Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

František Janata radí

20 okt Odoslal v Janata František, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na František Janata radí
František Janata radí
 

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata sa dohodol s vydavateľstvom Plat4M Books: v najbližších mesiacoch vydá sériu svojich kníh s receptami a radami pre tých, ktorí sú milovníkmi varenia a pečenia. Prvá kniha s receptami z hydiny vyjde už v januári 2013 a bude mať svoj krst na tradičnej gastronomickej výstave v bratislavskej Inchebe.

František Janata je autorom mnohých knižných publikácií. Väčšina z nich je rozpredaných a ťažko sa k nim záujemcovia môžu dostať. I preto sa prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov rozhodol, že spolu s pracovníkmi vydavateľstva Plat4M Books pripraví sériu knižiek, kde pretaví vo forme receptov a rád všetky svoje celoživotné skúsenosti. Knihy vzniknú v spolupráci s viacerými významnými potravinárskymi a gastronomickými firmami. Knihy vydavateľstvo prinesie na trh nielen v papierovej verzii, ale aj elektronickej. Dokonca sa uvažuje i o vytvorení aplikácie s najúspešnejšími receptami nášho slovenského gastronomického guru.

František Janata na Facebooku
Od polovice septembra 2012 sa prezident František Janata rozhodol denno-denne odovzdávať svoje skúsenosti na stránkach Facebooku. Uvádza pre milovníkov varenia najrôznejšie rady a skúsenosti získané počas pôsobenia v gastronómii. Sú to neraz veľmi praktické informácie, ktoré každému pomôžu pri kulinárskych činnostiach. Presvedčte sa TU. Isto stojí zato dať stránke „like“ a budú vám rady prichádzať hneď, ako sa objavia na stránke.

Niektoré takéto rady si predstavme.

Predstavme si najprv stručne prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františka Janatu. Narodil sa 12. januára 1946 v Račisdorfe pri Bratislave – dnes známej mestskej časti ako Rača ako tretie zo siedmich detí v rodine železničiara Janatu. Už od útleho detstva mal blízky vzťah k vareniu, pečeniu a príprave jedál. Svoje prvé praktické skúsenosti naberal počas učňovských rokov v prostredí hotela Palace. Kuchársky výučný list získal v roku 1963.

Pôsobil v mnohých významných hoteloch a reštauráciách vo funkcii šéfkuchára, do ďalších významných gastropodnikov či už v Bratislave alebo viedenského Donauparku, kde namiesto pôvodne zamýšľaných troch mesiacov strávil až tri roky. V rámci akcie vládneho výboru cestovného ruchu Podnik Reštaurácia II Bratislava začal v tom čase poriadať gastroakcie v zahraničí a kuchárskeho majstra Janatu vybrali ako vhodný typ pre misiu tohto druhu. Miesta jeho pobytu sa vyznačovali prítomnosťou v Londýne v hoteli London Embassy a v Innsbrucku v hoteli Maria Theresia, vo Frankfurte nad Mohanom v  hoteli Althea, v Mníchove či v Norimbergu v reštaurácii a obchodnom dome. V Portugalsku v Lisabone v hoteloch Sheraton a  Don Pedro, v Prahe v Slovanskom Dome, v Českých Budějoviciach v Masných Krámech, v Bulharsku v reštaurácii Bratislava, v Ľublani v hoteli Slon. Ďalšou bratislavskou zástavkou bola v jeho šéfkuchárskej anabáze Bulharská reštaurácia a neskôr Polom. Janatov kuchársky um násobený praktickou a teoretickou skúsenosťou sa v slovenskej gastronómii stával uznávaným pojmom, ktorý gradoval v roku 1982 do udelenia vysokého kulinárskeho ocenenia „Majster kuchár“.

Prezidentská roľa
V roku 1990 na Slovensku položili základný kameň Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a založili i bratislavský klub. Prezidentom zväzu zvolili Ondreja Antovszkého a klubu Františka Janatu. V rokoch 1992 až 1995 viedol gastronomické činnosti v novootvorenom hoteli Danube a potom v novom hoteli Danubius Slovenskú reštauráciu so zámerom ponuky slovenských krajových jedál.

Kulinárskym špecifikom Slovenskej reštaurácie so šéfkuchárom Janatom bolo usporadúvanie gastronomických dní slovenských špecialít vo svete. A tento  gastroprogram prezentovali celých šesť rokov, keď národné špeciality tvorené v bratislavskej reštaurácii mohli hostia ochutnať v hoteli Hilton v cyperskej Nikózii, v portugalskom Lisabone v hoteli Sheraton,  kde miestna reštaurácia sa podieľala na usporadúvaní gastrodní slovenských špecialít. Okrem toho sa F. Janata zúčastňoval na príležitostných slávnostných gastroakciách na ostrove Madeira či v nemeckom Passau v šľachtickom sídle pani barónky pri príležitosti výročia novinového vydavateľstva a pod.

V roku 2000 vstupuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov (SZKC) do svetovej kuchárskej organizácie WACS. Pre Františka Janatu je tento rok prelomovým v jeho doterajšej gastronomickej kariére, ktorým zúročuje všetky predchádzajúce vklady do svojho kuchárskeho života, keď ho zvolili za prezidenta SZKC. Ešte v tom istom roku vysiela zväz svojich kuchárskych a cukrárenských zástupcov na olympiádu do nemeckého Erfurtu. Práve tu získal Janata ešte v roku 1984 kolektívnu zlatú medailu ako člen týmu Československa.

V roku 2000 obdržalo narýchlo sformované družstvo diplom, ale aj napriek tomu si odváža jeden významný zisk, ktorým sú neoceniteľné skúsenosti. O dva roky neskôr prichádzajú slovenskí reprezentanti na Svetový pohár do Luxemburska. Získané predchádzajúce skúsenosti, prepracovaná metodika a nárast výkonnosti sa odráža v zisku striebornej medaile. Olympijský gastronomický Erfurt roku 2004 prináša pre slovenskú gastronómiu tri bronzové medaile vo všetkých kuchárskych kategóriách. A v profesnom živote zaznamenáva František Janata ďalšiu významnú poctu, keď je opätovne zvolený prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na ďalšie  funkčné obdobie.

František Janata už napísal takmer 4 000 receptúr, ktoré sú archivované v rukopisoch, ale tiež mnohé z nich, určené pre širokou verejnosť boli i publikované v rôznych brožúrkach či v kuchárkach domácich alebo medzinárodných vydaní.

Šéfkuchár Janata tiež prispel do európskej kuchárskej knihy. Janatov podiel bol v časti venovanej inovatívnym pokrmom. Na napísaní tejto európskej knihy  sa podieľalo 25 štátov  a krst sa za účasti ich ministrov konal v Haagu na vládnom nádvorí.

Facebook