoľko biliónov tukových buniek (adipocytov). Formované sú do útvarov, ktoré pripomínajú strapce hrozna. Uložené sú v komôrkach vytvorených kolagénovými väzivovými vláknami. Adipocyty sú schopné tuk odbúrať a premeniť na energiu (proces sa nazýva lipolýza), ale aj tuk ukladať v tele (lipogenéza). V ideálnom prípade je medzi nimi rovnováha. Ak priberáme, urýchľuje sa ukladanie tuku, ak chceme schudnúť, musíme urobiť veľa preto, aby sa urýchlilo odbúravanie.

Neškodná, ale kozmeticky nevzhľadná
Celulitída je známa už niekoľko storočí. Na svojich obrazoch ju zachytili Renoire, Rubens a Mánes. Dnes celulitída trápi asi 80 až 90 percent európskych žien. Nenávidí ju každý, okrem kozmetických firiem, pre ktoré je anticelulitídový program výborným komerčným artiklom. Aj keď celulitída je typickou črtou žien stredného veku, v poslednom čase postihuje čoraz mladšiu populáciu. Nevyberá si podľa sociálnych skupín, ani hmotnosti. Aj štíhla žena či športovkyňa môže mať celulitídu, čo vyvracia jednoduchú teóriu, že súvisí bezprostredne s nadváhou.

Celulitída nie je choroba. Nespôsobuje bolesti a bezprostredne neohrozuje fyzické zdravie, avšak negatívne vplýva na psychiku postihnutých žien. Nevzniká z noci na ráno, postupuje pomaly a zákerne, najmä, ak nevedomky jej to samy umožňujeme. Prvé príznaky celulitídy sa objavujú zväčša na hornej tretine vonkajších, postupne i na vnútorných, stranách stehien, neskôr na zadku, bruchu, ramenách.

Mám ju aj ja? 
Poznáme tri stupne celulitídy. Dôležité je objaviť začínajúcu celulitídu. Urobte si jednoduchý hmatový test. Nazýva sa „pinching test“ (angl. pinch = stisnúť, štipnúť). Stlačte kožu na vonkajšej strane stehien medzi palcom a ukazovákom. Sledujte, či sa ukážu priehlbinky (jamky) vo vytvorenej kožnej riase.

• Ak sú viditeľné iba počas tohto testu, ide o 1. stupeň – začínajúcu celulitídu. Neprepadnite panike. Ide o najľahší stupeň – tzv. pevnú celulitídu, s ktorou sa ešte pomerne ľahko bojuje.
• Ak sú viditeľné nielen počas tohto testu, ale aj po jeho skončení pri napnutí príslušných svalov, je to 2. stupeň – stredná celulitída. Stlačte gluteálne svaly (stiahnite zadoček). Ak sa zjaví zjamkovatenie, je najvyšší čas zasiahnuť.
• Pri 3. stupni – mäkkej celulitíde – je zjamkovatenie viditeľné i pri uvoľnenom svalstve v každej polohe, zvlášť v ostrom svetle. Koža je uvoľnená, zrnitá ako hrudky tvarohu, uzlovitá, prípadne taká hrboľatá, že pripomína prešívanú deku (tzv. „matracový efekt“). Ani vtedy však neprepadajte zúfalstvu.

Na trhu sú už aj termografické fólie na meranie stupňa celulitídy pre domáce použitie. Prikladajú sa na suchú pokožku, pracujú na princípe farebnej termickej reakcie tekutých kryštálov na kožu normálnej teploty (svetlomodrá až fialová farba) a kožu postihnutú celulitídou, ktorá je v dôsledku horšieho prekrvenia chladnejšia (tmavá farba). Teplotný stupeň a tým aj stupeň celulitídy sa určí porovnaním v farebnou predlohou.

Čo je príčinou celulitídy?
Prečo k celulitíde majú niektoré ženy väčší sklon?

Facebook