Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Cukrovka – sladký život?

19 aug Odoslal v Chudneme, diéta, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Cukrovka – sladký život?
Cukrovka – sladký život?
 

Patríte medzi ľudí, ktorí o cukrovke vedia len z počutia? Môžete byť radi. V 21. storočí je totiž situácia úplne iná ako pred 50 rokmi. Diabetes sa dnes stáva hrozbou pre celý svet.

Vysoká hladina krvného cukru, tzv. hyperglykémia, je hlavným príznakom toho, že v pankrease nastal problém. Jeho bunky totiž prestali vylučovať inzulín alebo ho produkujú, ale jeho účinok je nedostatočný. V prvom prípade hovoríme o diabete 1. typu, keď je diabetik odkázaný na pravidelné dávky inzulínu prostredníctvom inzulínového pera či pumpy, v druhom prípade ide o diabetes 2. typu a pacient si vystačí len s tabletkami. Hladina cukru v krvi zdravého človeka by sa mala pohybovať v rozmedzí 3 až 8 mmol/l.

Základné typy diabetu
Na diabetes 1. typu môžu ochorieť hlavne malé deti a mladí ľudia prevažne do 35 rokov. Ide o autoimunitné ochorenie, to znamená, že organizmus sa rozhodol zničiť telu vlastné bunky v pankrease, tzv. Langerhansove ostrovčeky. Ak spozorujete u svojho dieťaťa, že príliš často pije a močí, je malátne, chudne a bolí ho brucho, okamžite vyhľadajte lekára. Ide totiž o prvé príznaky diabetu 1. typu.

V roku 1985 sa vedelo o 30 miliónoch diabetikov na celom svete,
o 10 rokov toto číslo stúplo na 135 miliónov.
V roku 2025 bude na našej planéte približne 300 miliónov diabetkov.

Cukrovka 2. typu sa prejavuje prevažne v dospelosti a vo vyššom veku. Ak máte doma veľkého „papkáča“, ktorý ledva preloží nohu cez nohu a patrí medzi televíznych športovcov, pokúste sa mu prehovoriť do duše, pretože môže patriť medzi kandidátov na cukrovku. Jej príznaky nemusia byť až také výrazné, ako pri cukrovke 1. typu a práve preto ju lekári diagnostikujú len náhodne, napríklad pri odbere krvi či moču, alebo až keď sa prejavia diabetické komplikácie.

Na uzde
Diabetik potrebuje udržať svoju chorobu na uzde, aby sa cítil v pohode a aby sa mu nerozvinuli rôzne komplikácie. Zásady, ktoré spomenieme, by si však mal privlastniť každý človek ako prevenciu pred cukrovkou. Veľmi dôležitá je diéta, pri ktorej platí, že diabetik môže jesť všetko, avšak s mierou. Mal by sa však snažiť jesť vyvážene a zdravo, vyhýbať sa prejedaniu a pitiu alkoholu. Nemal by takisto zabúdať na pravidelnú fyzickú aktivitu, aby sa mu podarilo zhodiť nadbytočné kilogramy.

Fajčenie, stres a ponocovanie patrí medzi negatívne faktory,
ktoré môžu hladinu krvného cukru, tzv. glykémiu, len rozhádzať.
A tú si diabetik potrebuje udržať v optimálnej hladine.
Prvotypoví nalačno do 6,5 mmol/l a druhotypoví by sa mali snažiť,
aby neprekročili hladinu 6 mmol/l.

Upozorní na seba
Diabetici hypoglykémiu väčšinou sami vycítia, vie na seba upozorniť svojimi typickými príznakmi:
– triaška, zmena nálady, únava, rozrušenie, potenie, zvýšený pocit hladu, poruchy zraku, vzostup tlaku krvi, bolesti hlavy.
Mali ste niekedy pocit, že ste sa cítili podobne? Pravdepodobne ste mali znížený cukor, v takom prípade by ste si mali dať, rovnako ako každý diabetik, rýchlo vstrebateľné sacharidy, najlepšie kolový nápoj či ovocnú šťavu. Hypoglykémie netreba podceňovať. Tie ťažké sa totiž spájajú s bezvedomím a kŕčmi.

Oči, obličky, nervy
Aj keď je cukrovka nevyliečiteľná choroba, diabetici môžu žiť plnohodnotný život. Dosiahnu to však len vtedy, keď budú rešpektovať rady lekára a odstraňovať rizikové faktory, najmä obezitu, fajčenie, sedavý spôsob života a zlú životosprávu, ktoré by ich mohli dohnať až ku komplikáciám. Očné komplikácie, postihnuté obličky a nervy či zápaly močového mechúra a poruchy erekcie sú vážne problémy a preto by mali robiť všetko pre to, aby sa s nimi nikdy nestretli.

V súčasnosti je na Slovensku takmer 300-tisíc diabetikov
a pritom 50 percent ľudí vôbec netuší, že cukrovku má.
Lekári ju často diagnostikujú až po prepuknutí komplikácií.

Nové trendy
Kedysi diabetici ani len netušili, že inzulínové ihly niekedy nahradia modernejšími a ľahko ovládateľnými inzulínovými perami. Na trhu je v súčasnosti dokonca inzulínová pumpa, ktorá dokáže monitorovať hladinu cukru v krvi a na jej výkyvy upozorniť alarmom. Už viac ako rok sa hovorí o inhalačnom inzulíne, ktorý by mali najmä diabetici 2. typu vdychovať nosom zo spreja. Vývoj dokonca napreduje aj v terapii tabletkami. Nechajme sa teda prekvapiť, čo nám prinesie v najbližších rokoch.

Autorka: Ivana Hybenová

Článok vyšiel v časopise Moderná žena Špeciál – Zdravie v roku 2008.
Články, v ktorých sa zaoberáme cukrovkou nájdete TU

Facebook