Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako rakytník pomáha pri liečbe rakoviny?

01 nov Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Ako rakytník pomáha pri liečbe rakoviny?
Ako rakytník pomáha pri liečbe rakoviny?
 

Fajčenie, pitie alkoholu, účinky znečisteného životného prostredia, UV žiarenie, stres, nukleárna radiácia, ale aj normálna látková premena podnecujú tvorbu voľných radikálov na povrchu pokožky, ako aj vo vnútri organizmu.

Voľné radikály sú veľmi jednoduché zlúčeniny kyslíka, v ktorých neškodné kyslíkové molekuly nadobúdajú jeden elektrón navyše. Tým sa premieňajú na voľné radikály, ktoré agresívne útočia na všetky okolité molekuly v bunke. Nimi napadnuté molekuly sa oxidujú, štrukturálne sa poškodzujú, ba dokonca sa premenia na látky pre organizmus toxické. Čo môže viesť až k vzniku rakoviny.

Rakytníkový olej obsahuje veľmi účinný koktail antioxidantov. Preto je jeho užívanie vhodné nielen pri prevencii, ale aj ako podporný prostriedok počas liečby rakoviny. Veľký boom v súčasnosti zaznamenáva v USA, kde sú prvé pozitívne výsledky pri liečbe rakoviny krčka maternice. Jeho užívanie je vhodné počas aj po chemoterapii a radioterapii, pretože pomáha zmierniť niektoré ich nepriaznivé dôsledky.

Vedľajšie účinky chemoterapie sú  spôsobené tým, že chemoterapeutiká môžu napadnúť okrem nádorových buniek aj niektoré zdravé bunky a proces ich delenia. Najčastejšie sú postihnuté krvné bunky, vlasové folikuly, reprodukčné bunky a bunky tráviaceho traktu.

Rakytníkový olej  pomáha pri rekonvalescencii po chemoterapii, u pacientov podrobujúcich sa chemoterapii tým, že zvyšuje imunitu, úspešne regeneruje hematologické zmeny a prináša rýchlejšiu regeneráciu zdravých buniek po vysokých dávkach pri chemoterapii alebo ožarovaní.

Text je z rozhovoru, ktorý profesorka Katarína Horáková poskytla časopisu Vitalita.

Facebook