Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo k celulitíde majú niektoré ženy väčší sklon?

Prečo k celulitíde majú niektoré ženy väčší sklon?
 

Celulitídu nepriaznivo ovplyvňuje dedičná dispozícia. Ak ňou trpí matka, je predpoklad, že ňou bude postihnutá aj dcéra. Osobitne ohrozené sú taktiež ženy so slabým väzivom, červenými žilkami, so sklonom ku kŕčovým žilám a hemoroidom. Rozvoj celulitídy podporuje zlá životospráva, málo tekutín, fajčenie, alkohol a káva, stres, nedostatok pohybu.

Ako sa zbaviť celulitídy? – prečítajte si TU.
Čo je príčinou celulitídy? 
prečítajte si TU. 

Článok je z pripravovanej knihy
od prezidentky Slovenského kozmetologického zväzu
Doc. Ing. Jarmily Hojerovej, PhD.

Negatívnu úlohu zohráva aj hormón estrogén, ktorý riadi typicky ženské rozloženie tukových buniek. Preto ženy s dobre vyvinutými ženskými formami (plné prsia, širšie boky, útly pás) majú k celulitíde väčší sklon ako typicky chlapčenské postavy. Keďže tento hormón sa vo zvýšenej miere tvorí počas gravidity, neklamné znaky celulitídy sa neraz ukážu práve v tomto období.

Problém medicíny či kozmetiky?
Odhalením príčin celulitídy sa zaoberá medicína. o odstránenie sa pokúšajú kozmetické pracoviská a kozmetické výrobky. z kozmetického hľadiska tento degeneračný stav podkožného väziva patrí medzi najťažšie odstrániteľné. Nie všetky atraktívne prostriedky, a vedecky tváriace sa metódy, sú naozaj účinné. Dôsledkom je sklamanie zákazníčok a šírenie domnienky, že „celulitída sa aj tak nedá odstrániť“.

Je boj s celulitídou vopred prehratý?
Vo svete sa uskutočnili početné výskumy, týkajúce sa boja s celulitídou. Ucelenú výskumnú štúdiu sme uskutočnili aj na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Šesťdesiatku žien rôzneho veku, s odborne zaznamenanou celulitídou, sme rozdelili do troch skupín. V priebehu troch mesiacov ženy prvej skupiny používali anticelulitídovú kozmetiku známej značky a pravidelne cvičili s cvičiteľkou, ženy druhej skupiny len cvičili, ženy tretej skupiny používali len anticelulitídovú kozmetiku. Výrazné zlepšenie sme zaznamenali len u prvej skupiny. Potvrdilo sa, že „zázračný liek“ na celulitídu neexistuje. Nedá sa odstrániť iba „krémami a hladovkou“.

Jediné, čo sa doteraz osvedčilo, je komplexný program boja proti celulitíde, ktorý možno zhrnúť takto: pravidelné a správne používanie kozmetických anticelulitík + pohyb + vhodná strava, pitný režim a očistné kúry + profesionálne anticelulitídové programy.

Facebook