Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo je príčinou celulitídy?

Čo je príčinou celulitídy?
 

Príčin je viacero. Prvou je rozdielna štruktúra podkožného väziva mužov a žien, ktorá spôsobuje, že muži trpia celulitídou zriedkavo. Ich kolagénové vlákna sú križované do mriežky. V nich uložené strapce tukových lalôčikov sú ako v korzete, ktorý im nedovoľuje výraznejšie rozpínanie.

Ako sa zbaviť celulitídy? – prečítajte si TU.

Článok je z pripravovanej knihy
od prezidentky Slovenského kozmetologického zväzu
Doc. Ing. Jarmily Hojerovej, PhD.

Naproti tomu ženy majú paralelné sieťovanie väzivových vlákien, aby v prípade potreby (najmä tehotenstva) bola koža schopná rozťahovať sa. Rovnobežne orientované väzivo je menej pevné než križované väzivo mužov a dovoľuje tukovým bunkám rozpínať sa. Tieto bez väčších problémov viažu na seba odpadové toxíny, ktoré by za normálnych okolností mala z kože odstrániť lymfa.

Lymfa je tekutina lymfatického systému. V organizme sa jej denne vytvoria asi dva litre, z toho 80 percent v koži. Jej hlavnou úlohou je transportovanie odpadových látok von z tela. Ak náš lymfatický systém nefunguje správne (nastala lymfostáza), tukové bunky vo svojom vnútri zhromažďujú toxické látky, zvyšky liekov a odpadové produkty metabolizmu spolu viazanou vodou. Žiaľ, v tomto prípade nejde o vodu koži prospešnú. Naopak. Voda s toxínmi prispieva k tomu, že tukové bunky zväčšujú svoj objem, niekedy až stonásobne. Dôsledkom toho sú opuchliny, tukové vačky a celulitída. Toxínmi prekŕmené tukové bunky stále viac stláčajú cievy, zhoršujú cirkuláciu krvi, zabraňujú prietoku živín a odvodu odpadových látok. Vzniká bludný kruh a celulitída postupuje. Jednotlivé tukové bunky sú normálne menšie ako špendlíková hlavička. Pri celulitíde sa v nich vytvára hustá rôsolovitá hmota, ktorá sa formuje do stále väčších zhlukov. A tak svoj objem môžu zväčšiť i na veľkosť hrachu až lieskového orecha. Zreteľne sa črtajú pod pokožkou ako nevzhľadné hrbolčeky, ktoré je možné nahmatať alebo koža na zúfanie pripomína matrac či tvaroh. Pri nadváhe je celulitída zjavnejšia.

Koža postihnutá celulitídou teda netrpí zápalom, ako by sa dalo predpokladať podľa pôvodného medicínskeho významu slova cellulitis (zápal buniek). V populárnych periodikách sa málo výstižne označuje aj ako „pomarančová koža“. Ale my za takú považujeme iný kozmetický defekt – zhrubnutú pleť s rozšírenými pórmi.

Prečo k celulitíde majú niektoré ženy väčší sklon?

Facebook